Bicisvet

Rafael Majka

poland-rafal-majkaRafael Majka je rođen 1989. u malom mestu Zegartovice na jugu Poljske. Smatra se jednim od najvećih talenata u svetskom biciklizmu. Njegova lagana građa omogućava mu da vrlo brzo ide u visokim planinama. Stručnjaci kažu da ako se s njim bude pravilno radilo, moći će da bude konkurent za podijum na mnogim grand tur trkama.

Od početka karijere veran je jednom timu, a to je danski Saxo bank, ili današnji Tinkoff-Saxo bank. Svoj veliki potencijal potvrdio je u prethodne dve sezone. Godine 2013. je bila sjajna za njega. Bio je sedmi na Điru i umalo osvojio belu majicu. Bio je četvrti na domaćoj trci i bio je na poslednjem mestu na podijumu na Điro di Lombardiji. Takođe bio je i na drugom mestu trke Milano - Torino.

Ipak njegova najbolja sezona u karijeri bila je 2014. godine. U potpunosti je sazreo i prosto je eksplodira. I iako je Kontador osvojio Vueltu, Majka je verovatno bio najbolji vozač ekipe u sezoni. Vozio je sjajno na Điru, osvojio etapu i popustio je u poslednjoj nedelji trke, inače bi bio na podijumu. Završio je na šestom mestu. Zatim je vrlo dobar bio na Internacionalnom kriterijumu, završivši četvrti. I onda je usledio Tur de Frans, gde je bio pomoćnik Kontadoru. Onog trenutka kada je Kontador odustao, Rafael je dobio slobodu u trci. Osvojio je dve etape i tačkastu majicu. Da nije izgubio mnogo vremena dok je pomagao Pistoleru verovatno bi bio visoko plasiran u generalnom plasmanu. Odmorio je posle Tura i otišao na domaću trku oko Poljske, gde je pobedio u generalnom, osvojivši i dve etape. Ovu briljantnu sezonu završio je dobrim rezultatom na američkom tlu, tj. na USA pro cycling challenge trci gde je bio četvrti.

Sa svojih 25 godina ostvario je velike uspehe, a itekako ima prostora za napredak,uz momke kao što su Kontador i Majk Rodžers sigurno će mnogo naučiti. Obratite pažnju na ovog momka, ima će još mnogo blistavih momenata u karijeri.

(BiciSvet.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down