Bicisvet

Tirreno-Adriatico 2019

Zahuktava se sezona u Evropi, posle klasika po Belgiji, Strade Bianche, paralelno sa Nicom gledaćemo i Tireno. -Trku sunca smo već predstavili > OVDE<

"La corsa dei due mari" Trka od Tirenskog do Jadranskog mora ove godine je dosta drugačije koncipirana nego prethodnih.

Navikli smo već da na ovoj trci prošlih godina gledamo rešavanje generalnog plasmana na nekom od viskoh vrhova Apenina, često još uvek prekrivenih snegom, samim tim i prvi veliki direktni okršaj najvećih zvezda ovog sporta. Međutim, toga ove godine izgleda neće biti. No, to naravno ne znači da će trka biti manje zanimljiva, štaviše, u nedostatku džinovskih uspona, prostora za pravljenje velikih razlika neće biti, te će pobednika vrlo izvesno odlučivati samo par sekundi.

Krenimo redom da izanaliziramo etape. Otvaranje će biti u Lido di Kamajoreu, gde će se i napraviti prve razlike na hronometru dugom 21,5km. Odmah sutra dan videćemo jednu od 3 etape koje neodoljivo liče na neki klasik poput Amstela ili Valonske strele, u Pomaranćeu, gde će poslednjih 5km biti po usponom.

Na etapi broj 3 do Folinja svoju priliku dobiće i sprinteri, a onda na etapi broj 4 do Fosombronea bbiće svačega, 4 kratka, strma uspona u poslednjih 40 kilometara rasturiće peloton i ostaviti samo najjače u konkurenciji.

Međutim, pravi vatromet na čeka na etapi broj 5 do Rekanatija,  momci će voziti nešto što savršeno liči na trke koje inače gledamo na svetskim šampionatima, samim tim, spektakl je zagarantovan. Naime, na 70km do cilja ulazi se u krug koji će takmičari proći 4 puta. Krug sadrži dva uspona, od kojih je prvi Leopardi, a zatim i Rekanati na čijem vrhu se nalazi finiš svakog kruga i etape. Profil izgleda pakleno, a ujedno ova etapa je poslednja prilika za lošije hronometraše koji se nadaju pobedi ili visokom plasmanu da nešto povodom toga i učine.

https://www.youtube.com/watch?v=6Qvzt4elVqM

Etapa 6 je tranziciona, ravničarska do Jezia, gde će koplja još jednom ukrstiti sprinteri, a onda poslednja etapa u San Benedeto del Tronto i još jedan hronometar. Ovaj će biti dug 10km, potpuno je ravan, a kako nije za očekivati velike razlike, do poslednjih metara bismo mogli gledati borbu za čuveni trozubac.

FAVORITI
Trku su poslednjih godina osvajala takva imena poput Nibalija, Kontadora i Kvintane, poslednji osvajač je Mihal Kviatkovski, koji titulu neće braniti, njega gledamo u Nici. Što se tiče favorita, 3 imena se posebno izdvajaju zbog činjenice da se vozi čak 30km hronometra, na jednoj relativno kratkoj trci. To su Tom Dumulan, Primož Roglič i Gerant Tomas. Znamo svi kakvi su u borbi protiv štoperice, znamo da sjajno penju planine, ali veliko je pitanje kako će se snaći na ovakvom profilom trke, pošto nije reč o eksplozivnom tipu vozača. Sve se svodi na to da li će biti u stanju da brane prednost zarađenu na hronometru. Na startnoj listi se nalazi i jedan vozač kome će sve etape između dva hronometra savršeno odgovarati, a to je Peter Sagan. Višestruki uzastopni svetski šampion se proslavio na Turu baš na ovakvom tipu etapa, pa ako uspe da odveze pristojne etape 1 i 7, itekako će imati čemu da se nada.

Kao i za Nicu, i ovde ćete posle svake etapi moći da nađete kratak komentar i pregled najvažnijih događaja svake etape.

RETHODNI POBEDNICI
2018 | KWIATKOWSKI Michal
2017 | QUINTANA Nairo
2016 | VAN AVERMAET Greg
2015 | QUINTANA Nairo
2014 | CONTADOR Alberto
2013 | NIBALI Vincenzo
2012 | NIBALI Vincenzo
2011 | EVANS Cadel
2010 | GARZELLI Stefano
2009 | SCARPONI Michele

ETAPE
13/3 E 1 (TTT) - Lido di Camaiore › Lido di Camaiore (21.5k)

14/3 E 2 - Camaiore › Pomarance (189k)

15/3 E 3 - Pomarance › Foligno (224k)

16/3 E 4 - Foligno › Fossombrone (223k)

17/3 E 5 - Colli al Metauro › Recanati (178k)

18/3 E 6 - Matelica › Jesi (195k)
19/3 E 7 (ITT) - San Benedetto del Tronto › San Benedetto del Tronto (10.1k)

(Bicisvet.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down