Bicisvet

TDF 2018 Etapa 14

Puno uspona, mada ni izbliza teških kao u Alpima. Više liči na neki klasik, usponi su kratki, ali izuzetno strmi. Finalni uspon, Kot de la Kroa Nov, dostiže procente nagiba od čak 18%.

Ovaj uspon ima jako zanimljivu istoriju na Turu. Godine 1995. Loran Žalaber je na Dan Bastilje ovde osvojio etapu, koja je ovo brdo učinila neizostavnim delom trke.

Pre tri godine smo na istom mestu prisustvovali perfektnoj vožnji Stiva Kamingsa kojom je doneo prvu pobedu na Grand turovima Dimension Data ekipi, tada poznatoj kao MTN Qhubeka. Zanimljivo je da je to bila pobeda južnoafričke ekipe na dan Nelsona Mendele.

Nemoguće je predvideti hoće li neki napad opstati, ili će se sve svesti na sprint manje grupe, no jedno je garantovano, vrlo eksplozivna završnica.

Pregled:

Pono uspešan beg danas, ponovo ogromna grupa napred. Sjajnu vožnju pružio je Jasper Stujven, ali je dostignut na samom kraju poslednjeg uspona. Njega je iz prateće grupe sustigao Omar Fraile, sjajni Bask, koji je prošao Belgijanca, odbio ostale napade i došao do trijumfa karijere.

Iza njega Alafilip koji je zakasnio sa napadom, te onda Stujven i Sagan koji je dodatno uvećao svoju prednost u borbi za zelenu majicu.

Glavna grupa je imala preko 20 minuta zaostatka za begom. Najbolji iz ove grupe Primož Roglič, Slovenac je distancirao ostale, napravio Frumu, Dumulanu i Tomasu 5,6 sekundi. Kvintana ponovo nije mogao da se uhvati u koštac sa najboljima iz generalnog, a Krausvajk i Barde su takođe bili blizu i sjajno se drže u plasmanu.

 

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down