Bicisvet

Završen MTB "Kasimatis cup" u Grčkoj

Đukić i Marić u pohodu na dobar plasman

Bojan Đukić član kragujevačkog Radničkog osvojio je treće mesto na trci „Kasimatis kup“ u blizini Atine u Grčkoj. Među prvih deset plasirala su se još tri naša takmičara: Ivan Jovanović iz beogradskog Progresiva koji je završio sedmi, Oliver Štrbac iz Fantika koji je zauzeo osmo mesto i Ivan Tomić iz Progresiva koji je bio deveti.

Aleksa Marić, aktuelni U23 šampion Srbije trku je završio na 13. mestu. Ova nepopularna brojka nam samo govori o tome da mladi vozač Crvene zvezde zaista nije imao sreće na trci, jer je u poslednjim kilometrima dobio defekt i ispao iz borbe za bolji plasman.

"Započeti uspešno sezonu je uvek dobro za raspoloženje među vozačima, pogotovo kada se uzme u obzir da se ove i iduće godine osvajaju bodovi za Olimpijske igre 2012. u Londonu. Sami možete zaključiti da velika borba tek očekuje naše momke. Svi bodovi na trkama sa kategorijom osvojeni od 23. maja prošle godine do 23. maja ove godine računaće nam se za plasman na listi nacija. Potom se podvuče crta i počinjemo od nule i sakupljamo bodove do 23. maja 2012. Tek tada će se sabrati bodovi iz ove dve sezone i moramo da budemo među 24 zemlje na rang listi UCI da bismo imali pravo na vozače na OI u Londonu", komentra je selektora Ivana Davosira.

"Međunarodna biciklistička unija je i ova takmičenja uvrstila na listu onih gde mogu da se osvoje olimpijski bodovi. Inače, u ovom olimpijskom ciklusu je malo drugačiji princip bodovanja trka. Računaće se tri najbolja rezultata sa trka C – 3 kategorije, četiri najbolja rezultata sa trka C – 2 kategorije i pet najboljih rezultata sa trka C- 1 kategorije. Ovakvo bodovanje traži dosta taktiziranja. Obično kada se ispuni maksimalan broj bodova u jednoj kategoriji, više se ne ide na trke tog ranga, već se šalju vozači na druge trke", objasnio je Davosir.

(bicisvet.com/bss.rs/Đorđe Pejković)

 

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down