Bicisvet

Samuel Sančez o Euskaltelu

Na početku ove godine nagovestio si da bi 2013 mogla biti tvoja poslednja sezona. Da li još uvek misliš da će to biti slučaj?

Ako mi moja glava dozvoli voleo bih da završim karijeru na Olimpijadi 2016. Tada ću imati 38 godina i očito je da je velika vremenska distanca do tada. Tim mi je ponudio trogodišnji ugovor koji, uzimajući u obzir ekonomsku krizu,  nisam mogao da odbijem. Posla u Španiji nema, pa tako ako imam garantovan posao u naredne tri godine, pa još radim ono što volim i za šta sam dobro plaćen, to je za moju porodicu veoma važno. Bilo bi zaista veliko da završim karijeru posle 16 godina u timu u kom sam i počeo.

Da li si imao ponude od drugih timova?

Ne, iako sam razgovarao sa nekima. Bio sam strpljiv i čekao sam da vidim šta će biti sa Euskaltelom i šta će mi ponuditi. Znam da je bilo nesigurnosti i neizvesnosti da li će tim i dalje postojati, ali Euskaltel je uvek bio moj prvi izbor.

Da li misliš da ćeš se zadržati u timu?

Svakako bih želeo da ostanem još u biciklizmu i ako bi to bio ovaj tim to bi bilo još bolje. Mislim da bih sa mojim iskustvom mogao da pomognem mlađim vozačima, direktorima, organizaciji jednom rečju svima. Ja sam perfekcionista. Volim da stvari budu odrađene kako treba, a ljudi da se ponašaju profesionalno i da daju svoj maksimum kao što to i ja radim.

Šta misliš o promenama koje su uvedene u takav jedinstveni tim?

Euskaltel je preuzeo vođenje tima sada kada je Euskadi fondacija istupila. Mislim da će tim postati profesionalniji a veći budžet će omogućiti bolju tehničku podršku vozačima da podignu nivo tima na pravi „World Tour“ nivo. U tom aspektu tim će promeniti svoju filozofiju. Iako je do sada tim imao samo vozače iz Baskije, dovođenjem vozača izvan Španije mislim da će i dalje ekipa biti oformljena oko Baskijske većine. Ne verujem da će to uništiti dosadašnji timski duh iako mislim da su promene neophodne. To će jednom od starijih timova u pelotonu dati potrebnu energiju, ali su nam svakako potrebni vozači za najviši nivo.

Jedna od velikih promena biće to da više nema Miguela Madriage. Koliko će to uticati na tebe?

Miguel je bio moj drugi otac. Takođe zahvaljujući njemu ovaj projekat je i živeo toliko dugo. Ovaj tim je njegovo nasleđe i za sve koji će doći biće veoma teško da ostvare to što je on uradio: pobede na sva tri grand tura, tačkasta majica na Turu, podijumi na turu i Vuelti. On vidi stvari na svoj način i veoma je direktan. Stekao je nekoliko neprijatelja ali je itekako svestan ko su mu prijatelji.

Može li Igor Gonzalez de Galdeano da se poredi?

Vozio sam sa njim kada je bio na kraju svoje karijere a od 2006 kada je postao sportski direktor imam veoma dobar odnos sa njim. Svoje najbolje rezultate sam ostvario kada je on vodio tim. On je mlad čovek sa veoma modernom vizijom. Odličan je i u vođenju svakog aspekta tima bilo da su vozači, sastanci ili novinari u pitanju. On ima dugoročan plan za tim.

Da li si razgovarao sa njim o tvojim ciljevima za narednu godinu?

Čekam da vidim rute za sva tri grand tura pa ću onda odlučiti. Najviše bih voleo da osvojim neku etapu na Điru i da završim na podijumu. Tada bih kompletirao podijume sa sva tri grand tura. Voleo bih i da se borim za pobedu na Điru.

(BiciSvet.com/cyclingnews.com/ĐorđePejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down