Bicisvet

Da li VELON znači biznis?

velon-logoJedanaest WolrdTour timova su se povezali i osnovali kompaniju Velon. Velon je javni pokret privatnog projekta koji postoji u bar prethodnih 18 meseci i koji je pod etiketom projekta Avinjon.

Nema se mnogo o čemu pričati. Velon je medijskom kampanjom prešao put od projektra do akcionarske stvarnosti. Iako je prešao svoj put od početka do ustanovljenog biznisa, biće zanimljivo pratiti Velon.

Šta to u stvari imamo?
Krenimo sa onim što imamo. Trinaest timova je oformilo Projekat Avinjon. Projekat je sada spao na 11 timova budući da je Movistar odustao od projektra a da se Kenondejl raspao. Ono što se promenilo je to da je grupa sada zvanična, sa web sajtom > LINK i twitter nalogom, više nije tajna grupa. Takođe svaki tim ima svog člana u odboru kompanije.

Zašto?
To „zašto“ je ono što je u stvari zanimljivo. Timovi tvrde da trenutni model sponzorstva ne funkcioniše. Biciklizam ima problema sa sponzorstvom jer timovi dolaze i odlaze, u zavisnosti od toga da li mogu da nađu sponzora koji je spreman da investira velike sume novca u tim. To je zabrinjavajuće za ljubitelje sporta, ali i pitanje preživljavanja za menadžere timova.

Kako?
Ovo „kako“ je teško pitanje. Cilj organizacije je da obezbedi stalne i sigurne finansije. Međutim to nimalo nije jednostavno. Timovi ne ostavljaju novac sa strane za crne dane, praktično ceo njihov godišnji budžet se potroši na dovođenje novih vozača.

Početni plan je da se koristi kompanija za prodavanje snimaka sa kamera u toku same trke. Neki od ovih snimaka su već dati besplatno projektu InCycle, koji se nalazi pod pokroviteljstvom projekta Avinjoj, ali i IMG-a, švajcarske kompanije za marketing u sportu. Sada je plan da se ovo učini održivim i unosnim. Ako se ovi snimci prave sa samih bicikla u toku vožnje, moguće je dodati i podatke telemetrije, ali i još mnogo drugih mogućnosti. Jedino je pitanje koliko će ovo biti cenjeno tj. vredno?

Još jedna interesantna stvar je da grupa „traži kalendar trka koji će dati priču o sezoni“. Šta ovo znači? Pa, kratkim rečima ovo je kalendar koji će pomoći da se lakše odluči najbolji vozač godine: drugim rečima zamislite WolrdTour poredak koji bi vas u stvari zanimao. Možda je najbolji način da se to postigne da se uveća novčana nagrada za tako nešto. Recimo milion evra godišnje. Nešto novo? Ne baš, u prošlosti je postojala nagrada Pernod Superprestige. Ona je postala toliko važna među vozačima, da su oni sa nešto nižim zaradama u svojim timovima, čitavu sezonu prilagođavali prema njoj. Zanimljivo ova nagrada nije bila pod UCI-jem, već je kompanija pića nudila nagradu vozačima. Međutim i dalje je ova „priča o sezoni“ rizičan koncept. U sezoni ima toliko različitosti, od kocke do planina, da je nemoguće sve reći u jednoj priči. Jednostavno ima nešto pogrešno u vezi sa tim. I politika je umešana u ovo: ako klipovi mogu da se prave za vreme vožnje mehanički, kalendar trka će poprimiti sasvim drugačiji oblik i to je potpuno van kontrole timova. Ako Velon napravi sopstveni plasman vozača, to može doneti mnogo novca. Zamislite na kraju sezone najbolje vozače koji se poput slavnih ličnosti pojavljuju u odelima na crvenom tepihu, drže govore, zabave i ostalo...i sve to prenošeno putem TV-a.

Više novca, više problema:
Trenutno mnogo novca nastoji da uđe u budžete timova...ali i da isto tako brzo i izađe. Nijedan tim ne uspeva da zaradi novac ili da napravi rezerve od novca koji dobije od sponzora. Čak i kad timovi imaju dodatnog sponzora, to samo znači više vozača, više plata i samim tim više potrošenog novca. Rezultat ulaganja više novca u timovi je samo prosta inflacija plate, što je takođe poznato kao „sok od suve šljive“. WorldTour timovi će najverovatnije želeti da uvedu seleri kep (ograničenje koliko tim sme da izvdoji za plate) što je UCI  već istraživao. Ali seleri kep će morati da bude inicijativa UCI-ja jer to baš neće ići u prilog Velon timovima (osim naravno ako svi timovi ne uvedu seleri kep). Zamislite vrhunskog vozača koji je bez ugovora i razmišlja gde će otići- sigurno će izabrati tim koji nije u Velonu jer taj tim nije limitiran seleri kepom i plaća znatno više. Seleri kep je ipak priča za neke druge dane. Za sada svaki dodatni prinos timovima će odleteti u vidu inflacije.

ASO (Amaury Sport Organisation)
Mnogo trka gubi velike količine novca a Tur je jedina trka koja pravi veliki profit. Ali vlasnik Tura nije zabrinut koliko dugo će timovi postojati! Kada na primer Kenondejl ne može da nađe drugog sponzora i ugasi se, Tur ne gubi skoro ništa, jer (Bože moj) videće Sagana u Tinkofu. Tenzije rastu, sećate se možda da je Oleg Tinkov rekao da će njegov tim bojkotovati Tur. Kao i u većini slučajeva Tinkov ne razmišlja o tome šta priča i o značaju svojih reči. Krucijalan je, međutim, stav ASO-a prema ovom problemu i videćemo kako će obe strane rešiti problem, ali pitaju se i ostali kao što su vlasnik Đira RCS kao i UCI naravno.

Francuski timovi ne pripadaju Velonu i teško će naći sponzora osim Kofidisa, AG2R i FDJ koji imaju iste sponzore od devedesetih godina prošlog veka. Ironično ovi timovi imaju sponzore najvećim delom jer im je garantovano mesto na Turu. Ako francuski timovi ne mogu da nađu drugog sponzora, znači li to da previše uživaju u stabilnom sponzorstvu?

Zaključak:
Projekat Avinjon je ozbiljan u vezi sa legalnom registracijom i sa CEO-m izvan biciklizma. Van ovoga, malo ima o čemu da se priča. Kamere na biciklima bi trebalo da prestavljaju dodatan izvor novca ali biće zanilmjivo videti kako se ta ideja razvija. Naravno uvek stoji pitanje: Koliko bi ste vi platili da gledate snimak napravljen direktno na biciklu?

Šire ideje od ovoga će biti interesantne. Najizdrživiji timovi će osigurati više slika, priča i informacija. Ali ovde postoje rizici. Projekat Avinjon je bio velika stvar bez publiciteta. Skoro da ništa ne znamo o njemu, a mnogi od nas nisu ni čuli za njega. Velon je pokrenut uz mnogo buke i moraće da obezbedi puno apdejtova i informacija da bi opstali. Da li će se ovo nastaviti zavisi od 11 World Tour timova i novog CEA. Nadajmo se da Velon priča tečni francuski i da će se dodvoravati porodici Amauri tj.ASO-u

(BiciSvet.com/ izvor: inrng.com / preveo: Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down