Bicisvet

TDF'16 Mont Saint Michelle-Utah Beach 188km E1

Posle startova u Utrehtu i Jorkširu, Veliki početak će biti na samom tlu Francuske. Organizatori su želeli da Veliki početak stvarno bude „veliki“, pa su stoga morali da budu vrlo hrabri i ambiciozni da bi sastavili ovako spektakularnu prvu etapu.

01-PROFIL

Za početak su izabrali mesto koje zauzima veliko mesto francuskoj istoriji i deo je jednog od najlepših pejzaža ove zemlje- Mon Sen Mišel. Etapa zatim, uprkos tradiciji (Tur je samo 13 puta u istoriji počeo na obalama mora) prati obalu La Manša, preseca poluostrvo Kotentin i završava na još jednom istorijskom mestu, Juta plaži, ključnom mestu za iskrcavanje saveznika u Drugom svetskom ratu (dan D).

U životu su sigurne neke stvari: da se mora umreti i da se prva etapa Tura završava grupnim sprintom. Isto tako se možete kladiti da će Kitel uzeti prvu etapu, međutim on je favorit ako bude bilo organizovanog lid auta. Međutim, na prvoj etapi obično sve bude haotično, a i svi vozači su sveži i puni očekivanja tako da će sprint, ako ga bude, biti vrlo neizvestan.

VIDEO

RETROSPEKTIVA:

Videli smo relativno mirnu prvu etapu Tura. Beležimo jedan incident u kome je Alberto Kontador oprobao asfalt na severu Francuske, međutim osim poderotine na ramenu, nije imao težu povredu.

Naravno imali smo i beg, Pol Vos je uzeo bodove na prvim brdskim ciljevima i sutra će za tim Bora Argon nositi tačkastu majicu. Aleks Haus i Antoni Delaplas su se junački branili naleta glavne grupe i svojih 20 sekundi branili sve do 5km do cilja.

U samom sprintu, videli smo težak pad na 500m do cilja kada je neko od vozača ruske Kaćuše zakačio barijeru i sa sobom u pad poveo veliki deo glavne grupe i nadamo se da niko nije teže povređen. A zatim, eksplozija u finišu. Raketa sa ostrva Man, Mark Kevendiš prvi put u životu protiv Kitela pobeđuje sprint i oblači žutu majicu, dobio etapu jako ubedljivo ispred Kitela i Sagana koji je krenuo prerano i izgbio dah u poslednjih 50m.

REZULTATI: 

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down