Bicisvet

Karlos Sastre se povlači iz biciklizma

Carlos Sastre - Paris 2008

Pobednik Tura 2008 godine Karlos Sastre objavio je da će završiti svoju profesionalnu karijeru na kraju ove sezone, umesto da nastavi sa takmičenjem. Pre nekoliko dana Sastre je najavio odlazak iz svog aktuelnog tima GEOX ali je konačnu odluku rekao da će doneti uz pomoć svoje porodice. Sastre je imao jednogodišnji ugovor sa timom GEOX, za koji je on sam rekao da će teško biti produžen, ali da ima ponude sa nekoliko strana.

Tridesetšestogodišnji Španac imao je prilično mirnu karijeru posle pobede na Turu, dok je ove godine startovao Vueltu kako bi pomogao Denisu Menčovu, ali su obojica pobedu prepustili svom timskom kolegi Huanu Hoseu Kobu.

Sastre je danas održao pres konferenciju u hotelu u Madridu na kojoj je zvanično potvrdio prestanak profesionalne karijere.

Stigao je momenat kada je vreme da se okonča ova faza. Imati iza sebe pobedu na Turu, sada uz sebe pobednika Vuelte, i biti u pobedničkom timu, je vrhunac moje karijere. Sledeće godine počinje nov period u mom životu, iako još uvek ne znam šta ću raditi“ rekao je Sastre u svom rodnom gradu.

Sastre je postao profesionalac u timu ONCE još 1997. Bio je čist brdaš pa su njegove šanse za mnogobrojnim pobedama bile smanjene, ali je zato pokazao da može biti konkurentan na teškim etapnim trkama. Završio je osmi u generalnom na Vuelti 2000. Posle toga prešao je kod Bjarna Risa 2002 godine, ali je njihov odnos ponekad bio izuzetno napet i težak. Sastre je završio drugi na Vuelti 2005 nakon oduzimanja titule Robertu Herasu, a 2006 završio je sva tri Grand Tura i to kao trećeplasirani na Turu i četvrtoplasirani na Vuelti.

Na Turu 2008 godine Sastre je bio favorit uz svoje timske kolege iz CSC-Saxo Bank tima, Endija i Frenka. Frenk Šlek obukao je žutu majicu na etapi broj 15 ali nije bio u najboljoj formi pa je Sastre dobio zeleno svetlo na „Alpe d'Huez“ kada je pobedio etapu i napravio 2:15 prednosti u odnosu na Evansa koje je odbranio do Pariza.

Pre samo nekoliko dana smo vam predstavili kako izgleda Sastreov radni dan>LINK  sada već u oproštajnom timu obuće koja diše.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Carrlos Sastre announces his retirement 

The 2008 Tour de France winner Carlos Sastre has announced that he is to end his professional career, deciding to leave the sport rather than continuing on into 2012.

The 36 year old Spaniard competed with the Geox TMC team this season but had a quieter year than expected. He started the recent Vuelta a España as joint team leader with Denis Menchov, but both riders were eclipsed by their team-mate Juan Jose Cobo, whom they ended up supporting.

Sastre had a one year deal with Geox TMC, which indicated to him that it would not be extending it. He said recently that he had other offers but wanted to consult his family and weigh up everything before deciding what to do.

Sastre held a press conference today at the Los 5 Pinos hotel in Madrid, and there confirmed that he was stopping.

“The moment has arrived to end this phase,” he said. “Having with me the winner of the Vuelta and winning the team title was the best climax to my career. Next year I will begin a new stage, although I don’t yet know what I will do.

(BiciSvet.com/velonation.com/Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down