Bicisvet

Michal Kwiatkowski

Michael KWIATKOWSKI (Pol)Mihal je iz sela Džialina, koje ima oko 800 stanovnika, u centralnoj Poljskoj. Upravo je to bio razlog što je počeo da vozi, međutim isto tako ugledao se i na svog starijeg brata koji je bio uspešan vozač. Iako ima samo 24 godine već je postigao puno toga u svojoj karijeri.

Prošle godine u Ponferadi je postao svetski šampion, iako nije bio među favoritima. Međutim, njegov tim je verovao u njega i on je uzeo majicu duginih boja u konkurenciji Geransa, Valverdea, Koste... Takođe, pre dve godine je bio deo OPQS tima koji je pobedio na svetskom prvenstvu u timskom hronometru. Iako je postigao mnogo u svojoj karijeri, on stoji čvrsto na tlu. Već je izjavio da će biti radnik za Marka Kevendiša u sprinterskim trkama ove godine, dok je prošle sezone nesebično radio za Urana na mnogim brdskim etapama.

On je tip vozača koji je teško odrediti, mada sam kaže da voli klasike. Sa svojih 176cm visine i 68kg može da se snalazi na različitim profilima. Pobeđivao je Tonija Martina na hronometru, ali i pobedio je na Strade Bianche u Italiji, i bio treći na Valonskoj streli i Liježu. Već se pokazao kao sjajan vozač na trkama koje voli, i jedino što ga može sputati jeste tim koji je prepun vozača gladnih pobeda na klasicima. Videćemo kako će Lefevre uticati dalje na njega. Međutim on je univerzalac u dobu specijalista, možda neće pobediti u grupnom sprintu, na najvišim planinama ili mnogo dugim hronometraš, ali kada profil postane selektivno on će biti među najboljima. Na nesreću po njegove konkurente on ima samo 24 godine i ostaće u istom timu sa kojim je potpisao novi ugovor.

2008
Mihal u Kejp Taunu postaje juniorski svetski šampion u vožnji na hronometar, pobedivši Nemca Jakoba Štajgmilera i Amerikanca Tejlora Finija

2010
Na svetskom prvenstvu 2009 Kviatkovski potpisuje profesionalni ugovor sa timom Caja Rural bez obzira što je imao ponude od velikih PRO timova. Tada je osećao da bi se bolje razvo u manjem španskom timu. Te godine završava treći na prvoj etapi najprestižnije trke za U23 vozače: Tour de l’Avenir.

2011
Kviatkovski prelazi u World Tour tim – RadioShack. U proleće te sezone Poljak završava treći u generalnom na uvodnim etapnim trkama za klasike: Tri Dana Zapadne Flandrije i Tri Dana De Pane.

2012
Ostvaruje svoju prvu pobedu na prologu trke Tri Dana Zapadne Flandrije. Vozi svoj prvi Grand Tour – Điro. Ostaje upamćen među vozačima jer je napadao „grupeto“ nizbrdo. Njegovo obrazloženje je da je imao strah i da je to radio kako bi vozio u svom ritmu

2013
Pravi talenat Kviatkovskog polako dolazi do izražaja. Završava četvrti na Amstelovoj Zlatnoj Trci, Peti na Valonskoj Streli i prvi put vozi Tour koji je završio na veoma visokoj 11-toj poziciji

2014 - Ponferada
Kruniše odličnu sezonu pobedom u Ponferadi i postaje prvi Poljak koji je pobedio na svetskom prvenstvu.
- U sredu pre trke u Ponferadi Mihal je išao na trening dug 240km sa svojim OPQS timom, ali je nakon završenog treninga njemu to bilo malo pa je produžio još SAT VREMENA
-Njegov napad na 7km do cilja je bio potpuno spontan i instinktivan.
-Mihal je izjavio nakon osvajanja titule da je tokom trke bio veoma smiren i da ništa nije pričao jer je kapetan na drumu bio Mihal Golaš, a da su momci iz reprezentacije čitavog dana znali šta im je činiti.
-Nekoliko dana posle trke Kviatkovski, kako sam kaže, nije mogao normalno da jede i skoro da je potpuno izgubio apetit, od šoka i neverice šta je postigao.
- Na italijanskoj televiziji komentatori su (prilikom „lova“ poljske reprezentacije na begunce) rekli da je Poljake sigurno platila neka reprezentacija da lovi za njih, što je Poljake dodatno razljutilo. Na kraju su svi dobili odgovor.

Mihal je izgradio svoje ime :
Ako ne znate ko je Mihal Kwiatkoski a želeli biste da saznate nešto više o njemu, naravno je da će te prvo pitati Gugl. Međutim, onda bi ste se još više zbunili. U Americi postoji Mihal Kwiatkoski, igrač hokeja a u Francuskoj postoji poznati glumac pod tim imenom. Takođe u Poljskoj postoje i drugi biciklisti pod tim imenom. Postavši svetski šampion, on nije izgradio samo ime u profesionalnom biciklističkom karavanu, nego i u Guglovim rangiranjima.

(BiciSvet.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down