Bicisvet

Džordž Hinkapi priznao doping

Džordž Hinkapi je priznao da se dopingovao u jednom delu svoje karijere ali je dodao da je vozio čist nakon 2006.godine i da se nada da će ostati u svetu sporta kao uzor mladim vozačima.

Hinkapi se povukao u avgustu, nakon USA Procycling Challenge, i time završio 18-godišnju karijeru. Pomenut je kao jedan od 15 vozača koji su bili upućeni u doping aktivnosti US Postral Service tima.

“Zbog moje ljubavi prema sportu, mog doprinosa njemu i svega što mi je biciklizam dao tokom svih ovih godina, teško mi je da priznam da sam tokom dela svoje karijere koristio zabranjene supstance. Na početku karijere postalo mi je jasno, s obzirom na rasprostranjenost upotrebe dopinga u samom vrhu svetskog biciklizma, da nije moguće takmičiti se na najvišem nivou bez njega. Žalim zbog izbora koji sam napravio i iskreno se izvinjavam svojoj porodici, kolegama i navijačima.

Tiho i onako kako sam najbolje umeo, pokušao sam da ispravim tu odluku. Takmičio sam se čist i nisam koristio nikakva nedozvoljena sredstva poslednjih šest godina. Od 2006.godine radim naporno na tome da se biciklizam oslobodi nedozvoljenih supstanci.  Za to vreme sam nastavio uspešno da se takmičim i podučavam mlade profesionalce da naprave pravi izbor kako bi se stanje u biciklizmu promenilo.

Pre tri godine su me kontaktirali federalni istražitelji a kasnije i USADA i od mene tražili da im ispričam svoja lična iskustva po pitanju dopinga. Prijatnije bih se osećao kada bih pričao samo o sebi ali sam osećao obavezu da kažem istinu o svemu što sam znao i tako sam i učinio. Biciklizam je napredovao poslednjih godina i može da posluži kao dobar primer za ostale sportove. Srećom, korišćenje dopinga nije više deo kulture našeg sporta i mladi biciklisti se ne suočavaju sa izborima kakvi su bili pred nama“,rekao je Hinkapi.

USADA je potvrdila da su Hinkapi i ostali vozači suspendovani i diskvalifikovani na odgovarajući način u skladu sa pravilima.

(BiciSvet.com/cyclingnews.com/Dragana Petrović)

O autoru
Gaga
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down