Bicisvet

Radni dan hostese sa podijuma Tour-a

Magalie-ThierryUpoznajte Magalie Thierry, Tour de France “podijum devojku”, biciklističkog fana i studenta doktorskih studija. To je primetan posao ali ne bez kontroverzi zahvaljujući Peteru Saganu.

Ako mislite da taj posao podrazumeva samo smeškanje jednom dnevno na podijumu u 5:30 po podne, razmislite još jednom!?

U pitanju je rani početak i mnoštvo logistike uz mirnoću i gostoljubivost.

Predstavljamo vam kratko objašnjenje svakodnevne rutine kao i brza pitanja i odgovore o ulozi “podijum devojke”.

6:00 pre podne:
Buđenje ali zavisi od etape i koliko smo daleko od mesta na kom smo stacionirani.

7:00-7:30 pre podne:  Napuštamo hotel

 8:00-8:30 pre podne:
Stižemo u “village depart” gde nas uvek očekuje zabava i dobro raspoloženje. Tamo je uvek luda atmosfera! Idem sa koleginicom do Vittel štanda da se spremimo.

9:00 pre podne:
Pristižu gosti i mi se slikamo sa njima. Moja koleginica i ja organizujemo prevoz za taj dan i organizujemo gde će se VIP gosti parkirati.

Podne:
Pred trku uzimamo kola od gostiju i vozimo najkraćim putem od početka do kraja etape. U međuvremenu, gosti se voze u Tour VIP kolima kako bi pratili trku. Odvozimo automobile najbliže VIP autobusu na cilju. Velika je stvar svakodnevno voziti neakreditovana kola, to pomaže ljudima koji su zaduženi za bezbednost na Turu.

3:00 po podne:
Stižemo na cilj, vreme je da idemo u Vittel kamion koji je naša kancelarija za pripreme pred podijum. Štampamo fotografije odrađene u jutarnjim časovima kako bi naši gosti otišli kući sa malim suvenirom.

4:00 po podne:
Imamo oko sat vremena za jelo a onda se pripremamo za podijum. Presvlačimo Vittel sportska odela i oblačimo Powerbar kostime.

5:15 po podne: Nekoliko sekundi emitovanja na podijumu.

5:20 po podne:
Vraćamo se u VIP zonu da pokupimo naše goste i odvodimo ih do njihovih automobila… I tu je posao završen.  Vreme je za hotel.

8:00 uveče:
Dolazak u hotel. Ali nekad može da bude i znatno kasnije ako je u pitanju veliki transfer ili planinska etapa.

Magalie-Thierry-2012_etape

-Znam da voliš ovaj sport, da li možeš da pratiš trku i da održiš korak sa vestima?
To nije uvek lako, ali ne želim da propuštam stvari. Trudim se da koristim Twitter kako bih održala korak, a na liniji cilja imamo mali TV da ogledamo završnicu etape.

Tur izgleda kao velika žurka, možeš li da uživaš ili je u pitanju tronedeljni posao?
Tur je posebno dug i naporan, morate da sačuvate energiju i da ne sagorite baterije u prvoj nedelji. Naravno da je to radno mesto ali je i jedinsveni događaj , magična atmosfera gde ljudi rade složno. Važno je da zadržite zabavnu stranu na umu, to je ono što čini timski duh.

U biciklizmu podijum na TDF-u može da bude vrhunac karijere nekog vozača. Šta Tur predstavlja za karijeru hostese?
Istina je da je na isti način to vrhunac karijere kako za vozače tako i za hostese, čak i više kada ste strastveni ljubitelj biciklizma.

Radiš doktorat. Da li ti je lako da uskladiš posao i učenje?
Priznaću da nije lako, čak je i teško od kolega sakriti svoj dvostruki život. Što se mene tiče, nisam student nego radim doktorat u istraživačkoj laboratoriji i koristim plaćeno odsustvo da odradim jednodnevne klasike i Tur. To mi omogućava da olakšam stres prouzrokovan doktoratom .

Imaš li još neku priču?
Dosta! Ponekad mi je glava u oblacima zašto su me kolege iz ASO prozvale “la bricole”. Ako bih morala da spomenem jednu od najgorih situacija bila bi to za vreme jedne etape na prošlogodišnjem Turu. Popela sam se na podijum zaboravivši da uzmem akreditaciju i papir sa brojevima telefona timova. Rezultat, veliki beli displej visi oko mog vrata u live programu.

(bicisvet.com/inrng.com/Dragana Petrović)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down