Bicisvet

TDF 2018 Etapa 10

Posle prvog dana odmora momci se nalaze u Alpima pred početak prve planinske etape ovogodišnjeg Tura. U Alpima ćemo videti 3 etape, prva se neće završiti na usponu za razliku od ostale dve.

Na profilu današnje etape nalaze se uspon prve kategorije- Kroa Fri, zatim uspon van kategorije- Plato du Glir, te još dva uspona prve kategorije- Rom i Le Gran Kolombije. Kolombije je i poslednji uspon dana, sa čijeg vrha sledi strmoglavi, 10 kilometara dugi spust u jedan od najpoznatijih ski centara Francuske, Le Gran Bornan.

Najteži uspon dana, Glir, prvi put je uključen u neku od etapa trke, a ima i poseban značaj za francuski narod, jer se na ovoj planini nalazi muzej "Nacinalnog otpora".

Pregled:

Prvi uspešan beg videli smo danas. Velika grupa je bila napred, momci koji nisu opasni za generalni plasman. Tu su se našli i Peter Sagan, kao i sama žuta majica, Greg Van Avermet. Alafilip se izdvojio posle pretposlednjeg uspona zajedno sa Estoncem Rainom Taramaeom. Međutim, domaći takmičar je fantastično vozio spusteve, i napravio veliku razliku u ondosu na rivala, te je vrlo rutinski odvezao ostatak etape i proslavio najveći trijumf u dosadašnjoj karijeri.

U borbi za drugo mesto Baskijac Inčausti odsprintao Taramea, a odmah iza njih stigao i Greg Van Avermet koji verovatno nikada ovako dobro nije išao po planinama, te se još jednom pokazalo kakvu energiju i krila mitski žuti dres daje takmičarima.

Glavnu grupu danas nisu mogli da drže Bauke Molema i Rigoberto Uran, za koga je generalni plasman otišao u nepovrat, nakon dve uzastopne etape sa velikim vremenskim gubicima.

Ostatak favorita je stigao u jednoj grupi, u kojoj je ceo dan prepoznatljiv ritam diktirala ekipa Skaj. Jedini koji je nešto pokušavao je Dan Martin, a na kraju je i uveo grupu u cilj. Nismo videli nikakav obračun među favoritima, tako da aduti i dalje ostaju skriveni.

Dakle prva pobeda Francuza ove godine, prvi uspešan beg, olimpijski šampion Van Avermet je i dalje lider, sa dosta uvećanom prednošću, koju će verovatno izgubiti još sutra, a ovom sjajnom vožnjom Alafilip je preuzeo i tačkastu majicu za vozača najboljeg po brdima.

(Bicisvet.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down