Bicisvet

Iljo Keisse - najbolji finiš - Tour of Turkey

Sve je izgledalo kao još jedna sprinterska etapa od 124km. Begunci su pobegli i napravili prednost od 3min a onda su ekipe krenule u lov. Sedmorka napred je vidno postajala sve umornija a grupa je bila sve bliže i bliže.

Taman kada se učinilo da će ih sustići, Iljo Keisse napao je u poslednjih 5km etape i održavao prednost ispred grupe. Keise je pistaš i zna da održava tempo ali jedno je pista a drugo drum u Turskoj.

Uzbudljiv finiš bio je na vidiku, ali niko nije mogao da predvidi koliko uzbudljiv. Na 1km do cilja "lakat" krivina i pad usamljenog Belgijanca koji je imao 30sek prednosti. Kogod je spavao uz prenos sigurno se probudio koliko sam viknuo u tom trenutku, a kolege u Eurosportu, koje su se pripremale za naredne prenose, skočile su iz stolica da vide o čemu se radi.

Pomislio sam da je sve gotovo ali je Keise pokazao da je vrhunski vozač koji ostaje smiren u trenutcima kada bi svakog drugog savladala panika. Prvo je pogledao gde su vozači iza, nakon toga je seo na bicikl i pokušao da krene dalje. Zatim je video da mu je spao lanac posle čega je smireno ponovo sišao sa bicikla i rukom namestio lanac. Sve je to potrajalo i gubio je vreme na jednom mestu dok je grupa išla 50km/h ka njemu.

Na kraju bih ovaj finiš svrstao u najuzbudljiviji koji sam ikada gledao, a još sam imao tu sreću da ga komentarišem, a evo i šta pobednik kaže o svemu ovome.

"Prvo sam pomislio "Šta da radim sada" a onda sam pogledao i video da stiže grupa. Pokušao sam da ostanem smiren i namestio lanac a onda odvezao vožnju svog života. Kao pistaš znam koliko je zaista teško uhvatiti vozača u poslednjem kilometru. Znao sam da je moguće i uradio sam to. Kada pogledate podijum videćete Kitela i Petakija iza mene što je interesantno. Posvetio bih ovu pobedu devojci i našoj ćerkici. Jutros me nazvala i rekla da je bolesna, na šta sam joj odgovorio da ću danas biti u begu da bi imale šta da gledaju"

Izmir 124km

1 Iljo Keisse (Bel) Omega Pharma-Quickstep 2:52:38
2 Marcel Kittel (Ger) Argos-Shimano
3 Alessandro Petacchi (Ita) Lampre - ISD
4 Andrea Guardini (Ita) Farnese Vini - Selle Italia
5 Mark Renshaw (Aus) Rabobank Cycling Team
6 Robert Förster (Ger) UnitedHealthcare Pro Cycling Team
7 Jean-Pierre Drucker (Lux) Accent Jobs - Willems Veranda's
8 Daniele Colli (Ita) Team Type 1 - Sanofi
9 Alexey Tsatevitch (Rus) Katusha Team
10 Juan Jose Haedo (Arg) Team Saxo Bank
39 Ivan Stevic (Srb) Salcano - Arnavütkoy

...

(BiciSvet.com/Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down