Bicisvet

Otvaranje sezone klasika 2019

Ovog vikenda kreće sezona klasika i red je da se malo pozabavimo junacima kaldrme. Evo imena koja bi mogla mnogo da pokažu na predstojećim trkama Omloop 02. III 2019 & Kuurne 03. III 2019.

Michael Valgren (Dimension Data)
Pobeda na prošlogodišnjem Omloopu Het Nieuwsblad, zajedno sa četvrtim mestom na Tour of Flanders, pružila je nepremostiv dokaz da bi Valgren mogao pomešati svoje talente između kaldrme i Ardena. Završio je sezonu u istom duhu, s hrabrom vožnjom na Svetskom prvenstvu gde je na kraju bio u deset najboljih. Usledilo je preseljenje u medjusezoni u Dimension Data Tim, zu napomenu da se to za afrički tim vodi kao jedan od vodećih transfera godine. U teoriji, barem je sve u redu da danski svestranac učvrsti svoje mjesto kao jedan od najplodnijih i najzanimljivijih jednodnevnih stručnjaka svoje generacije. Međutim, u poredjenju s nekim drugim, Valgrenova forma je od početka sezone bila daleko od svjetlucavog, ali malo ko će se u ovoj fazi potresati zbog toga. Danac jeklasa, i to je samo pitanje kada će uzeti još jednu veliku pobjedu, a ne da li.

Arnaud Demare (Grupama - FDJ)
Ove sezone FDJ vozač je konstantan i dobar, ali još nije okusio pobjedu, i iako možda nije tako snažan kao i neki od stručnjaka koji se bave kaldrmom, ili nije brži od čistih sprintera, francuz će ovaj vikend sigurno biti u akciji. FDJ je ojačao svoj spisak sa Stefanom Küngom iz BMC Racing-a, a švajcarska elektrana će dodati čelik već čvrstoj bazi unutar Madiotove oružane opreme. To je Démare koji će voditi prvu borbenu liniju tokom obe trke ovog vikenda. Tri godine nakon što je osvojio titulu Milan-San Remo, 27-godišnjak je zaslužio još jedan veliki jednodnevni rezultat.

Sep Vanmarcke (EF Education First)
Višestruka figura na našoj klasičnoj listi trkača, Vanmarcke iako nije veličina kada se radi o broju titula na klasicima, ali 30-godišnjak svakako zaslužuje svoje mjesto ovde. Prvo, nedavno je pobiedio na „Haut Var“ trci u francuskoj. Drugo, EF Education First zapravo ima sasvim solidnu ekipu za klasike. Vanmarkeu podrsku pruzaju iskusna imena poput Sebastiana Langevelda, Morena Hoflanda, Taylora Phinneyja i Mitcha Dockera - i dok Matti Breschel više nije sila koju je nekad bio, on takođe ima više od decenije iskustva na klasicima. Konačno, Vanmarcke je zapravo osvojio Omloop Het Nieuwsblad - još u 2012. - i nakon jedne od retkih pobeda na Haut Varu, Belgijanac će biti izuzetno motivisan da nastavi trofejni niz.

Niki Terpstra (Direct Energie)
Prelazak Terpstre iz QuickStepa u Direct Energie možda se vodi kao jedan od najneočekivanijih transfer sezone, ali je ovaj skok imao savršen smisao za obe strane. Budući da je u QuickStepu budžetska kontrola bila čvršća nego ikad a rezovi su se tek spremali, i Patrick Lefevere očajnički želio zadržati što više lidera, bilo je logično videti 34-godišnjeg Terpstru u odlasku. Pogotovo kad je Terpstra realno imao jedan veliki ugovor u timu. U isto vrijeme, Direct Energie ima ekipu za klasike sa dokazanim iskustvom. Pitanje je, međutim, može li Terpstra preći iz važnog zupčanika u dobro podmazanoj mašineriji, u stvarnog lidera u Direct Energi timu od kog se mnogo očekuje. S´ obzirom na to da pravi ciljevi Terpstre leže malo dalje u proljeću, Omloop i Kuurne trebali bi barem malo pokazati kakav nivo podrške Terpstra zaista ima u Direct Energie.

