Bicisvet

Otkrovenje Đira - Thomas De Gendt

Thomas-De-Gendt-StelvioTomas De Gent je vozač stare škole. On je neustrašiv, ima petlju i usuđuje se da napadne kada to drugima ne pada napamet. On ne kalkuliše jednstavno stiska pedale najjače što može kada je to najpotrebnije, kao u biciklističkim davnim vremenima. Ovo mu je donelo sjajne pobede po kojima ga pamtimo: Pariz-Nica i Tour de Swiss 2011 a maja 2012 Tomas je pokazao šta zaista ume.

Bez plana
Bila je to pretposlednja, najteža i najbolja etapa na čitavoj trci. De Gent je bio osmi u generalnom a pred vozačima su bili: Paso del Tonale, Aprika, Passo di Fopa – poznatiji kao Mortirolo i na kraju Stelvio. Etapa ne kojoj se očekivalo da roze majica zapečati sudbinu ostalima.

Plašio sam se te etape. Imao sam isti osećaj kao i pred „Alpe d'Huez 2011. Mislio sam da ću neću završiti etapu i da će me uhvatiti rampa. Nisam imao nikakav veliki plan tog dana, jer sam bio zadovoljan napredkom u poslednjoj nedelji. Zaista nisam ciljao podijum. To tada čak nije bio ni napad jer sam hteo samo bezbedno da se spustim niz Mortitolo“.

Ljubav i brak
Bilo je neopisivo to što sam trijumfovao na mojoj planini. Stelvio je moje brdo za trening. Znam svaku krivinu, znam gde da zapnem da bi ostavio Kunega. Điro je bio moj cilj ove sezone ali nikada nisam pomišljao na podijum. Sada znam da sam vozač za generalni. Mnogi su mi pričali da sam vozač za klasike, ali ja nisam baš najbolji pilot u grupi. Sada znam da su moj cilj za naredne sezone etapne trke“ objašnjava De Gent.

rodriguez-hesjedal-thomas-giro-podiumU 2013 de Gent će preskočiti Điro da bi vozio Tur koji je vozio samo jedanput do sada i to 2011. Razlog zbog kog nije vozio Tour 2012 je to što se na dan otvaranja trke u Liježu venčavao, zbog čega se i fokusirao na Điro.

Tog dana sam se venčavao sa Evelin. Veoma dugo smo to sve planirali i odlaganje nije dolazilo u obzir. I dalje mogu da vozim nekoliko Tour-ova, ali se obično venčavamo jednom u životu“ korz smeh izgovara De Gent.

Veliki Brat
De Gent je spoznao svoju snagu i mogućnosti da se oporavlja veoma brzo tokom etapnih trka. Takođe je i dobar na hronometrima pogotovo u poslednjoj nedelji GT trke. Za sebe kaže da nije izraziti brdaš iako može da drži jak tempo sa favoritima na brdu.

Stvari su se sada promenile za mene. Veliki Brat me posmatra. Moram da se trudim više kako bih napravio prednost ili otišao u beg. Grupa mi više ne dozvoljava da napadam kako sam to raije radio“ dodaje on

Na Vuelti 2012 Belgijanac je uspeo da pobegne dva puta. Na etapi broj 6 je uhvaćen, dok mu je na usponu na Citu Negru društvo pravio Dario Kataldo koji je tog dana bio bolji brdaš. Posle te trke njegovo Svetsko prvenstvo nije išlo po planu. Otpao je na ekipnom hronometru a kiša je pokvarila individualnu vožnju u njegovoj disciplini i borbi protiv štoperice.

Ciljevi
Pred njim su veliki ciljevi u 2013 jer je cifra u njegovom ugovoru drastično porasla, a sa njom dolaze i očekivanja, pritisak i imperativ dobrih rezultata. De Gent je tradicionalan vozači obično se ne zagreva pred hronometar. Iako to čudno zvuči uz napredovanje treninga i nauke u sportu mnogi mu to zameraju prigovarajući da je to nedostatak profesionalizma.

Neću se samo fokusirati na Tur. Ima mnogo etapnih trka pre jula, i ako na njima ne bude bredli vigins nadam se i pobedama u generalnom plasmanu. Imam 25 godina i još uvek napredujem i razvijam se kao vozač. Napravio sam veliki skok na Điru ali imam još mnogo toga da unapredim“ objašnjava Belgijanac.

Belgija ima još jednog odličnog GT vozača koji se dosta pominje i upoređuje sa De Gentom. To je Van Den Bruk koji polako napreduje ka podijumu Tura posle pete i četvrte pozicije u poslednja dva izdanja.

Nisam kao Jurgen. On je manijak kada je u pitanju priprema za Tur. Poštujem to ali nisam u stanju da živim život koji on živi. Preferiram svoj način života i treninga“ priznaje De Gent.

(BiciSvet.com/procycling/Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down