Bicisvet

Novi pristup pri pronalaženju BiciTalenata

Klubovi su već počeli da primenjuju novi pristup pri pronalaženju mladih talenata. Umesto da čekaju da đaci sami dođu u biciklističke klubove pod parolom "Kad neće breg Muhamedu, onda će Muhamed bregu" Biciklistički klub Novi Sad počeo je akciju testiranja dece u školama da bi na osnovu rezutata izabrao takmičare koji će nastaviti da treneraju u ovom najmlađem novosadskom kolektivu.

- Posle međunarodnog regionalnog kursa za trenere u Kovačici, koji je na molbu Balkanske biciklistčke unije (BCU) organizovala Međunarodna biciklistčka unija (UCI)  i razgovora sa predavačem Šantal Dakor kao i kolegama trenerima, postalo je jasno da je neophodno  raditi testiranja po školama i naći talente za biciklizam na osnovu tih rezultata – kaže predsednik BK Novi Sad i trener Nemanja Vajs.- Dobili smo i  protokole testiranja i tablice sa referentnim vrednostima sa kojima ću upoređivati rezultate, tako da smo odmah pristupili poslu.

Prvi probni tesovi, rađeni su u klubu sa već izgrađenim takmičarima i takmičarkama a potom je stručni tim BK Novi Sad otišao u OŠ "Dositej Obradović" sa kojom ima protokol o saradnji i  gde uspešno radi  biciklistička sekcija. Direktor  Stanimir Paunić, nastavnik fizičkog Slobodan Velemir i nastavnik Ivan Varga prepoznali su značaj formiranja sekcije i mogućnost da se đaci bave i drugim sportovima osim onih koji su u nastavnom programu.

- Uradili smo tesove za preko 50 učenika a planiramo da posao završimo sa još jednom grupom – dodao je Nemanja Vajs. – Potom nam nam predstoji obrada i formiranje baze podataka. Kontrolna testiranja ćemo raditi i u martu iduće godine pošto đaci prođu mini ciklus priprema u školskoj  sekciji i zatim ih  očekuje učešće u "Školskoj ligi Novog Sada 2012" u aprilu. Naša želja je da se što više dece uključi u takmičarski biciklizam a da onu najtalentovaniju usmerimo u klubove.

Đacima je testiranje bilo zanimljivo a interesovanje je bilo takvo da za šest školskih časova, koliko je trajalo, tim iz BK Novi Sad nije uspeo da testira sve zainteresovane. Testiranja su sproveli Nemanja Vajs, Eduard Župan odgovoran za formiranje baze podataka i evaluaciju rezultata i trener Nemanja Somborac.

(BiciSvet.com/bss.rs/Branimir Vasić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down