Matteo Trentin (Mitchelton SCOTT)
Tri pobede već ove sezone pokazuju da je Trentin pogodio teren. Pre dvanaest meseci bio je na oporavku nakon što je slomio rebra, a od te povrede su me se zadržavali repovi i šepao je kroz klasike, a da nikad nije dosegnuo svoj pravi potencijal. Sa zimom bez problema iza njega, 29-godišnjak ima priliku pokazati zašto je napustio QuickStep i zasto bi bio lider na klasicima u bilo kojoj ekipi. Flanders i Roubaix nisu nezamislivi ciljevi za vozača koji se može trkati na velikim distancama i šesto-satnim trkama, ali Omloop, pa čak i Kuurne, zasigurno su ostvarivi ciljevi. Italijan ima tri pozicije u top 10 na obe trke, što nije baš prikladan odraz njegovog talenta. Vreme je da to ispravi.

Yves Lampaert (Deceuninck-QuickStep)
Mogli smo iz QuickStep izabrati bilo koga. Sveprisutnog Philippea Gilberta, Zdeneka Stybara koji se opet vraća, stalno usavršavajućeg Boba Jungelsa ili novog dečaka Fabio Jakobsena - takva je dubina talenta koja prolazi kroz tim Patricka Lefeverea - ali umesto toga smo srcem izabrali Yvesa Lampaerta. Bićemo iskreni, Gilbert ima bolji rekord, Jakobsen ima sprint, a Stybar je ponovno otkrio taj pobednički osećaj, ali nešto nedostaje u Lampaertovim rezultatima, i to je značajna pobeda na jednodnevnoj trci. Od svog debija u QuickStepu, Belgijanac je često žrtvovao svoje šanse za druge, ali sa odsustvom Nikija Terpstr, Lampaert ima prikladan trenutak da uloži svoj glas, kaže i po kaže se. Zapamtite, QuickStep ne pobjeđuje uvek kada ima najjačeg vozača, češće u klasicima, oni koriste taktiku brojeva koja jednostavno odnosi protivljenje u pokornost. Lampaert je jak trkač - ne može se tek tako osvojiti titula belgijskog nacionalnog prvaka i završiti treći na hronometru a da mu nedostaje talenta. Ovo je njegovo vreme da se izbori za status na klasicima.

Greg Van Avermaet (CCC Team)
Nakon generalne probe na Volti a la Communitat Valenciana i Tour of Oman, klasik kampanja Olimpijskog prvaka počinje ozbiljno tek na Omloop Het Nieuvsblad. Pobeda u Španiji u ranoj sezoni sigurno je odnela pritisak sa ramena 33-godišnjaka, ali tek na kaldrmi će Van Avermaetove performanse dobiti prve prave ocene. Naravno, važniji ciljevi - Flandrija i Roube - leže naprijed, a koliko je važan uspeh na ranim klasicima za CCC Tim to samo oni znajun. Ovo je ekipa koja do skoro i nije postojala do poslednjih dogovora krajem 2018. godine. Da, veći deo vodeće structure je iz BMC Racing-a, ali ovo je mnogo drugačiji spisak vozača. Ne samo to, stil ekipe se pomerio od opreznog entiteta koji je pokrivao sve trke kako bi skupio UCI poene, do vitke izbrušene ekipe koja je okncentrisana oko jedne ključne figure – Van Avermeta. Možda još nema pravih rezultata, ali pozitivan ishod prvg vikenda klasika mogao bi odlučiti tok narednih klasika ovog proleća.

Ima tu još imena na pretek kao što su Vout Van Aert, Aleksej Lutšenko možda Paskal Akerman za nedeljnu trku KBK, Mihael Metjus i mnogi drugi ali mislim da im fali još malo iskustva za ovo ludilo zvano "prva trka po kaldrmi u sezoni" - Ko će pobediti? Pa najbrži naravno ;) a ko će to biti ostaje nam da vidimo u subotu i nedelju

(BiciSvet.com/cyclingnews)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down