Bicisvet

Tour de Suisse 2016 analiza

Tour de Suisse-16Nalazimo se u junu i u prilici smo da posmatramo borbu između pripremnih trka za TDF. Na jednoj strani imate Criterium du Dauphine-francusku trku koju organizuje ASO (organizatori TDF). Na drugoj strani imate Tour de Suisse-World Tour trku koja se izgradila kao najveća iza 3 Grand Tura.

Izgleda da je Dauphine i ove godine privukao jače vozače, većina favorita za Juli, kao što su Kontador, Frum, Aru, Port i Pino se pripremaju trenutno u Francuskoj. Ipak, devetodnevni Tour de Suisse je i ove godine zahvaljujući zanimljivom profilu privukao dosta interesantnih vozača.

Ruta ove godine je izuzetno naklonjena brdašima, kao što reputacija ove trke i zahteva. Ovogodišnja trka je svakako teža nego prošle godine sa 3 finiša na usponu i još jednom brdskom etapom poslednjeg dana. Sa 23.2 kilometra vožnje protiv štoperice što je skoro upola manje nego prošle godine dobijate apsolutno brdašku trku. GC vozači će moći da se verovatno čuvaju u prva 4 dana, ali preostalih 5 će biti odlučujući. Rezultate i VIDEO pregled trke pratite na >> OVOM LINKU << dok će SPORTKLUB na drugom  i trećem programu prenositi svaog dana LIVE

Glavni od njih, verovatno, je TJ van Garderen, Amerikanac koji je bio 5. na Turu 2014, i imao podijum poziciju prošle godine pre nego što je morao da odustane na 2. danu odmora. Port je potresao hijerarhiju u BMC-u i nagovestio moguć Wiggo/Frum scenario za američki tim na Turu. Dok Port, u trenutku pisanja, drži 2. poziciju u generalnom plasmanu Dauphinea, na van Garderenu je pritisak da pokaže koliko može u Švajcarskoj. Amerikanac imao solidan start sezone sa 2. mestom Ruta del Sol, 5. na Katalunji i 10. na Trci kroz Romandiju i ovo je važna prilika da pokaže koliko može.

Tour de suisse 16 route

Pitanje je da li će Frumov sjajni nastup na Dauphineu demotivisati Tomasa. Velšanin se nakon poprilično slabog izdanja Fruma na prologu nadao da liderska pozicija u timu Sky za TDF nije rešena, ali jučerašnji trijumf Fruma vrlo verovatno je otklonio sve dileme. Ipak Tomas će biti B plan Sky tima za TDF i prošle godine je završio 2. u Švajcarskoj za samo 5 sekundi. U ovih 12 meseci znatno se poboljšao kao brdaš, osvojio Pariz-Nicu i Vuelta Algarve i uz dobru motivaciju trebao bi biti glavni favorit ovde.

Simon Spilak ne dolazi na uvertiru za TDF u najboljoj formi-ima 2 odustanja i 109. mesto u poslednja 3 nastupa, ali Slovenac je jedinstven po tome što je specijalist za trke u Švajcarskoj. Osvojio je Trku kroz Romandiju 2010, i završavao uvek u top 10 narednih 5 godina, sa 3 druga mesta, te osvojio Tour de Suisse prošle godine. Kao solidnom all-rounderu najbolje mu odgovaraju jednonedeljne trke i nesumnjivo je u grupi favorita ovde.

Rui Costa se vraća nakon što je prošle godine vozio na Dauphineu i pored 3 prethodne pobede u generalnom na ovoj trci. Bivši svetski šampion će predvoditi Lampre, ali je pitanje da li će ciljati GC zbog promenjenog fokusa na Turu-ove godine će ići na etapne trijumfe.

Tu su i Španac Jon Izagire koji je specijalista za jednonedeljne trke, ali više planina i manje hronometra su kombinacija koja njemu manje odgovara. Voren Barguil će se ovde pripremati za pohod na belu majicu na TDF, a Talanski je ove godine izabrao Švajcarsku ispred Dofinea i forma na Kaliforniji pokazuje neko rast. Obratiti pažnju treba i na Gesinka koji se sprema za juli, kao i na Astaninu zvezdu mladog Lopeza.

Jedini pravi sprinter na trci je Gaviria, dok su tu i univerzalci poput Metjusa i Sagana koji ima 11 etapnih trijumfa na ovoj trci. Sprinteri će prave šanse imati na etapama 3 i 4, te tada treba očekivati u borbi i Dannija van Popela, Cimolaija, Lobata i Raymonda Kredera.
Stybar i Gilbert su klasik specijalisti koji će probati da osvoje brdovitiju etapu 2, dok je Spartakus tu i sigurno cilja oba hronometra. Domaći heroj je veliki favorit u oba hronometra, a pogotovo mu odgovara prolog i to mu je sjajna prilika da pred domaćom publikom ponese žuto.

Jedno je sigurno, uz Dauphine, Tour de Suisse će nam pružiti najbolji pogled gde je ko pred TDF.

(BiciSvet.com/Boris Stanković/cyclingnews.com)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down