Bicisvet

Tour of Qatar 2012

tour of Qatar

Kompanija ASO (Amaury Sport Organization), koja u svom vlasništvu ima Tour de France, čuveni Pariz-Rube i mnoge druge trke, organizovala je trku oko Katara (Tour of Qatar) prvi put 2002. godine sa ciljem da se profesionalni biciklizam proširi van granica Evrope. To im je svakako uspelo jer je trka oko Katara veoma brzo zauzela važno mesto u kalendaru profesionalnih biciklista. > TRKA KATARA 2016

Popularni klasici i prolećni deo biciklističke sezone su poznati po kocki i uskim putevima a “Tour of Qatar” je trka koju obeležavaju beskrajni pravci i jaki vetrovi. Šestodnevna trka je potpuno ravna ali ni malo laka. Uvek je praćena nemilosrdnim pustinjskim vetrovima koji su za veliku većinu vozača na samom početku sezone prava noćna mora. Sa druge strane pustinjski ravan krajolik predstavlja pravu poslasticu za sprintere, i njihove timove, koji upravo ovde hvataju zalet i brzinu u nogama pred početak sezone na evropskom kontinentu.

Trka oko Katara je jedinstvena i po tome što je, kompletan biciklistički karavan (tokom 6 dana, koliko obično traje trka) smešten u Ric-Karlton hotelu (Ritz-Carlton) u glavnom gradu Dohi. Ovo je zaista neobično za etapnu trku, jer znamo da se karavan seli iz mesta u mesto kako trka napreduje. Organizatori svakako ne oskudevaju u naftnim derivatima, i poznati sup o gostoljubivosti pa im nije teško da svoje goste transportuju desetinama kilometara kroz pustinju do starta, kao i da ih vrate u hotel posle etapa.

Kralj pustinje je Tom Bonen koji uz pomoć svoje ekipe dominira u Kataru. U poslednjih 6 godina, koliko učestvuje na ovoj trci je konstantno u prvim pozicijama u generalnom plasmunu. Od  toga tri puta na najvišoj stepenici i po jedamput na drugom i trećem mestu. Njegov bilans je 20 etapnih pobeda uključujući i pobede tima na ekipnim hronometrima. Svakako da mu sve ovo daje za pravo da se i ove godine nada dobrom plasmanu i dobroj formi pred predstojeće klasike.

(bicisvet.com/Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down