Bicisvet

Stefano Garzelli - intervju

Stefano Garzeli je planirao da okonča svoju dugu, slavnu, karijeru posle ovogodišnjeg Đira,ali pošto njegov tim, Acqua e Sapone, nije dobio poziv, Garzeli je iznenada morao da odluči da li uopšte želi da nastavi karijeru.

Stefano, veoma mi je žao zbog izostalog poziva na Giro d'Italia. To mora da je veliki udarac za tebe.

Zaista jeste. Nisam očekivao ovakvu odluku  posle svega što sam uspeo da uradim prošle godine na trci. Mislim da sam tada mnogo toga dao Điru.

Da li misliš da je u pitanju nepoštvanje od strane RCS što vas nisu pozvali nakon svega što si postigao na  Điru prošle godine?

To je upravo nedostatak poštovanja. Ne razumem  zašto su pozvani timovi koji imaju manje potencijala od nas. Pored mene, tim ima dva veoma talentovana mlada vozača, Taborre-a a posebno Betancur-a koji bi mogao biti naš ključni vozač za GC. Voleo bih da naučim Betankura kako da osvoji Điro, ali se nažalost to sada neće dogoditi.

Da li si razmišljao o tome da odvezeš još jednu sezonu kako bi mogao da voziš Giro sledeće godine?

Da budem iskren, ne isključujem tu mogućnost.Već sam dobio ponudu da odvezem još jednu sezonu ali ću morati da razmislim da li zaista želim treninge i sve žrtve koje idu uz to. Ako ne vidim poentu u tome što radim, radije ću prestati jer ne želim da nastavim sa vožnjom ako ne mogu da se takmičim sa najboljim vozačima.

Znam da si planirao da okončaš karijeru nakon Đira. Kako pronalaziš motivaciju za dalju vožnju s' obzirom da ostaješ bez Đira kog očekuješ s' nestrpljenjem?

Pošto sam dobio vesti (o nepozivanju na Điro) moja prva misao je bila da okončam karijeru. U mojim godinama je teško održati motivaciju i žrtvovati se kada ti je oduzeta trka koja ti najviše znači. Ali nakon vremena koje sam proveo razmišljajući, postavio sam sebi nove ciljeve počevši sa Tirreno-Adriatico i Milano- San Remo. Mislim da je to dobar način da se okonča karijera.

Nedavno je La Gazzeta dello Sport objavila da ćeš potpisati ugovor sa Saxo Bank timom posle Tirena kako bi vozio Điro. Ima li istine u tome?

Voleo bih to, ali nažalost propisi ne dozvoljavaju.

Znam da si prošlog leta razgovarao sa Bjarne Risom o ugovoru. Možeš li da objasniš razloge zbog kojih nisi tada potpisao?

Bjarne me je kontaktirao prošle godine i razgovarali smo o tome, ali je problem bio što sam ja već imao ugovor sa  Acqua e Sapone za sezonu 2012. Razgovarao sam sa svojim timom o promeni ali su mi jasno stavili do zananja da bi im to ugrozilo učešće na Điru i zato sam odlučio da ne menjam tim. Mogao sam da insistiram ali zbog naših odnosa nisam želeo to da radim.

Dakle, ne postoji mogućnost da ćeš učesvovati na Điru ove godine?

Ne ostaje mi nikakva nada jer ni 2008.godine nismo bili pozvani i to je bila konačna odluka.

Za kraj ovog intervjua mogu da kažem da je Stefano Garzeli postao otac po 4. put. On kaže da je za njega 2012.godina već sada uspeh. ''Šta još mogu da tražim osim divne porodice i dobrog zdravlja'', objašnjava Garzeli. Nadamo se da će mu novorođeni sin Leonardo pomoći da prebrodi težak početak sezone.

(BiciSvet.com/MikkelConde/DraganaPetrović)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down