Bicisvet

Od Mediane do Singidunuma - Trka “Kroz Srbiju” 2012

Tradicionalna 52. međunarodna biciklistička trka ,,Kroz Srbiju", startovaće ove godine 12. juna u Nišu i voziće se putevima rimskim imperatora, od Mediane kraj Niša  do Singidunuma (Beograda) gde je cilj posle šest etapa i preko 1.000 km 17. juna, saopšteno je na konferenciji za novinare u Turističkoj organizaciji Srbije.

Interesovanje za ovogodišnji srpski “Tur” je ogromno, jer se do sada prijavilo čak 47 ekipa! Organizatori su prihvatili prjave devet ekipa, a spisak će “pročešljati” do 20. marta kada će konačno saopštiti i koji će timovi učestvovati. Maksimum su 22 ekipe.

Ovogodišnja trka, kao i nekoliko  prethodnih, organizovaće se pod patronatom Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i Ministarstva za omladinu i sport. Cela trka će se ponovo voziti pod slognom ,,Turizam i biciklizam zajedno".

Trasa ovogodišnje trke Kroz Srbiju 2012:

1. etapa, 12. jun: Niš,  kružna trka 54km
2. etapa, 13. jun: Niš - Kragujevac - 146km
3. etapa 14. jun: Kragujevac - Bajina Bašta - 173km
4.  etapa, 15. jun: Bajina Bašta - Pale - 172km
5. etapa,  16. jun: Milići - Ruma - 154km
6. etapa, 17. jun: Sremska Mitrovica - Beograd - 78km

- Organizujući ovu trku već mislimo na sledeću. Naredne godine biće 17 vekova od potpisivanja Milanskog edikta, pa će Niš, nekadašnja rezidencija Cara Konstantina, biti polazno mesto karavana i obeležavanja velikog istorijskog datuma. Zato ćemo i ovu trku voziti od niške Mediane do beogradskog Singidunuma - rekao je predsednik Organizacionog odbora trke Goran Petković, državni sekretar za turizam u ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja.

Sportski direktor Aleksandar Milenković obajsnio je razloge ovakvog interesovanja:

- Jasno, u pitanju je  odličan termin pred Olimpijske igre u Londonu  i mnoge zemlje žele da na našoj trci provere i pripreme biciklista za najznačajniji događaj. Među prijavljenim timovima su i dva kontinentalna profi tima - PSK Virpul iz Češke i Kristina vočes Onfon iz Danske u čijim redovima su tri sjajna vozača Rasmusen, Furlan i Šumaher.  Ostavili smo i tri mesta za srpske ekipe. Dva srpska olimpijca, prošlogodišnji pobednik Ivan Stević i Gabor Kasa, četvrtoplasirani lane na našoj trci, startovaće u turskom profi timu Manisaspor.

Milenković je napomenuo da su neki timovi poslali i pojedinačne prijave. Poljski BDC Markpol predvodiće  Darijus Baranovski, koji je bio u timu Španca Migela Induraina Banesto u vreme kada je pobeđivao  na ,,Tur de Fransu".

- Osim toga, jake sastave prijavile su ekipe iz Egipta, Japana, Austrije, Hrvatske, Češke… Kazahstan je poslao prijave za dve svoje ekipe, nacionalni tim na pisti i ekipu za drumsku vožnju. Imamo čak i prijavu ekipe Marko Polo iz Etiopije. Od zvučnijih imena izdvaja se ruska ekipa Itera Kaćuša - predočio je Milenković potencijalnu listu učesnika.

Darodavac žute majice biće Pošta Srbije, koja je proteklih godina, bila sponzor zelene majice. Pošta Srbije je našla poslovni interese da sponzoriše najboljeg pojedinca u karavanu, jer je trka zaštitni znak Srbije.

- U Pošti Srbije 1.500 poštara svakog dana koriste bicikl. Tokom godine na njima prevale oko sedam miliona kilometara. Zato smo mi sa našim partnerom Vestern unionom i još nekim firmama našli ekonomski interes da ove godine sponzorišemo žutu majicu -  rekao je zamenik generalnog direktora Pošta Srbije Miloš Miščević.

Glavni grad Srbije će i ove godine biti domaćin cilja trke ,,Kroz Srbiju".

- Nadam se da će se naše ekipe upustiti u borbu za najviši plasman. Želimo da ovo bude jedna od najuspešnije organizovanih trka, jer se i kroz biciklizam može popularisati turistička ponuda glavnog grada i Srbije-  rekao je Dragan Ćirić iz Sekreterijata za sport i omladinu Beograda.

Direktor Turističke organizacije Srbije Gordana Plamenac smatra da će Srbija kroz biciklizam promovisati sve njene lepote.

Predstavnik Gradskog veća Grada Niša Miodrag Radović je rekao da će njihov grad i ove godine, sa velikim zadovoljstvom, prihvatiti sve učesnike u karavanu, jer je to već tradicija u toj sredini.

- Spajanjem istorije, sporta, turizma i zdravog života želimo da popularišemo značaj sporta za zdravlje omladiine. Zato ćemo 19. maja organizovati rekreativnu turu od Niša do Niške banje, kojom ćemo najaviti  veliki datum naredne godine -  rekao je Miodrag Radović.

Predstavnik Kragujevca Jovan Pavlović Bojadžić je u ime svoga grada obećao da će biti dobar domaćin.

- Naša obaveza je velika, jer dajemo najviše reprezentativaca i imamo dugu i uspešnu saradnju sa ljudima iz trke ,,Kroz Srbiju – istakao je Jovan Pavlović-Bojadžić.

Sponzor plave majice, biće ponovo Sosijete ženeral banka.

- Mi smo već 35 godina prisutni u Srbiji i imamo 103 ekspoziture. Kod nas u Francuskoj biciklizam je najpopularniji sport i zato je naša obaveza da i ove godine, šesti put za redom budemo u karavanu -  rekao je predstavnik francuske banke Pjer Boske.

Predsednik organizacije trke ,,Kroz Srbiju" Ljubomir Živanović se zahvalio svima koji će učestvovati u organizaciji ovogodišnje trke. Podsetio da je Ministarstarstvo ekonomije i regionalnog razvoja već devet godina uz trku.

- Osim vladinih ministarstava i javnih preduzeća, posebnu veliku pomoć trci pružaju Pošta Srbije, Javno preduzeće Putevi Srbije, Delta Be – em – ve Srbije,  MUP Srbije… Zvanično piće je Prolom voda i biciklisti popiju 8.000 litara u toku trke. Sa nama će kao zvanični merilac vremena biti ponovo Festina. Trka ne bi mogla da se organizuje i bez pomoći Graničnih policija Srbije i BiH, Carina Srbije i BiH i MUP Republike Srpske.  U sponzorskom timu je i Fabrika boksita u Milićima, kao i kompanija Infotim za dži – pi – es podršku, a medijski pokrovitelj je RTS i nadamo se da će prenositi i start trke u Nišu  – podvukao je Živanović.

(BiciSvet.com/Branimir Vasić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down