Bicisvet

Godina uspeha za METALAC

Rajko Čubrić, olimpijac iz Seula 1988. dvostruki pobednik trke “Kroz Srbiju” i dugo godina reprezentativac, ponovo je izabran za predsednika Biciklističkog kluba Metalac i to u godini u kojoj je ovaj klub svetle tradicije zabeležio izuzetne rezultate.

Na godišnjoj Skupštini kluba u Upravni odbor izbrani su i legendarni Radoš Čubrić, Miodrag Pantović, Blagoje Arnautović, Zoran Pavlović i Dragan Polumirac. O stručnom radu u klubu i dalje će brinuti Radiša Čubrić, koji je i selektor seniorske reprezentacije Srbije.

- Usvojili smo i novi Statut u skladu sa Zakonom o sportu – istakao je Rajko Čubrić, koji je u pozdravnoj reči čestitao takmičarima na uspesima i  zahvalio na sardnji roditeljima, sponzorima i svim biciklističkim radnicima koji su u minilom mandatu pomagali klubu. – Doktor Milan Matijević, legenda kraljevačke atletike, mnogo nam je pomogao jer je veoma iscrpno objasnio šta donosi novi Zakon o sportu, kao i naše obaveze u preregistraciji kluba.

Delegati i gosti na Skupštni održanoj u restoranu Sunce, upoznati su i sa izuzetnim rezultatima biciklista Metalca koji je, računajući sve kategorije od petlića od mastersa među najuspešnijim klubovima u Srbiji ove godine!

- Metalac ima najviše medalja sa državnih šampionata i lige Srbije ali i brojne pobede na trkama u Srbiji i inostranstvu i ovi uspesi imaju posebnu težinu jer su ih ostvarili biciklisti koji su iz Kraljeva, znači naša deca – rekao je Radiša Čubrić šef stručnog štaba Metalca.- Imamo vozače u svim kategorijama, a u ženskom biciklizmu naša Jelena Erić je olimpijski biser za Rio 2016. Na žalost, i dalje smo, na neki način, pastorče grada. Imamo najskromniji budžet  u odnosu na druge kolektive, a gradu smo se, ipak, odužili brojnim titulama i trofejima. Nadamo se da će dogodine biti bolje, očekujemo više sredstava od grada i logističku i drugu pomoć BSS sa kojim imamo izvanrednu saradnju u organizaciji trka.

Radiša Čubrić je ukazao na paradoks u finansiranju sportova, koji nikako da uoče i gradski oci u Kraljevu: da jedan bicikl košta  tri do četiri hiljade evra a jedna lopta od tri do četiri hiljade dinara, kao i da biciklisti ne koriste skupe hale i dvorane već im je drum i majka i maćeha i za treninge i za takmičenje.

- Po novom Statutu a i Zakonu o sportu moraćemo da naplaćujemo članarinu iako to do sada nismo radili, jer znamo iz kakvih sredina dolaze naši članovi. Očekujemo i podršku prijatelja biciklističkog sporta u Kraljevu da u 2012. uspešno sprovedemo plan koji smo zacrtali – dodao je Rajko Čubrić.

Juniori Metalca su prvaci države i pobednici Lige Srbije u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. Miloš Borisavljević je drumski prvak Balkana a Marko Polumirac pobednik Lige Srbije! Veliki talenat srpskog biciklizma, Miloš Borisavljević je bio i najbolje plasirani srpski vozač na Svetskom prvenstvu i trkama za svetski kup! Jelena Erić je juniorska prvakinja Balkana u planinskom biciklizmu  i 13. u Evropi iako nema planinski bicikl. Na drumu je apsolutni prvak u svim kategorima od kadeta do elite i šampionka je  države u kriterijumskoj i brdskoj voznji.

Kadeti Stefan Jovanović je prvak Srbije u kriterijumskoj vožnji  a kadetska selekcija je vicešampion! Nemanja Stojanović je prvak Srbije u petlićima (vozači do 12 godina).

U seniorskoj konkurenciji, biciklisti Metalca su osvojili treće mesto u Ligi Srbije i treće mesto na šampionatu sa mladom, neiskusnom ekipom što je veliki uspeh . Međutim, najveći uspeh seniora je uspešno predstavljanje Srbije i Kraljeva na  međunarodnoj sceni ! Na trci “Kroz Srbiju” vozači Metalca su uspešno vozili i bili deo tima koji je pomogao Steviću da pobedi i donese najveći uspeh srpskom biciklizmu ove godine. Marko Stanković  je treći na šampionatu države i bio je na postoljima na trkama u Meksiku i  Turskoj. Učešćem u reprezentaciji, vozači Metalca doprineli su da se osvoji dovoljno bodova da  Srbija dobije dva učesnika na Olimpijskim igrama u Londonu.

U zavisnosti od finansijske situacije i pomoći BSS, biciklisti Metalca planiraju u januaru odlazak na pripreme na moru i već u aprilu očekuju i prve dobre rezultate na drumu. Prvo zvanično takmičenje za 2012 godinu biće državno prvenstvo u ciklo crosu krajem januara.

(BiciSvet.com/bss.rs/Branimir Vasić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down