Bicisvet

Srbi u Toskani

Stevic-Ivan-SrbijaU sredu se završava prvi deo Svetskog šampionata okršajem najboljih hronometraša. Martin, Kanćelara i Vigins će najverovatnije podeliti medalje u ovoj disciplini sa kojom mi nismo baš u nekoj ljubavi.

Kako bi se kompijuteraškim žargonom reklo nije nam to neki hardverski problem jer nabavka opreme se da rešiti vrlo lako. Više je softverski nedostatak je nemamo mi to u našim glavama da se mučimo sami sa dušom u nosu sat i kusur vremena, a i slabo se radi na tome. Dobro možda je polu-hardverski jer za ovo prvo treba pista i par školovanih vozača na tom terenu pa tek onda da se razmišlja o kombinezonima, punim točkovima i vanzemaljskim kacigama.

Naša reprezentacija će se takmičiti na drumskim trkama počevši od petka, a predstavnike ćemo imatu u svim disciplinama što je zaista za svaku pohvalu. Stazu i kad ko vozi sam vam predstavio OVDE a za spisak reprezentacije skrolujte na dole. E sad kada se pogleda ono sa čime raspolažemo i kakva je staza u pitanju možemo samo da gledamo u nebo i da se nadamo da bar polovina od naših šampion(ki)a završi trku.

U četiri kategorije imamo po jednog startera - dame imaju prednost:
-Gaga je veoma iskusna takmičarka i vozila je nedavno prave trke (ako se ne varam negde po bliskom istoku) ali Svetsko prvenstvo je trka nad trkama, a staza možda i previše teška za tip vozača kakav je ona.
-Jeka je pravi pravcati šampion u to nema sumnje. Sve vozi i ide po svim terenima i tipovima podloge bilo blato bilo brdo-nizbrdo ili asfalt. Malo sreća da je posluži i može do dobrog plasman. Jedino je za nju ova sezona počela dosta rano sa ciklo-krosom pa zbog toga i „zamor materijala“ igra ulogu u ovoj Toskanskoj jednačini.
­-Luka Lens Kotur potpuna misterija!? Na treningu ide kao avion, a na ovdašnjim trkama je uvek prvi ali iza podijuma. Ozbiljan oduvek, trenira profesionalno ali pravi rezultati izostaju što možda može i da bude olakšavajuća okolnost jer može trku da vozi bez ikakvog opterećenja i dobro je završi – videćemo. GO GO Luka Lance and be lucky.

-U23 E ovde smo najjači. Tri prava šampiona, ali i paklena konkurencija koja kuca na vrata „World Tour“ timova. Zeka je prošle godine bio deo BMC tima i zna kako je voziti u oavkvom društvu ali i njemu i ostalima definitivno ove sezone fali takvih trka > LINK. Što se Marka tiče zaista ne znam kakav je vozač ali ima dobrih plasmana i konstantan je. Činjenica da je deo tima govori da je pošteno zaslužio svoje mesto u reprezentaciji. Pitanje je samo da li je psihički pripremeljen na 4h žestoke paljbe? Borko je već postao čovek u koga svi polažu velike nade. Verujem da i on sam ima ozbiljnih ambicija za ovu trku, što može biti mač sa dve oštrice. Forma je tu. Pre nekoliko nedelja na etapi Obikolke grupa ga je jedva uhvatila na 2km do cilja, a to pokazuje i da je psihički pripremljen odlično i da je sazreo u pravog pravcatog profi vozača. Realana očekivanja na ovakvoj stazi za njega bi bio plasman između 20 – 50 pozicije.

-Stević je profi pa profi, ali je misterija za sebe. Godinama vozi kao usamljenik u raznim timovima pa mu i ovo Svetsko dođe na isto. Sam protiv 200 ljutih gusara. Sve zavisi kako će biti raspoložen tog dana ali opasno ga ovde zeza dužina staze na kojoj koncentracija može lako da opadne. Tojest ako bude posle 5h mučenja i borbe za poziciju u grupi pomislio da ga tek čeka paklena 2h trkanja onda je to kraj. Ako reši da ga malo snimaju kamere i ode sa Kolumbijcima i Venecuelancima u neki beg imaće samo reči hvale od Engleskih komentatora na YouToube-u jer ga poznaju sa USA trka. Trebaće mu svakako i dosta sreće koju nije imao pre dve godine u Kopenhagenu >LINK, a mnogo će zavisiti i od vremenskih uslova. Kad sam kod toga samo da kažem da se u Toskani za nedelju prognozira kiša...tako da će biti veselo svima. Ne sme se zaboraviti da je u poslednjih nekoliko godina jedino Žolt uspeo da završi Svetsko prvenstvo i to na malo lakšoj stazi. (Žolt je vozio ekipni hronometar sa svojom Utensilnord ekipoma a u njegovoj novoj reprezentaciji staza u Toskani više odgovara Peteru Kustoru koji je takođe jedini starter iz Mađarske)

Nema sumnje da će se naši reprezentativci boriti kao lavovi, ali ponavljam još jednom – staza je mnogo teška i kao što Masters Simče reče u vezi njihovog Svetskog: „Staza je izabrala vozače, a ne vozači stazu“

SPREMITE SE ZA NEDELJU – DRUŽIMO SE (što se mene tiče LIVE od 15h na twitter-u) I POGAĐAMO POBEDNIKA TRKE OVDE NA SAJTU – PRAVILA ZNATE: 1 e-mail adresa 1 glas (prognoze do 12h za ove što spavaju) PRVI KO POGODI DOBIJA SPORTOFIS KOMPLET. Ja još sad prognoziram da šoumen Tomica Vokler osvaja Svetsko prvenstvo ;-) Videti nagradu OVDE

Spisak reprezentacije za Svetsko prvenstvo u Firenci:
Ivan Stević – Elite
Miloš Borisavljević – U23
Zekavica Jovan – U23
Marko Danilović – U23
Luka Kotur-Junior
Jelena Erić – Juniorka
Dragana Kovačević – Women Elite

(BiciSvet/ĐorđePejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down