Bicisvet

Leopold König

leopold-konigLeopold Konig je rodom iz Moravske Trenove, gradića od oko deset hiljada stanovnika u centralnoj Češkoj. Možda taj podatak sam po sebi i nije interesantan, ali možda će vam biti zanimljivije ako saznate da je u ovom mestu takođe rođen i najbolji biciklista Češke godinama u nazad, Roman Krojciger. Upravo Konig uz, Štibara iz tima Etix Quick Step i već pomenutog Krojcigera sa najviše uspeha brane boje Češke na najvećim biciklističkim trkama u svetu. Konig je sjajan brdaš, i solidan hronometraš, a svoje najbolje rezultate ostvaruje na Grand Tour trkama ili na jakim sedmodnevnim trkama. Na vrhunskom nivou takmiči se poslednjih 4 godina. U svoju petu godinu u profesionalnom rangu ulazi u najjačoj ekipi dosada i sa najviše očekivanja posle dve jako uspešne sezone. Evo kako je tekla njegova dosadašnja karijera:

2011: Ovo je bila njegova prva godina sa ekipom Nettap. Kao vrlo mlad vozač nije imao puno izbora, ali je u nemačkoj ekipi dobio šansu i vremenom je ova ekipa postala njegov drugi tim. Nije blistao, ali tada nije ni trebalo imati više očekivanja od njega, iako je ostvario solidne rezultate. Bio je drugi na jakoj trci kroz Austriju, bio je na podijumu i na trci Tour de l'Ain, na trećem mestu. Sezonu je završio dobrim nastupom na trci kroz Britaniju.

2012: Te godine je silovito krenuo u sezonu, ali nije imao rezultate koje je nagoveštavao. Imao je pobedu sa ekipom na timskom hronometru na trci Coppi e Bartali u Italiji. Zatim je usledio sušan period do avgusta kada je osvojio treće mesto na trci američku saveznu državu Jutu, da bi sezonu završio u velikom stilu, pobedom na etapi trke kroz Britaniju, gde je dugo bio u konkurenciji za pobedu na čitavoj trci, ali ga je jedna slaba etapa koštala završetka tek na desetom mestu.

2013: Bila je godina njegove potpune adaptacije i sazrevanja u timu Nettap. Fantastično je otpočeo godinu trijumfom u Kaliforniji na ključnoj etapi koja je završena na poznatom usponu Mount Diablo. Bio je solidan na nekim manjim trkama po Italiji, a onda je usledila trka njegovog života - Vuelta.

Otišao je u Španiju bez ikakvog pritiska ili moranja, međutim vozio je hrabro, srcem, ali pre svega pametno i pokazao zube najjačima. Otresao je svu konkurenciju na poslednjem usponu osme etape, proslavio najveću pobedu u karijeri, ali i verovatno najveću pobedu svog tima od osnivanja. Nastavio je da se lavovski bori sa znatno poznatijim rivalima i završio na visokoj devetoj poziciji u generalnom plasmanu.

2014: Ova godina se može nazvati "tobogan" godinom u njegovoj karijeri. Imao je brilijantnih vožnji, ali i razočarenja prouzrokovana povredama. Veći deo sezone je propustio, u proleće je zauzeo 4. mesto na trci Bajern Rundfart. Ali kada je bilo najpotrebnije bio je najjači, a to je naravno Tur de Frans, san svakog bicikliste. Prva nedelja je bila malerozna za Leopolda, pao je na par etapa i izgubio skoro pet minuta. Ali kada se došlo do planina Leopold je zablistao. Nije se libio da napadne, hrabro je vozio i polako ali sigurno napredovao kroz generalni plasman i u Parizu je njegovo ime bilo ispisano pored rednog broja sedam. Iako nije imao drugih značajnijih uspeha, dva fantastična nastupa na Turu i Vuelti su mu obezbedila veliki transfer u SKY tim, unosan ugovor i priliku da nastupi na svim najvećim trkama.

2015, SKY tim: Konig je i sam u jednom intervjuu izjavio da mu je prelazak iz tima Netap u SKY bila jedna od najtežih odluka u životu. U opticaju su bili još 4 world tour tima, ali dva faktora su odlučila da ode baš u britansku ekipu: činjenica da se govori engleski jezik i ambicije tima da se ide na grand tur trke sa najvišim ciljevima. Čeh smatra da mnogo može naučiti u timu koji je dva puta za redom pobedio na Tur de Fransu, i takođe je rekao da mu neće biti problem i da bude pomoćnik Krisu Frumu na Turu ako treba. Rekao je da su mu omiljene trke Tirreno-Adriatico i trka kroz Kataloniju, te da bi voleo prvi put u životu da vozi na najvećoj italijanskoj trci, Điru. Ova godina može biti ključna za njega, u timu SKY nema mnogo čekanja da vozač krene da donosi rezultate. Ako rezultati izostanu, pašće u nemilost Dejva Breilsforda i ostatka rukovodstva ove ekipe i može završiti kao pomoćnik bez šanse za pobedama i ličnim uspesima. Međutim ako se pokaže u dobrom svetlu, imaće svu pažnju ekipe i neće brinuti oko uloge u ekipi. Najbolji primeri za ovo su nam Edvald Boson Hagen, koji je prešao put od velike zvezde do radnika i zatim je napustio ekipu da bi spasio karijeru. Međutim u vidu treba imati i Krisa Fruma koji je bio sasvim prosečan vozač kada je došao u SKY iz ekipe Barloworld, ali napredovao je, zgrabio svoju šansu i pobedio na Turu. Leopold Konig ima sve u svojim rukama, sve zavisi od njega, ima 26 godina i ogroman potencijal.

(BiciSvet.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down