Bicisvet

Trenutak kada je TDF osvojen - analiza

TDF-16-Sagan-FroomeKris Frum vozi hronometar na etapi 13 u Ardeche regiji. U trci gde je uzimao sekunde na spustu i na bočnom vetru, na hronometru je dao minute zaostatka svojim rivalima i nakon etape 13 bio je van dometa za sve. To je trenutak kad je trka osvojena.

Prethodne pobede
U prošlim godinama Kris Frum zadavao je knock-out svojim rivalima na prvoj planinskoj etapi na Axu ili La Pjer Sant Martanu dok je ove godine priča u Pirinejima bila koncentrisana na čuvanje snage za Alpe i uzimanje pokoe sekunde. Frumov najveći uspeh u borbi sa GC rivalima bio je hronometar na 13. etapi u Ardeche-u. Bio je to tmuran dan nakon napada u Nici,dan kad je minuta ćutnje vredila više nego minute provedene na rezultatima. Trka se ipak nastavila i Tom Dumolan je osvojio etapu, a Kris Frum je napravio minute razlike u odnosu na svoje rivale. U kontrastu u odnosu na prethodne godine u svim etapama koje su imale finiš na usponu ili finiš na spustu poslije teških brda on je samo uzimao malo sekundi u odnosu na rivale ili čak ponekad gubio vreme.

Mirror,mirror up the wall:
Etapa 2 i finiš na Cote de Glacerie (uspon kod fabrike stakla) blizu Šerbura dao je veoma zanimljive indikacije o formi GC favorita. 27 vozača je završilo u istom vremenu sa Saganom,a od top 10 u Parizu sa izuztekom dvojice koji nisu bili u toj grupi. Drugim rečima,ovaj kratak uspon bio je dovoljan da pokaže ko ima,a ko nema formu za naredne 3 nedelje. Vinćenco Nibali,Ilnur Zakarin,Tibo Pino,Alberto Kontador su svi izgubili vreme.

Prvi izuzetak je bio Riči Port koji je imao defekt i delovalo je da ignorisan od stranesvog tima,neko je trebao biti s njim,ali to je lakše reći nego učiniti kad peloton ide full brzinom. Zuvkovi iz publike i helikoptera stvarali su probleme timskim radio vezama,ali sukob između njega i TJ van Garderena je sramota za tim poput BMC-a. Spora promena točka i usamljena potera koštala je Porta 1:45. Ovaj zaostatak je koštao Porta podijuma,ali Tour je mnogo više nego borba brojki. Moguće je da su ovaj rani gubitak vremena pružili mogućnost Portu da bude opušteniji i oslobodi se pritiska koji ga je do sad sputavao u Grand Tur trkama. Port je ove godine često bio preagresivan u planinama,izgubio je vreme u Alpima zbog nekoliko bumerang napada na etapi 19,a platio je i cenu za udarac motora na Ventuu. Na njegovu nesreću naplata je došla vrlo brzo,na Ardeche hronometru po jakom vetru,što Australijancu nikako nije odgovaralo.

Drugi izuzetak je Louis Meintjes, 8. u generalnom i samo 0.41 sekunde iza Purita jer su se i milisekunde računale na hronometrima. Šerbur je bio samo start,on je izgubio i nešto vremena na ravnim etapama jer bio uhvaćen na pogrešnim stranama kad je grupa pucala. Dobre vesti za njega su do može pratiti ritam tronedeljne trke i sa više pomoći tima može do velikih stvari. Lampre ga je retko podržavao na ovom Turu.

Gde je trka pobeđena: Frumov spusta s Peyresur-a mu je doneo žutu majicu na 8. etapi,i veliku psihološku prednost u odnosu na rivale. Sve je posebno oduševilo koliko je vati uspio Kris Frum da navrti s obzirom na njegovu težinu. Isto tako 11. etapa kad je Frum otišao sa Saganom bila je još jedan psihološki trijumf,samo 12 sekunde prednosti u odnosu na rivale,ali pokazatelj da je aktivan u čuvanju majice,dok su ostali rivali poput Kintane željno isčekivali kraj Mistral vetra.

