Bicisvet

Tour de France - Favoriti za pobedu 1.deo - Wiggins, Evans, Menchov

Bradley Wiggins

Niko ne može da ospori da je Bradley Wiggins među favoritima za osvajanje žute majice u Parizu. Verovatno je i najveći favorit za to. Tour de France 2012, sa više od 100 km vožnje na hronometar, će se najverovatnije svesti na borbu vozača koji su specijalisti u vožnji na štopericu, a Bradley je, u dosadašnjem delu sezone, pokazao da je najbolji na tom polju.

Jedino pitanje koje se postavlja jeste: Da li Bradley može da, na nekoliko brdskih etapa, svede na minimum vremenski zaostatak za ostalim favoritima i povrati izgubljeno vreme vožnjama na hronometru? Svakako da može.

Prošle godine je zbog pada na sedmoj etapi bio primoran da napusti Tour, a od tada je ceo tim radio kako bi se na što bolji način pripremio za borbu za žutu majicu ove godine. Sky zna da će biti najjači tim i da će svi očekivati od njih da kontrolišu trku. Kako bi bili na visini zadatka na najvažnijem ispitu ove godine, momci su tokom sezone pokušavali da kontrolišu i bore se za pobedu na svakoj etapnoj trci na kojoj su učestvovali. Na trci Volta ao Algarve, posle sjajnog rada celog tima, pobedu je odneo Richie Porte. Bradley Wiggins je tada naporno radio kako bi pripremio teren za napade Australijanca i sada može računati da će Porte uzvratiti uslugu u Francuskoj. Usledile su trke Paris-Nice i Tour de Romandie koje je Sky, takođe, kontrolisao od samog početka i na taj način osigurao trijumf za Wiggins-a. Ista stvar se dogodila i na Criterium du Dauphine, gde su momci iz Sky-a bili za klasu bolji od konkurencije sa čak četiri vozača u top 10 ( trojica su se našla u top 4!).

Iako Sky do sada nikada nije branio žutu majicu na TDF-u oni svakako imaju iskustva u kontrolisanju, ali i osvajanju etapnih trka. Takođe, ne treba zaboraviti ni činjenicu da je Bradley Wiggins na svakoj trci na kojoj je učestvovao ove sezone bio jedan od najsnažnijih vozača u brdima. Činjenica je, do pobeda je dolazio najviše zahvaljujući sjajnim vožnjama na hronometru, ali u svakom slučaju, ostalim vozačima neće biti lako da ga ostave iza sebe kada se Tour preseli u Alpe i Pirineje. Ove godine će samo tri etape biti završene na usponu (ni jedan nije HC), a sa vozačima kao što su Porte, Rogers i Froome, koji će diktirati tempo na tim etapama, brdaši će morati da se prikažu u najboljem svetlu kako bi Britancu srušili snove o žutoj majici.

Cadel Evans

Cadel Evans je prošle godine konačno osvojio svoj prvi Tour de France. Pobedu mu je donela izuzetna vožnja na hronometru, a ove godine će imati priliku da ponovi trijumf. Veliki broj kilometara vožnje na hronometrar ga svrstava među glavne favorite i Cadel Evans verovatno nikada neće imati bolju šansu da osvoji još jedan Tour. Prošle godine je osvojio Tirreno-Adriatico i Tour de Romandie, a zatim bio drugi na trci Criterium du Dauphine (sličnost sa rezultatima Wiggins-a ove godine?). Međutim, početkom ove sezone borio se da „pronađe“ pravu brzinu. Tirreno je završio kao trideset drugi, slično kao i Tour de Romandie, gde je bio dvadeset deveti. Tek nam je Dauphine, na kome je bio treći posle dua Wiggins-Rogers, pokazao za šta je sve sposoban Australijanac.

Evans kaže da je u dobroj formi, ali gledajući rezultate tokom sezone, sumnje u njegov uspeh i dalje postoje. Nadajmo se da će moći da pruži dobru borbu, ali će na hronometru morati da prikaže svoje najbolje izdanje kako bi parirao sjajnom Britancu.

Denis Menchov

Tour de France je jedini cilj za njega ove sezone i samim tim sve je uložio u pripremu ove trke. Od ove sezone Menchov vozi za ruski tim Katusha, a jedan od razloga prelaska je i mogućnost što boljeg fokusiranja na Tour. Iako njegovi rezultati (ili nedostatak istih) ove godine, nisu ni blizu rezultata njegovih glavnih konkurenata, „tihi ruski atentator“ se ne sme otpisati. Denis Menchov zna kako da se pripremi za veliku trku i najčešće ne pokazuje za šta je sposoban pre nego što se to zaista računa. Takođe, činjenica da predstavlja svoj domaći tim, će svakako biti velika motivacija za njega.

„Tour de France je moja prva velika etapna trka sa timom iz moje zemlje i zbog toga ću dati sve od sebe kako bih pobedio. To je velika odgovornost koja me u isto vreme izuzetno motiviše. To je jedini Grand Tour koji nisam osvojio i nije tajna da je ove godine to moj glavni cilj.“

Još jedna stvar koja Rusa svrstava među najveće favorite je svakako njegova odlična vožnja na štopericu na velikim etapnim trkama. Menchov na hronometru može da ostvari izuzetna vremena, o čemu svedoče i sledeći rezultati:

Giro d’Italia 2009 – Pobede u generalnom plasmanu i na 60,6 km dugom hronometru.

Tour de France 2010 – Završava trku kao treći u generalnom plasmanu i zauzima 11. mesto na poslednjem hronometru (52 km), posle promene vetra. Tada je bio bolji od mnogih favorita, među kojima je bio i Contador, za više od 2 minuta.

Vuelta a España 2010 – Bio je drugi na  poslednjem hronometru (46 km). Cancellara i Gustav Erik Larsson su tog dana zabeležili 20 odnosno 40 sekundi lošije vreme od njega.

Vuelta a España 2011 – Menchov je bio 5. u generalnom plasmanu i, uprkos padu ranije na trci, 11. na 47 km dugom hronometru na kome je Bradley Wiggins zabeležio, za skoro minut, bolje vreme od njega.

Ukoliko Denis Menchov dođe u odličnoj formi na Tour i čuva se nevolja tokom prve nedelje, vrlo lako može slaviti u Parizu, jer je u brdima za nijansu jači od glavnih konkurenata. Ne treba zaboraviti da je Menchov , uz Contadora, aktivni vozač sa najviše osvojenih velikih trka. Tour je jedina velika trka koju nije osvojio, a pobedom bi postao šesti biciklista u istoriji sporta kome je ovo pošlo za rukom.

(BiciSvet.com/c-cycling/NevenaP)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down