Bicisvet

Lens Armstrong se zvanično povlači iz biciklizma

Lens Armstrong

Lens Armstrong (Lance Armstrong) se već povukao 2005. godine, posle sedmog trijumfa na “Turu”, ali se četiri godine kasnije vratio na najprestižniju trku na svetu i zauzeo treće mesto.

“Ne mogu da kažem da za nečim žalim. Bila je to odlična sezona”, rekao je Armstrong.

Armstrong se trenutno nalazi pod federalnom istragom zbog optužbi za doping koje je izneo Flojd Lendis (Floyd Landis), njegov bivši timski kolega. Lendis, kojem je oduzeta titula sa trrke kroz Francusku 2006. godine zbog dopinga, tvrdi da je Armstrong koristio novac američke Vlade, ne za sponzorstvo tima, za šta je bio namenjen, već za doping tokom sedam pobeda u Francuskoj. Ipak, američki biciklista nije bio pozitivan na nekom testu i tokom cele karijere je negirao doping, pošto su ga stalno pratile optužbe.

“Ne mogu da kontrolišem šta se dešava po pitanju istrage i zato sam angažovao ljude koji mi pomažu u tome. Pokušavam da ne dozvolim da me to potrese i samo idem dalje. Znam šta radim i šta sam radio. I to ništa ne može da promeni”, istakao je Armstrong.

Armstrong je titule na “Tour de France-u” osvojio kao vozač US Post (US Postal) tima, koji je potom postao Diskaveri (Discovery), a 2009. godine se biciklizmu vratio kao vozač Astane. Posle nesporazuma sa timskim kolegom Albertom Kontadorom, Amerikanac je osnovao svoj tim, RadioŠek i prošle godine je najprestižniju trku na svetu završio kao 23.

Američki biciklista je svoju poslednju profesionalnu trku, “Trku oko Australije”, završio na 67. mestu, sa više od šest i po minuta zaostatka u odnosu na pobednika Kamerona Mejera.

Pre 15 godina, Armstrong je oboleo od raka testisa i imao je veoma male šanse da preživi pošto mu se bolest proširila i na pluća i na mozak. Posle hemoterapije, i ogromne volje za životom, Amerikanac se oporavio i vratio se biciklizmu 1998. godine, a već sledeće je započeo dominaciju na “Turu” koja je trajala do 2005. godine.

Pošto je pobedio bolest, Armstrong je osnovao humanitarnu organizaciju “Livestrong”, koja je postal poznata po žutim narukvicama, koje nose milioni ljudi širom sveta. Cilj organizacije je podizanje svesti o raku širom sveta i borba protiv svih oblika te bolesti.

“Ne žalim ni za čim što se tiče prošle godine. Padovi, problem sa biciklom, sve su to bile stvari koje nisam mogao da konstolišem. Sve ove godine su me odvojile od porodice, a sada mi je drago da ću konačno moći veš da se posvetim njima. Imaću sada više vremena da se posvetim i fondaciji, a želja mi je da i dalje ostanem u dobroj formi”, izjavio je Lens.

(bicisvet.com/cyclingnews.com/Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down