Ovaj grafik pokazuje vreme GC favorita u odnosu na Fruma tokom 3 nedelje. Crvena linija Ričija Porta doživljava pad nakon gubitka 105 sekundi u Šerburu i svi vozači su izguviki vreme u odnosu na Fruma na spustu na 8. etapi. Velika promena dolazi na 13. etapi kad je Frum bio daleko ispred svih GC rivala na hronometru. To pokazuje paradoks ovog Tura,iako nikad nismo imali otvorenu borbu za žutu majicu,konačnih top 10 su najbliži ikad samo 7 minuta između njih,prošle godine je to bilo 17 minuta i ostavlja dojam da Frum nikad nije napao punom snagom osim na hronometrima.

Drugi su bili dosta vremena u top 10 pre nego ih je sustigao umor,Bauke Mollema je vozio sjajno i ciljao podijum u Parizu,ali počeo je da gubi vreme u Alpima,otpao je na Emoison usponu,izgubio vreme na Domancy hronometru i onda je hrabar pokušaj, ali i pad na 19. etapi uništio sve.

The Running Man:
Ako ćemo zapamtiti jednu sliku s ovog Tura to će biti Frum kako trči uz Mont Ventu. Bio je to šok za sve nas koji smo gledali,TV slika je stigla pre nego što se Frum snašao šta se desilo,on je pao,da li mu je neko od fanova ukrao bicikl? Toga ćemo se sećati godinama,ali samo toga,ove slike. Po sportskim pravilima to je nedosledno,i zato što su sudije promenile rezultate dana i zato što bi Frum i da je izgubio vreme vratio žutu majicu na hronometru narednog dana.

Ovaj incident će uskoro pokazati da li je ovo nova sudska praksa ili su samo neki jednakiji od drugih. Ponadaćemo se da će nakon ovog publika biti mnogo opreznija?

DNF:
Ako Mollema nije imao sreće,drugi nisu imali priliku da je iskušaju u planinama. Ove godine je Tur bio priprema za Olimpijadu i mnogi su došli na Tur bez ambicije za generalni plasman. Alberto Kontador je klasičan primer da ako trka loše počne u većini slučajeva loše i završi. Dva pada na prve 2 etape i onda odustajanje na 9. etapi. Njegov agresivni stil trkanja da proba po svaku cenu kao da je s njim nestao iz trke. Forma Tiboa Pinoa bila je upitna,a ubrzo se pokazalo da je prerano došao do prave forme,na svim trkama pre Dofinea je vozio sjajno i to ga je koštalo u julu. Ako je Pino imao loše leto,Aru je čitave godine u bledoj formi. Njegova etapna pobed ana Dofineu samo je bila kratki blesak kao i nastup na brdskom hronometru na 18. etapi. Spektakularno je ekplodirao na Žu Planu i očekuje ga mnogo rada da bi bio konkurentan za odbranu titule na Vuelti. Voren Bargil nije mogao biti bolji nego prošle godine,timski pad u januaru i na njega je ostavio posledice. Pjer Rolan je bio previše izvikan kao favorit od strane svog tima,a uradio je ništa. Prošle godine je TJ van Garderen govorio da želi da se pridruži velikoj 4 GT vozača,ali je zapao u probleme nakon drugog dana odmora,a isto mu se desilo i ove godine. Iako je Sky koncentrisan isključivo na žutu majicu obično ponude još jednog solidnog vozača u GC. Gerant Tomas je bio loš i na Trci kroz Švajcarsku i ove godine njegov rezultat je još lošiji nego 2015.

