Bicisvet

Ružičasta aerodinamika

Posle tri nedelje presvlačenja i menjanja roze majice, nedeljna trka istine donela je konačan sud o tome kome će ona pripasti. Samo 16 sekundi razlike između dvojice vozača na najvišim postoljima je najmanja još od 1974.godine, što je samo dokaz da se svaka sekunda računa.

Pobeda se može pripisati hronometrima kojih je bilo tri na ovogodišnjoj trci. Hronometri su izbalansirali Rodrigezove sekunde bonifikacije koje je osvajao na liniji cilja. Kanađanin je bio bolji za 47 sekundi u Milanu, 14 sekundi na prologu u Danskoj, kao i 5 sekundi na ekipnom hronometru kada je Garmin bio bolji od ruskog tima. Bez tih 66 sekundi, koje su osvajane milimetar po milimetar, Kanađanin bi bio poražen posle pobede Rodrigeza u Asisiju i njegovih eksplozivnih napada u planinama.

Pozicija i oprema igraju ključnu ulogu na vožnji protiv štoperice, a Hesjedal i njegov tim rade na tome još od Tura 2010.godine, kada su shvatili da Rajder može biti dobar u generalnom plasmanu Grand Tur trke. Hesjedalova pozicija se promenila dramatično od tog leta. Rezultat toga po rečima Robija Kečela, Garminovog direktora za sportske nauke, je smanjivanje otpora i povećavanje snage.

Kada je neko tako visok i mršav (188cm 73kg) veoma je teško napraviti ga aerodinamičnim. Morali smo da uštinemo milimetar po milimetar tokom ovih godina“ objašnjava Robi.

Kečel je odigrao ključnu ulogu u ovim milimetarskim pomeranjima, rešavajući Hesjedalov problem aerodinamike. Njih dvojica su, u prethodne dve godine, proveli sate i sate, što u vazdušnom tunelu, što na drumu, praveći najoptimalniju poziciju sedenja sa Robijevom pokretnom laboratorijom.

U evoluciju ovog procesa smo krenuli nakon Tura 2010.godine, kada smo shvatili da on može biti dobar na tronedeljnoj trci. Znali smo da je vožnja protiv štoperice nešto na šta se moramo fokusirati, i tako smo krenuli u poboljšavanje njegove pozicije sedenja“ rekao je Kečel

Pre dve sezone Rajder je koristio veoma široke nastavke za ruke. Tada mu je položaj lakata bio neposredno iznad kolena, dok su glava i ramena bila veoma nisko. Ta pozicija jeste bila niska ali ne toliko uska. Robi je video mesto za napredak.

U sezoni 2011. njegovi nastavci su podignuti i malo skupljeni. Laktovi su mu približeni ali su njegova ramena sada stajala nešto više. Sužavajući poziciju otpor se smanjio iako su ramena podignuta. „Prošlogodišnja pozicija je neka polovina između one u 2010-oj i ove sada. Išli smo polako ka pravoj aerodinamičnoj, ali i opuštenijoj, poziciji sedenja“ objašnjava Kečel.

Najbolja pozicija u vazdušnom tunelu nije najbolja na drumu ukoliko vozač ne uspe da proizvede dovoljan broj vati (w) na pedalama. Sve je to balans između aerodinamičnog položaja i onog u kome vozač ostvaruje najveću snagu. Podižući Hesjedalove nastavke-laktove, omogućeno mu je ujedno i da proizvede više snage, dok skupljajući njegove laktove nije dalo napredka po pitanju snage. Ali ukupan rezultat je poboljšavanje i aerodinamike i snage.

Za ovu godinu Hesjedal jeste ostao na istoj visini i širini nastavaka, ali je promenjena krivina nastavaka koji su sada blago „S“ zakrivljeni, što je još malo podiglo njegov položaj ramena i glave. Kanađanin je opušteniji i sa više snage i aerodinamike nego ikada do sada.

Probali smo mnogo različitih stvari sa glavom i ramenima, ali smo na kraju došli do najvažnijeg zaključka a to je da kada je on najopušteniji proizvodi i najviše snage. Tada može da pronađe još koji ekstra vat, a i kada se oseća dobro onda može i da se koncentriše na dobru hronometarsku vožnju“ zaključuje Kečel.

Godine rada i Hesjedala i ljudi oko njega urodili su plodom prošle nedelje u Milanu kada im je Kanađanin doneo prvu Grand Tur pobedu Garminu i Kanadi. Optimizacija se i dalje nastavlja sada sa još većom pažnjom i svešću da se svaka sekunda računa.

(BiciSvet.com/velonews.com/ĐorđePejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down