Bicisvet

Der Zsolt 2013 u timu Utensilnord

Der_Lovassy_KusztorNekadašnji (zapamtite ovu reč) prvak Srbije Der Žolt voziće naredne sezone za „italijanski“ tim Utensilnord.

Svetska kriza primorala je Profesionalni Kontnentalni tim Utensilnord da siđe jednu stepenicu niže i da u 2013. godini oformi Kontinentalnu ekipu.

Tim na čijem čelu je Fabio Bordonali, čovek za koga se priča da je prvi doveo sponzora Liquigas u biciklizam, u 2012 godini imao je registrovanu ekipu u Irskoj. Pojavili su se na par velikih trka ali bez zapaženijih rezultata, dok su se u sezoni 2011 zvali De Rosa Ceramica Flaminia. Naredne sezone tim će, kako to obično Italijani rade zbog poreskih olakšica, biti registrvan ponovo van zemlje. Ovog puta u Mađarskoj.

utensilnord-teamKako ostala pravila nalažu potrebno je da većinu čine domaći vozači tako će u timu biti 8 Mađara i 7 Italijana.

Pored Žolta tim je okupio i najbolje Mađarske vozače: Kristijana Lovašija i Petera Kustora, koji su vozili u Švajcarskoj i Rumuniji. Od italijana u timu će biti i Gabriele Bosisio. Da podsetim, on je 2008 u timu LPR, koji je i jedan od sadašnjih sponzora, osvojio etapu na Điru u Pestokonstancu i nosio lidersu majicu narednog dana na etapi do Tivolija, kada ga je presvukao Đovani Viskonti.

Tim će voziti Botekija bicikle a kompleta prateći karavan nasleđen je od prethodnog tima pa će sa vozilima (na slici dole) biti jedan od bolje opremljenih timova u Kontinentalnom karavanu.

Vraćam se na prvu rečenicu jer tu se pojavila nova tema. Der Žolt prošlogodišnji državni prvak Srbije otišao je trbuhom za kruhom korak dalje. Promenio je državljanstvo tj. imaće dvojno državljanstvo ali će voziti sa Mađarskom licencom i biće jedan od osmorice domaćih takmičara. U prevodu više neće voziti za reprezentaciju Srbije.

Znam da ima „velikih Srba“ koji će potez Žolta smatrati kao nekakav vid izdaje, ali ovaj korak momka iz Subotice potpuno je razumljiv i opravdan. Dečko je digao ruke od ovdašnjeg „srpskog“ načina rada i razmišljanja. Poznavajući ga kao pravog profesionalaca drago mi je da je uspeo da pronađe takav tim kome je jedan od ciljeva u godinama koje dolaze da se ponovo vrati u profesionalne vode i vozi "Giro d'Italia".

"Zahvaljuljem svima koji su me podržavali i sa kojima sam dobro sarađivao svih proteklih godina. Prvo Reprezentaciji, a onda redom i klubovima počevši od Spartaka pa preko Milicionara, Partizana i u poslednje dve godine Radničkom, sa kojim sam ostvario dosta zaljedničkih ciljeva. Posmatrajući celokupnu situaciju u svetu biciklizma doneo sam ovu odluku teška srca. Ipak sam u Srbiji proveo svoje najbolje godine i dosta toga dobio što smatram da sam na najbolji mogući način odužio skupljajući svetske i olimpijske bodove. Na ovaj korak odlučio sam se posmatrajući dugoročne ciljeve, jer je teško u skorije vreme zamisliti tim sa ovih prostora koji može voziti Grand Tur trku što je san svakog bicikliste" rekao je Žolt za BiciSvet

Napomena: Žolt lično me je zvao da mi saopšti za njega lepe vesti, a ne znajući za ovo tekst o Ligi Srbije za 2012 godinu sam završio rečenicom
Ko će da se trka u Sprskom dresu na Svetskom Prvenstvu 2013“ ?

utensilnord-team-cars

(BiciSvet.com/Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down