Bicisvet

F1 Fernando Alonso preuzima Euskaltel

Euskaltel-Euskadi tim je potvrdio informaciju koja se pojavila u španskoj štampi da je Ferarijeva zvezda formule 1, Fernando Alonso, postigao sporazum o preuzimanju tima. U saopštenju za medije, baskijska ekipa je saopšila da pregovori traju već neko vreme i da bi trebalo danas da se zaključe (ponedeljak).

Prema El Periodico, Alonso je sa svojim sponzorima kupio WorldTour licencu za 6 miliona evra i planira da izgradi tim oko Samuela Sančeza. Olimpijski šampion iz Pekinga je jedan od 14 vozača na listi od 28 vozača koji  imaju ugovor za sledeću sezonu. U ovom slučaju Sančez ima ugovor sa timom do 2015.godine.

Baza novog Euskaltel tim će biti u Asturiji odakle je i sam Alonso. Opet će se fokusirati na lokalne vozače a među velikim imenima Euskaltela će se naći i Samuel Sančez, Mikel Nieve kao i braća Izagire.

Euskaltel je najavio da neće biti u mogućnosti da doprinese timu u sezoni 2014, iako je baskijska telekomunikaciona kompanija planirala sponzorstvo. Baskijski tim se oslanja na Euskaltelov fond kao i na sredstva pokrajinske vlade i drugih institucija. Zbog ekonomske krize u Španiji, budžeti za sponzorisanje sporta su izbledeli.

Preuzimanje Euskaltelove WorldTour licence navodno košta oko šest miliona evra, što će isplatiti Alonsovi sponzori. Alonso je bio strastveni navijač biciklizma a takođe je i blizak Kontadorov prijatelj.

 ALONSO-CONTADOR

U svom saopštenju za javnost, Alonso je potvrdio da je u pregovorima sa timom oko kupovine World Tour licence i da će vozači koji imaju ugovore sa vlasnicima tima, Basque Pro Cycling Team, za sezonu 2014 i 2015 biti ispoštovani.

Alonso je veliki ljubitelj sporta a njegova umešanost u biciklizam je daleko od novog. Još 2009.godine je želeo da formira tim sa Albertom Kontadorom ali planovi nisu realizovani jer je Pistolero morao da ostane u Astani i u narednoj sezoni.

„Prošle godine sam bio blizu osnivanja tima sa Kontadorom“, rekao je Alonso u intervjuu za Gazetu 2010.godine.

U drugom intervjuu za The Guardian 2010.godine, Alonso ne isključuje mogućnost formiranja novog tima, govoreći: „To je projekat za mene- neka vrsta sna koji sanjam jer volim biciklizam. Stvaranje vrhunskog tima koji je u poziciji da osvoji Tour de France je lep osećaj“. Sada, međutim, stvari stoje tako da će kupiti tim koji već postoji.

Alonso je trening partner Olimpijskom šampionu iz 2008.godine, Samuelu Sančezu, tokom zime u Asturiji. Pored toga što proizvodi legende biciklizma kao što je bivši brdaš Hose Manuel Fuente, region je imao nekoliko vrhunskih timova uključujući Clas-Cajastur početkom 1990-ih, kao i trku Vuelta a Asturias koja je nedavno upala u teška vremena ali, i pored toga, ostaje važna trka u španskom biciklističkom kalendaru.

(bicisvet.com/cyclingnews.com/Dragana Petrović)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down