Bicisvet

TDF 2018 Etapa 16

Điro nam je pokazao kako stvari mogu da se promene iz korena u poslednjoj nedelji, a na Turu ćemo na početku poslednje nedelje videti prvu etapu od tri u Pirinejima, od koje se očekuje da dodatno iskristališe generalni plasman.

Tri velika uspona se nalaze u poslednjih 60 kilometara trke. Poslednji on njih, Portiljon, nalazi se u Španiji, dakle momci će imati mali inostrani izlet. Nakon ovog vrha sledi spust u Banjeres de Lušon, na kome je Kris Frum u veoma rizičnoj aerodinamičnoj poziciji pre dve sezone izgradio prednost koju je do Pariza samo uvećavao.

Pregled:

Pukom srećom su danas izbegnute teže povrede, posebno tu mislim na Filipa Žilbera. Dok je bio lider trke, na nekih 57km do cija, izgubio je kontrou u krivini, i u stilu Frenka Šleka svojevremeno, pao preko zaštitne ograde u pored puta. Uspeo je dovoljno da uspori, sam pad ipak nije bio sa velike visine, ali svakako je mogao jako nezgodno da se prizemlji. Nije ga to omelo, ovi momci su pravi gladijatori, seo je pored puta na kratko da predahne, i samo nastavio.

Na spustu sa poslednjeg uspona dana, lider trke bio je Adam Jejts, i on je pao u krivini. Prošao je bez povrede u padu koji je vrlo lako mogao da mu nanese težu povredu ključne kosti.

Njegov pad koristi Žulijen Alafilip, izbija u vođstvo i osvaja drugu etapu ove sezone, a i značajno je uvećao prednost u borbi za tačkastu majicu. Glavna grupa je stigla sa svim favoritima, nije bilo promena.

(Bicisvet.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down