Bicisvet

Šoumen Vokler i njegov tajni nadimak

Na ceremoniji proglašenja pobednika na TDF-u Toma Vokler kao da je bio jedini momak koji možda po svom ponašanju tu ne pripada. Bredli Vigins i Peter Sagan su vozači budućnosti, jedan sa naučnim pristupom a drugi sa budućnošću pred sobom.

Čini se da je Vokler, nasuprot njima, vozač iz stare škole. Međutim , nije on baš toliko staromodan. Ipak je on vozač iz doba televizije. A svi koji ga poznaju, zovu ga "Frensis", pozivajući se na nasilni lik iz filma Trainspotting.

Istina je da je Vokler iz nekog potpuno drugog vremena.Vozi bez merača snage, čak nema ni pulsmetar a ako sponzori zahtevaju stavi ponekad ciklomaster na svoj bajk, ali pitanje je da li ga uopšte koristi. Njegovo lice samo sugeriše da sve vreme prelazi prag bola.

Jednom je u intervjuu rekao da će treninge zasnivati u odnosu na pravac vetra, sa vetrom u leđa kada se vraća kući i ako želi laganiju vožnju ili će pak potražiti čeoni ili bočni vetar ako želi nešto više od obične vožnje.

Vokler je takođe i šoumen. Stalno menja izraz lica i konstantno se vrpolji na biciklu a mnogo toga je za TV. Nakon što je obukao tačkastu majicu, startovao je etapu u Brivu (koju je dobio Kav) u potpuno tačkastoj opremi, od kacige preko čarapa a da ne pominjemo biciklu. Izgledao je kao lik iz crtaća sa malim boginjama ali sve je to dobra reklama. Dok su ostali vozači prelazili liniju cilja u grupnom sprintu on je sedeo pozadi i dovezao se sam iza grupe u cilju da ga publika prepozna.

Tomas je popularan među Francuzima (dve etapne pobede i tačkasta majica, nije ni čudo) ali ima malo prijatelja u "pelotonu". On je putujuće pozorište i ako zamislite "peloton" kao zajednicu, ovo šepurenje često ume da iznervira čoveka. Njegovi konstantni pokušaji da izgleda umorno, minut pre nego što krene na pobedu, frustrira druge vozače. Neki španski vozači ga zovu "Holivud" zbog preterane glume. Ali čak i ako gluma ne zavarava ostale vozače to ih ipak uznemirava jer im crpi mentalnu snagu.

Francis Begbie Voeckler

Vokler nije Toma za njegove timske kolege i prijatelje. Umesto toga, oni ga zovu "Frensis". Iako je u javnosti poznat po svom pravom imenu, kada mu daju instrukcije on je za sve Frensis.

Zašto? Danas napada na drumu a u prošlosti je isprobavao mnogo konvencionalija sredstva nasilja. Noćni izlazak se završio tučom u kojoj je i sam učestvovao mada on kaže da je samo branio prijatelje. U isto vreme se u bioskopima prikazivao film Trainspotting i tada su ga, u čast psihopatskog lika iz pomenutog filma, prozvali "Frensis".

(BiciSvet.com/inrng.com/Dragana Petrović)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down