Bicisvet

Da li WADA & UCI gube bitku sa Kontadorom?

Klenbuterol je, definitivno, jedna od supstanci sa „crne liste“ WADA-e (World Anti Doping Agency) o kojoj se najviše pričalo u proteklom periodu, a posebno u svetu biciklizma. „Slučaj Kontador“ je prisutan u javnosti, sada već više od godinu dana, a svoj epilog bi trebalo da dobije krajem novembra u Lozani. Međutim, priča o klenbuterolu ne jenjava, a novi slučajevi sportista, koji su pozitivni na ovu nedozvoljenu supstancu, ne prestaju da se pojavljuju.

Pre dve nedelje, WADA je odustala od žalbe CAS-u  povodom odluke Fudbalske federacije Meksika da ne sankcioniše pet fudbalera u čijim je uzorcima tokom CONCACAF Gold Cup-a održanog juna ove godine u SAD-u detektovan klenbuterol. Samo dan kasnije ista odluka je donesena povodom slučaja danskog bicikliste Filipa Nilsena, u čijem su uzorku tokom trke Vuelta a Mexico u aprilu 2010. godine takođe pronađeni ostaci klenbuterola. WADA je uvažila odluke Fudbalske federacije Meksika i Sportske federacije Danske da ne suspenduju sportiste i prihvatila mogućnost kontaminacije hranom. Odustajanje od žalbe, povodom slučaja meksičkih fudbalera, usledilo je pošto je  WADA uvažila ubedljive dokaze FIFA-e sa Svetskog prvenstva za fudbalere mlađe od 17 godina, održanog tokom juna i jula ove godine u Meksiku. Izveštaj FIFA-e ukazuju na to da u Meksiku postoji veliki problem sa mesom koje sadrži klenbuterol.

Nekoliko dana kasnije (dan pre prezentacije TDF 2012), FIFA i WADA su objavile da je veliki broj fudbalera tokom Svetskog prvenstva za fudbalere mlađe od 17 godina bio pozitivan na  klenbuterol. Tačnije, od 208 testiranih uzoraka, klenbuterol je detektovan u čak 109!

Količine ove nedozvoljene supstance u najvećem broju testiranih uzoraka su se kretale u rasponu od 50 do 300 pikograma po mililitru (količina  detektovana u uzorku Alberta Kontadora iznosila je 50 pikograma po mililitru). FIFA i WADA su donele odluku da ne objavljuju imena fudbalera u čijim uzorcima je pronađen klenbuterol, niti pokreću postupak protiv njih jer, kako navode, sve ukazuje na kontaminaciju hranom. Sama FIFA je jos na početku prvenstva upozorila na mogući problem kada je u uzorcima trojice igrača, tokom uvodnih dana turnira, detektovan klenbuterol u količini 300-1300 pikograma po mililitru. Medicinski direktor FIFA-e Jiri Dvorak smatra da „To nije problem dopinga, već javnog zdravlja“, sa čime se predstavnici WADA-e slažu. U Meksiku je problem prisustva klenbuterola u mesu poznat, a Ministarstvo zdravlja Meksika je u periodu između juna i oktobra ove godine vršilo kontrole na 644 farme u ovoj zemlji-nepravilnosti su pronađene na 99 .

Alberto Kontador u novoj opremiPosledice po „Slučaj Kontador“

Jedan od prvih argumenata protiv Alberta Kontadora se bazirao na činjenici da je nemoguće detektovati klenbuterol koji dospe u organizam kao posledica konzumiranja mesa koje ga sadrži. Odnosno, klenbuterol unet u organizam ovim putem mogao bi se detektovati jedino ukoliko se konzumiraju neverovatne količine kontaminiranog mesa. Kasnije je opcija kontaminacije hranom od strane WADA-e, označena kao moguća, a sada je, izgleda, i potvrđena. Pored toga, protiv 109 fudbalera  neće biti pokrenut postupak, a pojavljuje se sve više slučajeva sportista kod kojih, iako je klenbuterol detektovan čak i u većim količinama nego kod Alberta Kontadora, ne dolazi ni do kakve sankcije. Da li WADA i UCI polako ostaju bez argumenata protiv Alberta?

Na prvi pogled deluje tako, ali iz WADA-e ističu da je klenbuterol i dalje zabranjena supstanca i da svaki slučaj mora da se posmatra za sebe, jer je svaki poseban na svoj način, a da nešto što se dešava u Meksiku ne može biti automatski primenjeno na sve zemlje. Dakle, činjenica da protiv fudbalera, u čijim je uzorcima tokom prvenstva u Meksiku detektovan klenbuterol neće biti pokrenut postupak suspenzije, ne može se direktno primeniti na Kontadorov slučaj. Iz WADA-e nisu želeli da prave komparacije ovog, sa slučajem Alberta Kontadora, jer kako kažu „Govorimo o fudbalu i o Meksiku“.

Po svoj prilici, WADA će morati da promeni svoj stav povodom klenbuterola i da odredi minimalni nivo ove supstance koji se ne smatra dopingom. Nedoslednost u odnosu prema sportistima kod kojih je ova nedozvoljena supstanca pronađena, pokreće debate i samo podiže sumnje u kredibilitet ove organizacije. (Slučaj Alberto Kontador hronološki>LINK)

Saslušanje povodom slučaja Alberta Kontadora pred Međunarodnim sudom za arbitražu u sportu (CAS) biće održano od 21. do 24. novembra u Lozani. Sa jedne strane nalaziće se WADA i UCI, a sa druge Biciklistička federacija Španije i Alberto Kontador, koji veruje da će ga sud osloboditi optužbi. I dok čeka da ovaj slučaj konačno dobije epilog, popularni El Pistolero se priprema i pravi planove za sledeću sezonu. Primarni cilj u sledecoj sezoni za njega će biti Tour de France. Na Giro d’Italia ili „najlepšoj trci na svetu“, kako on voli da kaže, neće učestvovati, ali je rešio da se oduži tifosima za sjajnu podršku ove godine i planira učešće na Tirreno-Adriatico, a zatim na trkama Volta a Catalunya, Vuelta al Pais Vasco, Criterium du Dauphine i naravno Tour de France. Ako bude uslova i „nogu“, voleo bi  da se pojavi i na španskoj Vuelti.

(Bicisvet.com/izvor:elpais.com/Nevena Plavšić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down