Bicisvet

Olimpijske igre Rio

Ruta drumske trke i hronometra na OI 2016. koncentrisana je oko Rio de Ženeira i uključuje i čuvenu plažu Kopakabana.

Muškarci
Datum:Subota,6. august
Vreme:09:30-16:15 (lokalno vreme) ; 14:30 - 21:15 (naše vreme)
Ruta: 237.5 km
Broj takmičara: 144 > STARTNA LISTA<

van-avermaet-rio

Luđa i dramatičnija trka odavno nije viđena. Očekivao se beg sa starta manjih nacija ali su se u njemu našli samo najbolji: 6 vozača iz WT timova koji su već na dolasku u prve krugove imali prednost od oko 8min i tu je žurka odmah počela. Nezgodan krug sa drndavom kaldrmom pravio je probleme pri svakom prolasku: ispadanje bidona, padovi, pucanje grupe nervoza...sve je to viđeno a nisu ni stigli do pravih brda.

Na kraju u završnici neverovatna drama. Koliko je bilo teško brdo na završnom krugu toliko je bio težak i spust niz njega. Dva kruga pre kraja Riči Port pada i lomi ključnu kost, a jurnjava napred niz "brazilski tobogan" ostavlja Valverdea i Rodrigeza kao i veliku grupu u zaostatku od 50sek za favoritima u prvoj grupi. Nibali, Aru, Majka, Fuglsang, Van Avermet, Tomas, Henao... bili su u odličnoj poziciji i nisu se štedeli napred. Italija je imala tri vozača i vukli su fantastično pre poslednjeg uspona. A na poslednjem brdu drama: Prvo Rodrigez napada iz grupe iza i sa Mejtensom uspeva da preseli celih 50 sek. Frum iako je bio tu na točku nije uspeo da drži španskog vozača koji vozi svoje poslednje trke i u fantastičnoj je formi. Na samom vrhu uspona odlaze najjači: Nibali, Henao, Majka i prave prednost od 20 sek.

Trebalo je samo da održe prisebnost i medalje bi bile njihove ali Nibali kako ga je Bog dao ludog ko zna šta je uradio i on i Henao završavaju na brazilskom asfaltu pohod na Olimpijske medalje. Ostaje Rafal Majka sa prednošću od 25sek i činilo se da je dovoljno jer je grupa iza oklevala. A onda u igri pokera iza pravi trenutak koristi Jakob Fuglasang i odlazi sa Gregom Van Avermetom. Duo stiže Poljaka na 2km do cilja a u sprintu očekivani rasplet.

https://www.youtube.com/watch?v=dSXZ9W6hN50

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down