Bicisvet

Sa TDF-a pravo na MTB trku u Londonu

Žan Kristof Pero nije tipičan drumski vozač. Momak koji vozi za francuski AG2R tim kaže da je za njega drumski biciklizam pomalo dosadan i da mu je MTB mnogo uzbudljiviji.

Kada vozi u „PRO peloton-u“ Pero može o tim temama da razgovara sa Kadelom Evansom, Rajderom Hesjedalom i Frederikom Kesjakofom jer su svi oni napravili skok iz MTB-a na drum. Pomenuti momci su svi odvezli svoje trke na drumu  u Londonu a francuz će se takmičiti 12.VIII poslednjeg dana na Olimpijadi i to u MTB-u, gde će probati da odbrani-popravi srebrnu medalju iz Pekinga 2008.

Od kada je krenuo da vozi drumske trke 2010.godine u timu Omega Pharama Lotto i nastavio karijeru u francuskom AG2R-u, Pero ne prestaje da menja bicikle tj gume sa kramponima i tabulare. Ove sezone je najozbiljniji do sada u menjanju disciplina. (MTB stazu u Londonu pogledajte OVDE)

Pero nije uspeo ove godine da ponovi uspeh sa prošlogodišnjeg Tura kada je završio u prvih 10 vozača, ali će zato probati da ponovi uspeh iz Pekinga. Između drumskih trka koje je vozio ove sezone: Paris-Nice, Tour of the Basque Country, Criterium du Dauphine itd Žan Kristof Pero se trkao i na svetskim MTB kupovima u Belgiji, Francuskoj i Južnoj Africi. Skupljao je bodove i ujedno izborio mesto u tročlanoj MTB reprezentaciji za „cross-country“ trku u Londonu.

Pero, koji je bivši inženjer u kompaniji Areva (francuska kompanija za nuklearni razvoj), veruje da je izvukao dobre stvari iz obe discipline: „Sa druma sam dobio više na izdržljivosti iako sam izgubio malo na tehničkom aspektu vožnje. Ali tu je tri nedelje razmaka između Tura i MTB trke u Londonu. Na kraju krajeva to je sve biciklizam i svodi se sve na okretanje pedala. Za mene je veliki podsticaj to što ću biti jedini MTB vozač na Olimpijadi koji je vozio i Tur. Sa Tura sam izašao jači nego ikada i nadam se da ću održati tu formu do Londona“.

Posle Tura Pero je vozio MTB kup u Val Dizeru a onda mu je, selektor francuske drumske reprezentacije, Loran Žalaber malo poremetio planove jer ga je planirao i za drumsku trku. Na kraju ga je pistaš Mikael Burgen zamenio u četvoročlanoj francuskoj ekipi.

Volim MTB jer je to moja strast“ izjavio je Pero u Pitermaricburgu ranije ove godine.

(BiciSvet.com/cyclingnews.com/Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down