Bicisvet

Merenje snage - SRM

SRM Science

Svaki vozač zna da jačim stiskanjem pedala ili povećavanjem broja obrtaja povećava i brzinu kojom se kreće. Ali samo oni koji odaberu da razmišljaju malo dublje shvatiće šta zaista određuje njihov pravi potencijal: ostvarena snaga na pedalama. Adam Hansen iz HTC-High Road tima kaže: „Bilo da lovim begunce ili da radim intervale na treningu, moj merač snage (power meter) mi pomaže da vozim na granici svojih mogućnosti, a da ne odem u crvenu zonu, jer kada odem u crveno više nema povratka nazad“.

Adamovo gledište nije uopšte neuobičajeno. Trening na bazi snage je sada sastavni deo plana, svakog ozbiljnijeg vozača koji želi da napreduje u svojoj karijeri, ali još uvek postoje razne nejasnoće oko ove vrste podataka.

Na biciklu snaga se meri na zadnjoj osovini tako što se pomnoži moment sile sa obrtajima vozača. Za vozače, za koje ovi proračuni nisu ni važni, priča se svodi na to koliko jako pritiskaju pedale i koliko brzo mogu da okreću noge.

Merači snage koje proizvode Quarq, SRM i ostali funkcionišu tako što mere izizetno male deformacije elemenata unutar osovina prouzrokovane silom pedaliranja, koristeći se opsegom linearnih deformacija materijala od kog je osovina napravljena.

Finalnu veličinu snage u vatima (W) vozač očitava u malom kućištu na volanu koje u jedinici vremena proračunava sve ove podatke.

Ideja je možda jednostavna ali dizajn i proizvodnja ovakvog sistema, zahteva ogromnu preciznost. Od izumitelja Ulija Šoberera (Uli Schoberer), koji je proizvodio i snabdevao nemačku pistašku reprezentaciju od 1981. godine pa do danas mehanika se nije promenila, ali je elektronika izuzetno napredovala. Prvobitna SRM jedinica je bila teška i dosadna dok je današnji sistem opremljen vaerlesom (wireless), malih je dimenzija i dosta lakši. Poslednji proizvodi SRM, Quarq i Pwertrap dodaju samo nekoliko stotina grama na bicikl.

Nauka treninga i merenja snage utemeljila je potpuno nove puteve znanja. Ovo omogućava trenerima i sportskim direktorima neuporedivo bolji uvid u formu svakog vozača i stavlja im na raspolaganje neiscrpnu bazu podataka. Zato što snga nije ugrožena eksternim faktorima kao što su vremenski uslovi, ishrana ili raspoloženje vozača, ona može da pruži objektivne podatke stanja forme vozača, koji kasnije mogu da se porede i analiziraju bez obzira na uslove.

Mogućnost merenja snage izbacuje svaka nagađanja iz procesa treninga, zbog čega su ovi merači sve prisutniji među profesionalnim biciklistima. Tim HTC-High Road je vodeći na ovom polju treninga gde su sve performanse takmičara pod nadzorom trenera i psihologa.

Proces počinje onog trenutka kada vozač pristupi timu.

„Nekoliko puta godišnje vozači prolaze test u laboratoriji gde oni sami sebe dovode do krajnjih granica svojih mogućnosti. Tu testiramo njihove aerobne kao i anaerobne (sprinterske) kapacitete. Kombinujući sve ove testove mi smo u mogućnosti da razumemo o kavim se vozačima radi pa tako i da optimizujemo njihovu formu na duži vremenski period. Vozačima zatim odredimo trening zone. To su rasponi snage u kojima oni ostaju u zavisnosti od dužine vožnje. Za pojedine vozače ove zone su korisne smernice, ali one nisu toliko bitne kako to misli velika većina amatera. Deset vati gore ili dole na četiri sata treninga ništa ne znači“ kaže Sebastian Veber (Sebastian Weber) trener ekipe.

„Iz ovog laboratorijskog testa i analize podataka izdvajamo za svakog vozača njegove meksimalne veličine snage za svaki pojedinačni trening. Imamo i iskustva šta znači uspešno pripremljen sprint (lead-out). Pošto znamo koliko je snage potrebno Adamu Hansenu za dvominutni interval u vozu ekipe, mi možemo koristiti te podatke da mu napravimo odličan plan treninga“ završava Veber.

Kao što svaki vozač zna, fizička pripremljenost ne znači uvek i pružanje maksimuma. Lens Armstrong je jednom prilikom opisao taj osećaj nemoći na biciklu kao „dan bez lanca“, dok ostali to jednostavno zovu forma.

(BiciSvet.com/izvor:cyclingnews.com/Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down