Bicisvet

7 zaključaka iz Firence

Nibali-Vincenzo-ItaliaPrvo da kažem: „Lako je meni iz fotelje da analiziram ovo“ a drugo je posle 7h trkanja po kiši i barama donositi prave odluke. Treba napomenuti da su se u većem delu trke svi vozači borili samo da ostanu na točkovima pa tek onda da se trkaj, ali ipak trka je trka i svima je bilo isto. video+rezultati Idemo redom.

1.Najjači čovek
Definitivno Nibali. Prvo je pao na 35km do cilja, a onda je na kraju hvatao nemoguće situacije, jer svaki put kada je odlazio Rodrigez pomislio sam ovo je gotovo. Dobro možda je malo imao pomoć magičnog ključa da se vrati u grupu posle pada, ali to ne umanjuje njegov napor da se izbori sa nemirnim Rodrigezom na kraju, a možemo to i nazvati prednost domaćeg terena. Kako je na Salviatiju preuzeo stvar u svoje ruke i smanjio prednost – nemam reči. Na kraju su i Španci i Italijani izgubili.

2.Najpametniji!
Najpametniji je i pobedio. Rui Košta je jedva izlazio po brdima i bio najslabiji od petorke (Rodrigez, Nibali, Uran, Valverde, Košta) koja je otišla pri prvom cepanju. Ali je najpametnije i najhladnokrvnije odigrao poker na kraju – što samo uvećava ovu njegovu pobedu. Znao je da će se Nibali boriti sa Špancima i strpljivo čekao, i čekao, i dočekao svojih 500m. U pravom trenutku je napao i mnogo rizikovao nizbrdo na 2km do cilja kada je Nibali već bio psihički poražen. Da se preselio kao zmaj to je sigurno i za to kapa dole.

3.Najveći maler
Rigoberto Uran – možda i najjači čovek u ovoj petroci koja se borila za medalje, jer je poslednji uhvatio priključak kada je Nibali napao – bio je najdalje u grupi iza Nibalija i Rodrigeza, a za to vreme Rui Košta je puštao i gledao pozadi ima li ko da spoji do Purita i Ajkule> velika slika. Od prevelike želje da što pre stigne prebrzo je ušao u krivinu i... hvala Bogu pa nije bilo kamenja, stena ili provalije sa te strane. Sigurno bi drugačije izgledala trka u završnici jer ne bi Nibali samo lovio i ne bi Rodrigez samo skakao...ali to je sada sve ŠBBKBB. Kao pravi šampion Rioberto je ustao i završio trku!

4. Nibali & Rorigez izgubili trku na svom terenu.
I jedan i drugi su kiksnuli na delovima staze koji im najviše odgovaraju. Prvo je Nibali pustio Rodrigeza nizbrdo, kada smo gledali kako se Uran tumba po bankini, a onda je Rodrigez uhvaćen na usponu od 16% koji leži omalenom Puritu, što samo pokazuje da je Nibali bio najjači i psihički i fizički, ali ipak nije svemoguć. Nibali je posle pada imao dozu straha i otuda je sam sebe stavio u nezavidnu poziciju da mora da juri Rodrigeza. Rodrigez je bio slab što pokazuje Fiesole gde mu je Nibali prepolovio prednost i kasnije ga uhvatio. I jedan i drugi imaju mnogo manje rezultata u svom CV-ju nego što to zaista zaslužuju i kako samo borbeno voze, ali!?

5.Valverde drugu godinu za redom na Svetskom prvenstvu nije na pravom mestu.
Setimo se prošle godine kada je Žilber skočio, Valverde je lovio sa 30-te pozicije> VIDI OVDE i došao do podijuma. Šta bi bilo da je bio na pravom mestu? Ove godine je bio gde treba ali se najverovatnije nije nadao da će se Portugalac preseliti do Rodrigeza u poslednjem kilometru. Španski selektor je kasnije kritikovao Valverdea da je trebao da lovi sve iza Rodrigeza pa makar i motore sa kamermanima i fotografima. No ne sme se zaboraviti da su Valverde i Košta timske kolege! Možda je Valverde znao koliko je Portugalac jak na sprintu pa je zato prepustio Rodrigezu sve napade – što opet pokazuje kakv je šmeker Valverde jer je nesebično radio za svog zemljaka iz Ruske ekipe. I opet ponavljam najverovatnije se nije nadao da će Košta uhvatiti Purita do linije.

6.Taktika
Taktički su svi odradili onako kako je trebalo jer se na kraju svelo sve na najpametnijeg i na najjačeg čoveka. Španci su bili brojčano jači i po svim nepisanim pravilima trebalo je sa dva čoveka da odnesu trijumf. Čak je i poslednji skok Rodrigeza fantastično odrađen jer su na izlasku iz krivine bili poređani: Purito, Valverde, Nibali, Košta, a onda Rodrigez sprinta dok se Valverde sklanja u stranu i Purito odlaziSVAKA ČAST Špancima za ovu fintu u poslednjim metrima trke. Nibali nije mogao ovo da isprati jer su ga već iscrpili pre toga. Italijani su odradili sve što je bilo u njihovoj moći jer su i Viskonti i Skarponi i Pocato dali na kraju svoj maksimum radeći za Nibalija koji bi verovatno bio još jači da nije pao, ali!? Portugalac je taktički pustio velike ZVERKE da se bore među sobom i na kraju zahvaljujući pravom trenutku tj „skoku na sve ili ništa“ dobio SVE.

7.Ostali – Najveće iznenađenje?
Ostalima koji su završili svaka čast. Najveće iznenađenje je Rumun Nečita. Jedini vozač koji je završio trku a da ne pripada ni jednom rangu UCI kategorisanih timova tj. nije ni iz World Tour, Pro Continental ili Continental tima. Svaka čast još jednom komšiji Matiji Kvasini koji je takođe uspeo da završi ovakvu trku. Huzarski & Barta završili trku a bežali ceo dan - RESPECT! Svi ostali koji su odustali su možda doneli i najpametniju odluku jer NE MOŽE se ljudima sa strane objasniti koliko je ovo bila teška i opasna izuzetno opasna staza & trka. Tak da priče o Englezima i kiši ne piju vodu nikako. Svako je vozio u skladu sa svojim mogućnostima tog dana. Mnogo njih se iskršilo mnogo njih se uplašilo i boksiralo – logično i razumljivo.

Za kraj da kažem da je ovo sa 7:25:44 drugo najduže Svetsko prvenstvo u novijoj istoriji. Jedino duže je bilo 1980.godine kada je Bernar Ino trijumfovao sa vremenom 7:32:16 ali je tada pobednik bio poznat mnogo pre linije cilja.

Sledeća trka je danas (sreda) Milano - Torino trku koju je PROŠLE GODINE pobedio Pistolero. U nedelju 6.X je na programu Lombardija DOK JE U PONEDELJAK PREZENTACIJA RUTE ĐIRA ZA 2014 - ostanite uz BiciSvet.com ;-)

(BiciSvet.com/Đorđe Pejković)

 

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down