Bicisvet

Ko je SALCANO?

Porijeklom Bošnjak iz Novog Pazara. Salih Akgul, 1963. godine zajedno sa porodicom napustio je zemlju u kojoj se rodio i odrastao i preselio u Istanbul.

Salih Akgul, kojeg su poznanici u Novom Pazaru oslovljavali i nadimkom "Salko", nakon preseljenja u Istanbul otvorio je malu radnju u kojoj je proizvodio bicikla za djecu. Ova radnja kasnije je postala fabrika i promijenila ime u Salcano.

Salcano, kompanija koja je doživjela veliku ekspanziju u posljednjih deset godina postala sponzor je brojnih timova, a ovu strategiju prenosi i na Balkan. Posredstvom Bajrama Akgula, ova firma organizovala je prvu MTB utrku u Bosni i Hercegovini te postala sponzor biciklističkih reprezentacija Crne Gore i Srbije.

"Nakon ekspanzije biciklizma u Turskoj u posljednjih sedam godina odlučili smo proširiti posao i na balkanske zemlje" kazao je Akgul za Anadoliju nakon predstavljanja SALKANO KUPA.

Podsjetivši kako je Srbija jedna od najznačajnijih zemalja Balkana kada je u pitanju biciklizam, kazao je i kako pored određenih problema koje je njegova porodica doživjela na ovim prostorima, kako je rekao, za vrijeme komunizma. Akgul je ukazao i na sadašnje dobre odnose sa sportistima ali i stanovnicima ove zemlje.

"Naši odnosi sa Srbima sada su jako dobri. Naš Salcano biciklistički tim sastoji se od turskih i srpskih sportista, čiji su odnosi unutar tima izuzetno dobri. Cilj sporta je uspostavljanje komunikacije i zbližavanje država" pojasnio je Akgul, i dodao da je za njega i njegovu porodicu mogućnost sponzorisanja reprezentacije Srbije, zemlje koju je njegova porodica prije mnogo godina morala da napusti, velika čast.

(BiciSvet.com/AnadoluAgency/ Fazıl Tunç)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down