Nairo Kintana je najveće razočarenje. Da li je bio precenjen? Ne,bio je 2 puta drugi na Turu,pre ove godine. Da li je njegov pristup bio loš,dugo vremena je proveo u Kolumbiji i nastupio je samo na ne baš tako cenjenom Route du Sudu? Možda,ali i prošle godine je učinio upravo to i opet završio 2. i smanjio zaostatak u odnosu na Fruma u poslednje 2 etape pa se očekivalo da se vrati još jači i sa više iskustva. Imao je i bolje rezultate u ranom delu sezone ove godine. I dalje ne znamo šta je pošlo pogrešno za Kintanu,ali i uz sva razočaranja završio je 3. Iako su njegovi napadi bilo beskorisni,nikad nije potpuno eksplodirao kao što mu se dešavalo prethodnih godina.

Roman Barde je završio drugi zahvaljujući konstatno dobrom penjaju i hrabrom napadu u Domancy-ju pre Le Bettex uspona. TV slika iz AG2R-ovih kola pokazuje menadžera Žuliena Žurdija kako govori vozačima kad su stigli na spustu: “budite pažljivi na deonici oko Domancya,samo neka bude sigurno,samo neka bude sigurno”. Samo odjednom na istoj tački Barde i Mikael Šerel su napali i otišli. Hrabar potez doneo je Bardeu 23 sekunde prednosti +10 sekundi bonifikacije,ne puno gledajući vreme,ali veliki potez u odnosu na ostale koji su vozili defanzivno. To je bilo dovoljno da preskoči ostale rivale za podijum i donese Francuzima jedinu pobedu na ovom Turu i osvoji srca mnogih fanova. Isto tako imao je i sreće Kris Frum je pao iza i to je usporilo pratioce,ali to je trka i Barde je rizikovao i pokupio etapnu pobedu i podijum u Parizu.

Da li su ovi momci mogli izazvati Sky? Nikad nećemo znati,ali ostali momci nisu mogli da pobegnu sjajnom Sky vozu koji je predvodio Wout Pols,kratko rival Sky tima na Vuelti ’11,doveden prošle godine,a na ovom Turu ključni čovek za Fruma. On ga je izvukao na 19. etapi,on je diktirao brutalan ritam na Emoisonu da niko ne skoči,ono što je Scarponi na Giru bio za Nibalija to je bio Pols za Fruma.

Sve je to dovelo da po ko zna koji put čujemo vapaje “dosadno!” i “Kintana mora napasti!”,ali Kolumbijac je pokušao i nije mogao. Sva obećanja akcije u visokim planinama ostala su pusta priča,nismo videli nijedan pravi napad kad je finiš bio na usponu. Niko,uključujući i Fruma,nije uspeo da ostavi sve ostale ni na jednom velikom usponu. Uglavnom su GC favoriti dolazili na cilj zajedno u grupi. Jedina kakva takva akcija potekla je iz loših stvari,pada vodećeg tria favorita na Ventuu i Frumovog pada na etapi 19.

Za sva poređenja ove trke sa prethodnim godinama,setite se da ni prethodne godine nisu bile trileri. Prošle godine nakon finiša na La Pjer San Martanu bilo je jasno da se sve može desiti,ali samo u borbi za mjesta na podijumu. 2014. Vinćenco Nibali je uzeo žutu majicu na 2. etapi i kad su Kontador i Frum pali započeo je pobedničku vožnju po Francuskoj; 2013. Frum i Sky su zaključali trku; 2012. je bilo isto sa Wigginsom.

Mnogi žele prekid dominacije Sky tima. Iako direktor trke Kristian Prudom želi manje trke,on je priželjkivao nešto nalik ovome pre nego što je Sky postao opasan GC tim.

Sky je finanijski superioran u odnosu na ostale timove i to mnogim smeta. Teško je naći rešenje i iako neki predlažu tzv. “salary cap” nije pitanje da ili ne,nego kako,zašto i ko? Ipak ova tema zaslužuje zasebnu priču uskoro.

Bilo je borbi i osim generalnog plasmana i to borbi najvišeg kvaliteta. Mark Kevendiš je osvojio 4 etape i nosio žutu majicu jedan od trofeja u biciklizmu koji mu je nedostajao. To je označeno kao iznenađujući povratak u formu i posebno je impresivno što je osvojio grupne sprinteve koji su bili manje od kontrolisani od sprinterskih vozova i gde je mnogo zavisilo od samopozicioniranja vozača u poslednjem kilometru.

