Bicisvet

Alberto Kontador oslobođen optužbi za doping

Alberto Kontador u novoj opremiAlberto Kontador (Alberto Contador) je oslobođen svih optužbi za navodni doping skandal oko klenbuterola. Španska biciklistička federacija je odlučila da povuče svoju odluku o jednogodišnjoj suspenziji Kontadora, zbog pozitivnog testa na klenbuterol. Odluka stupa na snagu istog momenta, tako da će se Kontador vratiti trkama, i započeti sezonu u svom novom timu „Saxo Bank Sungard“ već u sredu 16. februara na trci Algarva (Tour de Algarve).

Po pisanju mnogobrojnih španskih medija, federacija je odlučila da razmotri svoju prošlonedeljnu odluku. Na osnovu člana 296 iz UCI pravilnika, koji kaže da je moguće osloboditi biciklistu optužbi ukoliko se dokaže da je nenamerno konzumirao nedozvoljeni proizvod.

Kontador i njegov pravni tim nisu nikako mogli dostaviti uzorak mesa na analizu, za koji tvrde da je sadržao klenbuterol. Količinu klenbuterola, koja je otkrivena na doping testu u 50 puta manjoj meri od nedozvoljene, nemoguće je uneti u organizam u bilo kom obliku. Španska federacija se pozvala i na slučaj nemačkog stonotenisera Dimitrija Ovčarova, koji je zvanično pao na doping testu (na klenbuterol) posle turnira u Kini, a nije bio sankcionisan. Sve ovo je uzeto u obzir prilikom oslobađanja Kontadora optužbi za doping.

Zahvaljujući svemu ovome Kontador može da se posveti odbrani titule sa prošlogodišnje trke Algarva, a prijavljen je i za učešće na trci Mursije, ali poslednju reč o svemu ovome imaće svetska biciklistička federacija (UCI).

(bicisvet.com/izvor:cyclingnews.com/Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down