Bicisvet

Svetski šampion br.4 u timu BMC

Belgijanac, Filip Žilber, je u nedelju osvojio Svetsko prvenstvo u Holandiji napadom na Kaubergu i tako postao četvrti svetski šampion u drumskom biciklizmu u BMC timu.

Žilber je ispratio Nibalijev napad na početku uspona koji je bio dugačak 1.200m pre no što je i sam napao i napravio razliku koja se sve više povećavala kako se približavao vrhu.Dvostruki  etapni pobednik na Vuelti je imao dovoljno vremena za slavlje jer je imao četiri sekunde prednosti u odnosu na Edvalda Bosona Hagena iz Norveške. Španac, Alehandro Valverde, je bio treći. Žilber je krenuo stopama ranijih svetskih šampiona iz BMC-a: Alesandra Balana iz Italije (2008), Kadela Evansa iz Australije (2009) i Tora Hušovda (2010).

Fil Žil je dužan svojim suvozačima, među njima i Gregu Van Avermentu iz BMC-a koji su mu pomogli da postigne najveću pobedu u svojoj desetogodišnjoj profesionalnoj karijeri. “Ceo tim je odradio jako dobar posao”, rekao je Kameleon. “Bio sam dobro pozicioniran u podnožju Kauberga i imao sam dobar predosećaj jer sam ovde pobedio na Amstelovoj zlatnoj trci. Plus, imao sam vetar u leđa što je olakšavajuća stvar.” Bivši belgijski šampion u drumskoj vožnji i  vožnji na hronometar je bio najbolje rangiran vozač u 2011.godini ali se ove sezone borio da povrati tu formu. Završio je kao trećeplasirani na Valonskoj Streli u aprilu i četiri puta bio u prvih deset na TDF-u pre no što je trijumfovao na etapama 9 i 19 na Vuelti.

Menadžer BMC tima, "Jim Ochowicz", koji je gledao trku na licu mesta u Valkenbergu, rekao je da Žilberova pobeda bio podvig koji se pripremao mesecima unazad. “Ovaj trijumf ukazuje na veru koju je imao u nas, dolazeći u naš tim,i veru koju smo mi imali u njega kada smo ga dovodili.Kao grupa, mi smo podržavali jedni druge prolazeći nekad kroz teške periode. Ali na kraju, biti svetski šampion je jedan od najvećih priznanja koje sportista može da dobije.” Žilberova titula je pridodata srebrnoj medalji koju je prošle nedelje osvojio sa BMC timom na ekipnom hronometru.

Sportski director BMC-a, "John Lelangue" je rekao da je Žilber bio fokusiran na Svetsko prvenstvo u drumskoj trci ove sezone, znajući da mu ono jako dobro odgovara.” Nakon početka sezone bio je koncentrisan tokom TDF-a i belgijskog nacionalnog šampionata u vožnji na hronometar pre Vuelte. Od tada je potpuno bio fokusiran na ovu trku. Imao je sjajnu pripremu na Vuelti i na ekipnom hronometru je bio u odličnoj formi. Imao je ovu trku na umu od početka sezone. Znali smo da sa dobrom pripremom i dobrim timom oko njega,on to može da uradi.”

Sponzor BMC tima, Endi Ris je takođe bio na trci da proslavi pobedu i umalo je ostao bez glasa navijajući za Žilbera. “To je bio san kojem smo se nadali i koji se ostvario. Tako sam srećan zbog Žilbera. Kada se nadate nečemu i to se ispuni onda je to najbolji osećaj na svetu. Niko nije srećniji od članova tima-BMC proizvođača i trgovaca, vozača i naravno celokupne organizacije. Ovo je zaslužena nagrada. Četiri svetska šampiona u timu. Razislite o tome na trenutak. Ovo je šampionski tim.”

(BiciSvet.com/bmcracingteam.com/Dragana Petrović)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down