Bicisvet

Prećutni slučaj Frenka Šleka

Šlekov slučaj neće bitnije uticati na biciklističku antidoping kontrolu. Prvo, u potpunosti razumem zašto niko ne govori ništa konkretno, praktično se još ništa i ne zna, međutim, čak i kada izađu nove informacije opet će sve ostati nepromenjeno. Neće to biti podsticaj za širu anti-doping diskusiju.

Kada malo bolje razmislite, bilo da su u pitanju sporni suplementi ili trovanje, u oba slučaja bi to trebalo da pokrene ozbiljnu diskusiju o anti-doping merama. Razlog zašto se to neće desiti je taj što su u biciklizmu svi toliko isprepletani da niko ne može da zauzme stav:

RadioShack nije u poziciji da preuzme inicijativu. Šlek je njihov vozač pa čak i da nije, poslednja stvar o kojoj žele da govore je doping s obzirom na  Brujnelovu  moguću doživotnu zabranu zbog Lensove istrage od strane USADA.

Ris ne može da preuzme inicijativu jer je Šlek vozio za njega godinama i on ga je podržavao kada su ga povezivali sa Fuentesom.

GreenEdge ne može da preuzme inicijativu jer je njihov PR radio sa Risom i tada je napisao sramotno saopštenje u vezi Šlek-Fuentes situacije(nakon Šlekovog tromesečnog poricanja veze sa Fluentesom ignorišući činjenicu da kada platite 7000 evrama a ne dobijete ništa za uzvrat, većina ljudi bi tražila novac nazad).

Verovatno postoji i gomila timova koja je kontaktirala Šleka,u poslednjih mesec dana, nakon što je postalo jasno da će braća pokušati da napuste Radioshack. Oni neće želeti da dođu u sukob tipa “pa dobro, sada me kritikujete a poslednjih mesec dana ste mislili da sam odličan.” Tako da ništa od njih neće poteći.

Pored toga, priča o Frenku Šleku može da uznemiri neke njegove prijatelje u Radioshack-u koji takođe žele da napuste tim( što može da uključi i neke VEOMA poželjne vozače) tako da ako želite ugovor sa njima, verovatno ćete ostati po strani.

Članovi Sky tima neće preuzeti  inicijativu jer ne žele da budu povezani sa bilo čim što je u vezi sa dopingom pošto su njihovi odlični rezultati postali sumnjivi nekim ljudima(neopravdano, po mom mišljenju, ali to je druga priča).

Garmin-Sharp neće preuzeti  inicijativu jer ne žele da oživljavaju prošlost (pravilo drugog paragrafa, nakon što se glavna vest stavi kao prvi paragraf, drugi je namenjen sličnim informacijama na ovu temu i niko ne želi da bude baš taj drugi paragraf).

UCI je bio 100% iza Leoparda čak i pre nego što je tim nastao. Oni imaju komplikovan odnos sa Brujnelom tako da će odraditi svoju dužnost( ne sumnjam u to)ali ne očekujem da će iskoristiti ovaj slučaj u cilju sveobuhvatnih promena.

Nacionalna federacija Luksembura i ADA, šta možemo od njih očekivati kada su Šlek i biciklizam u toj maloj državi jedno te isto (zato trebamo zaboraviti na nacionalne agencije koje učestvuju u anti-doping procedurama).

Dakle, kao rezultat toga, ovo je slučaj koji može varirati u rangu od upozorenja do dve godine zabrane ali  on ipak neće podstaći veću reorganizaciju. Inače, ova vrsta međusobne povezanosti nikako nije izuzetak.

(BiciSvet.com/gerard.cc/Dragana Petrović)

O autoru
Gaga
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down