Bicisvet

TDF'14 E8 Gerardmer 161km

Dužina: 161km
Kategorija: brdovita
Najviša tačka: 901 mnv

Konaćno ćemo videti neka veća brda i planina kako se trka kreće prema Vogezima. Ovo neće biti glavni test za generalni plasman, ali će dati nagoveštaj čija je forma na dobrom nivou, a čija nije.

Vozači imaju 130km ravnog puta, pre nego što se suoče sa 3 brda koja se nižu jedno za drugim, i konačnim usponom etape na Gerardmer. Sprinteri neće imati problema sa vremenom, jer će ritam biti jak i neće biti opasnosti da ih uhvati rampa na kraju etape.

Biće ovo prva veća prilika da favoriti ugrabe malo vremena jedni u odnosu na druge, a pošto se u ovoj fazi trke neće naprezati da se bore za konačnu pobedu, ovo može biti prava etapa za uspešan beg.

Tour-de-France-14-Stage-8

Ovo može biti dan za Francuze sa Silvanom Šavanelom i Tomasom Voklerom jer i jedan i drugi uživaju da voze na ovakvoj ruti. Međutim, morali bi da iskoriste ravni deo etape i da naprave solidnu prednost koju će zadržati pre prvog uspona dana.

Konačni uspon na Gerardmer je najkraći od 3 koja su na etapi ovog dana, ali sa prosečnim nagibom od 10,3% ovo je sigurno jako težak uspon. Sa samo 1,8km vozač može napraviti napad u podnožju uspona i sačuvati prednost do vrha istog.

RETROSPEKTIVA________________________________________________________________

Prvi uspešan beg na ovogodišnjem Turu je viđen na ovoj etapi. Heroj dana je miljenik domaće publike, Blel Kadri. Bio je u begu sa Šavanelom, Terpstrom, Jejtsom i Petijem. On je napao na prvom od 3 uspona dana, neko vreme ga je pratio Šavanel, a onda je i on otpao, a Kadri dolazi do pobede života solo sa velikom prednošću u odnosu na sve ostale vozače.

Blel-Kadri-tdf-14-e8

U glavnoj grupi videli so prvi veći napad na žutu majicu Alberta Kontadora, Nibali i Port su jedini pratilo El Pistolera, i na kraju je Kontador i uzeo 3 sekunde Nibaliju, to nije bitno u ovom trenutku, ali može biti veliki podstrek Špancu. Endru Talanski je ponovo pao i izgubio dosta vremena i mesto u top10. Otpali su i Galopen, Sagan, Fuglsang tako da su sada u vrhu generalnog svi favoriti i oni će verovatno voditi bitku do kraja trke.

VIDEO:

REZULTATI:

httpv://www.youtube.com/watch?v=Oj-1v0Q3z3

E

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down