Pogled na listu etapnih pobednika pokazuje kako je ovo kvalitetan Tur bio. Svaki put i kad je beg uspeo pobedio je veoma jak vozač,ne neki “anonimus” iz malog tima. Kvalitet begova je bio najočitiji na etapi 10 do Revela kad smo imali beg biznis klase sa mnogo zvezda u njemu. Metjus je iskoristio pomoć svojih timskih kolega da bi pobedio Sagana i došao do etapnog trijumfa za Oricu. Ako gledamo sve etapne pobednika Jarlinson Pantano iz IAM-a deluje kao najslabije ime gledajući njegove rezultate pre ovog Tura,ali Kolumbijac je sve oduševio u planinama,sjajnim penjanjem i još boljim spustom.

Pričamo o kvalitetu,šta je sa Saganom? Ono što je razlika ove godine u odnosu na prethodne je to da je Slovak ušutkao sve kritičare nakon mnogo 2. mesta. Osvojio je 3 etape,nosio žutu majicu,osvojio zelenu majicu i skoro smo zaboravili da je svetski šampion pošto je dres duginih boja bio vidlljiv samo par dana na trci. Bio je i u begovima,ne samo da je skupljao poene za zelenu majicu nego je i mnogo radio za svoje timske kolege-Rafala Majku i Romana Krojcigera.

Otkrića:
Da li smo imali otkrića novih zvezda na ovoj trci? Da,Jarlinson Pantano je bio sjajan,ali njegova prva velika pobeda je došla prošlog meseca na Trci kroz Švajcarsku. Talent Žuliana Alafilipa nije nepoznanica,ali njegova sposbnost da se oporavi i bude jak u trećoj nedelji je sve oduševila. Ipak veteran Siril Guimar je dobro istakao da je Alafilip trebao pažljivije štedeti energiju i onda dati sve jedan dan za pobedu. On je u timu kojem minute pred TV-om i nisu tako neophodne,mogao bi postati specijalista za begove,ali da li su njegove brdaške sposobnosti dovoljne da postane konkurentan za podijum na Grand Tur trkama jednog dana?

Adam Yates je veliko otkriće,on i dalje ima samo 23 godine,imao je dobar Dofine,a ovaj Jul mu je bio najbolji mesec u karijeri,završava Tur 4. u generalnom plasmanu i to osvaja belu majicu,samo 21 sekundu iza Kintane na podijumu i verovatno su mnogi mislili zašto nije napao pretposlednjeg dana na Žo Planu. Verovatno je bio zabrinut da će ga pad na opasnom spustu koštati i bele majice. Drugoplasirani u plasmanu mladih vozača bio je Luis Meintjes,još jedno otkriće ovog Tura. Za njega je ovo veliki uspeh,uspeo je pratiti najbolje i u nekom jačem timu ovaj 24-godišnjak naredne sezone može ciljati i top 5 na nekom Grand Turu.

I za kraj čestitke publici. Iako je tu bilo nekih imbecila pored puta i oni su sigurno u manjini,otprilike hiljadu prema jedan. Milioni su navijali pored puta i to treba slaviti,to je ono zašto biciklizam postoji. Ostali sportski događaji ovog meseca u Francuskoj su otkazani,ali Tur je bio previse simboličan da bi bio zaustavljen. Ova trka je nacionalni događaj i socijalno-kultuloroški fenomen više nego trka. Bilo je mnogo policajaca pored puta,mnogi ljudi u civilima su osiguravali red na finiš liniji. Iako Tur nije mogao izbrisati tragediju koja se desila u Nici,to što se trka nastavila poslalo je jaku poruku svima. Da je biciklizam sport koji ujedinjuje nacije,kulture i poštuje različitosti!

(BiciSvet.com/inrng.com/Boris Stanković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down