Bicisvet

TDF 2018 Etapa 19

Ovde počinje rasplet. Ova etapa nosi 6 kategorisanih uspona, od kojih 3 legendarna, Aspem, Turmale i poslednji uspon trke, Obisk. Postojala je mogućnost otkazivanja ove rute jer su obilne kiše u maju odnele asfalt sa Obiska, međutim sve je sređeno na vreme. Po pravilu etape koje se završavaju spustom ne donose veliku borbu u generalnom, ali ovoga puta bi prosto moralo biti suprotno, jer je mnogo otvorenih pitanja i nezadovoljenih ambicija u generalnom, mnogi će morati da se prihvate rizika kakvog inače ne bi.

Poslednji put kad je trka išla preko Obiska, takođe se završavala spustom, bilo je to 2011. godine dok je Toma Vokler bio lider i nosio žuti dres, a legendarni Norvežanin Tor Hušovd je pokazao jednu od najbrilijantnijih vožnji u ovoj deceniji. Zaostao je za vodećima na usponu, ali je na spustu nadoknadio razliku i proslavio strašnu pobedu u dresu svetskog šampiona.

Zaista je teško reći šta može da se očekuje ovoga puta. Jedini čovek koji može da odveze sjajan i neustrašiv spust je svakako primož Roglič koji ima jako mali zaostatak za Frumom, a na prethodnoj etapi je bio dosta jači od njega, Slovenac ima jako lepu priliku da dođe do podijuma na Turu. Što se tiče borbe za prvo mesto, teško da ima prostora za Dumulana da distancira Tomasa, svoje nade će polagati u hronometar, mada iako je bolji hronometraš od lidera, teško je za očekivati da može na poslednje dve etape da obriše 2 minuta zaostatka.

Pregled:

Poslednja brdska etapa nije razočarala. Napred je bila sjajna grupa koju su činili Barde, Majka, Landa i Zakarin. Oni su se držali ispred žute majice praktično do vrha Obiska, onda je Majka skočio i produžio sam, a ostali su dostignuti.

Glavnu grupu pozadi nije mogao da prati Nairo Kvintana, očigledno se ispucao pred dva dana, s obzirom da je danas izgubio više od 5 minuta. Roglič i Krausvajk su bili najagresivniji na usponu, napadali na smenu, Kris Frum je bio na konopcima u tim trenucima i opstao je u grupi samo zahvaljujući pomoći Bernala.

Kada se Obisk završio i Primož Roglič dočepao spusta, već smo mogli da ga vidimo kako slavi etapni trijumf. Vrlo agresivan, konstantno u aerodinamičnoj poziciji, sprint iz svake krivine i uvek za nijansu veći rizik od ostalih izgradili su mu 20 sekundi prednosti pred ulazak u poslednjih 3km, gde je to sve sačuvao i osvojio svoju drugu etapu na Turu u karijeri.

Tomas je sprintao grupu i sekundama bonifikacije još malo uvećao prednost u odnosu na Dumulana pred hronometar, Frum je bio u toj grupi, pao je sa podijuma, međutim to je samo desetak sekundi iza Rogliča. Po vožnji prikazanoj danas, Slovenac je mnogo jači, ali hronometar je skroz druga stvar, a tu su obojica u samom svetskom vrhu, te kad smo lišeni prave borbe za žuti dres, imaćemo sjajnu borbu za podijum.

Krausvajk je profitirao Kivintaninim raspadom, ušao u top5, pa je uz Rogliča ovaj Tur učinio spektakularnim za Loto NL Džambo ekipu. Landa je samo 3 sekunde iza Holanđanina, ali je baš loš protiv štoperice pa se usuđujem da kažem da neće imati šanse da uskoči u prvih 5. Barde i Martin su takođe preskočili Kvintanu, Kolumbijac je sada bliži ispadanju iz top10, nego nekom višem plasmanu.

(Bicisvet.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down