Bicisvet

PRO Timovi za sezonu 2019. & njihovi sponzori

Kao i u svakoj prethodnoj pauzi između dve sezone mnogo toga se istumbalo u ekipama pro tura.
Ovde će biti kratak popis ekipa i odgovor na uvek zanimljivo pitanje o njihovim sponzorima - ko se čime bavi i šta od koga može da se kupi. Timove iz "PRO CONTI" ranga pogledajte > OVDE <

AG2R La Mondiale
je francuska osiguravajuća kompanija, koja nudi zdravstveno osiguranje i planove za penziju. Vlasništvo nad ovom kompanijom je podeljeno na više grupa, a kako su trenutno blizu spajanja sa kompanijom Matmut, postaće najveća osiguravajuća kuća u Francuskoj sa oko 650 poslovnica. Nova grupa u vlasništvu bi značila promenu imena, a to verovatno čeka i ovu biciklističku ekipu. Ekipa je prvobitno osnovana 1992. godine kao Chazal, a AG2R je sponzor od 2000.

Astana
je glavni grad Kazahstana. Tim je prvobitno bio u vlasništvu bogatog fonda Samruk, ali kada je fond ostao bez sredstava, tim je postao deo Predsedničkog sportskog kluba koji još uključuje fudbalsku, hokejašku, košarkašku i boksersku sekciju. Od ekipe se očekuje da širi lepu sliku o zemji, suprotnu onoj koju nudi film Borat, ali i suprotno vestima o diktaturi i siromaštvu koje stižu sa zapada. Ime sponzora je isto od 2007. godine kada se tim rodio iz pepela Liberty Seguros ekipe.

Bahrain-Merida
nam donosi plavu krv u karavan, kako je šeik Naser bin Hamad Al Kaifa, član vladajuće porodice, vlasnik tima.
Novi partner ekipe za ovu godinu je i McLaren, koji je u vlasništvu šeikovog brata. Merida je tajvanski proizvođač bicikli i poseduje 49% deonica Specialized-a. Nibali je najzvučnije ime a šuška se da ajkula već ima ugovor sa Trek ekipom za 2020 godinu.

Bora-Hansgrohe
je nemački tim sa dva sponzora. Bora pravi aspiratore za kuhinju, dizajnirane tako da se nalaze pored umesto iznad mesta za spremanje hrane. Beleže veliki napredak na tržištu od kada su postali sponzor. Hansgrohe je kompanija koja pravi vodoinstalaterske delove poput tuševa i slavina, osnovana je još 1901. Prikriveni partner tima je već pomenuti brend Specialized, koji je imao ključnu ulogu u dovođenju Petra Sagana u tim. Tim je počeo 2010. godine kao NetApp.

CCC
je poljski proizvođač obuće. CCC je skraćenica za "Cena Czyni Cuda" i upravo je to filozofija koja ih je održala od osnivanja 1991. godine. Konstantno imaju popuste od 70%, a specifični su po tome što su sve kutije izložene, pa zaposleni ne moraju stalno da ih donose iz magacina, što štedi dosta prostora. Sve ovo je osnivača Dariuša Mileka učinilo milijarderom, a brend je u 20 najjačih kompanija u Poljskoj.

Deceuninck-Quick Step
je novo ime za Quick Step ekipu. Deceuninck proizvodi PVC prozore za industrijske zgrade i kancelarije, a proizvode plasiraju širom Evrope i Severne Amerike.
Quick Step je zapravo osnovan u Amsterdamu (u saveznoj državi Njujork u SAD) i proizvodi tepihe. Deceuninck je novi sponzor, a Quick Step sponzoriše tim još od 2003. godine.

EF Education First Pro Cycling
je kompanija u polju učenja jezika. Kompanija je osnovana u Švedskoj, a trenutno je registrovana u Švajcarskoj zbog nižeg poreza. Ako ste pomislili da je EF skraćenica za Education First, varate se. EF je skraćenica od "Europeiska Ferieskolan", što na švedskom znači "Evropski praznici za škole". Tim je menjao ime i sponzora skoro svake godine od osnivanja, ai toga više neće biti jer je kompanija otkupila sve deonice ekipe od prethodnih vlasnika, uključujući i Džonatana Voutersa. U prošlosti je ovo bila Garmin ekipa, osnovana 2003. godine kao juniorski tim, a među profesionalce su stupili 2007.

Groupama-FDJ
je tim čije vlasništvo na ravne časti dele dve kompanije. Groupama je takođe velika osiguravajuća kuća i veliki rival AG2R-a, dok je FDJ francuska državna lutrija. Međutim FDJ se nalazi pred privatizacijom, pa ćemo tek videti da li će biciklizam biti u fokusu novih vlasnika. Tim je počeo 1997. godine a FDJ je bio jedini sponzor do 2012. godine.

Jumbo-Visma
je ekipa koja nam je prethodnih godina bila poznata kao Lotto-Jumbo ili još pre toga, Rabobank. Jumbo je lanac supermarketa koji rapidno napreduje na holandskom tržištu, a napreduju i u Belgiji.
Glavni partner Jumba je norveška kompanija koja se bavi softverom i uslugama -Visma- što objašnjava puno ime tima.

Katusha-Alpecin
je na papiru švajcarski tim. Mogu da se registruju pod bilo kom zastavom, a ova tranzicija ka zapadu se može protumačiti kao želja da pobegnu od nadima "Tim Kremljin". Kaćuša je od skoro i brend sportske odeće, a što se Alpecina tiče, mislim da svi koji pratimo ovaj sport napamet naučili njihove reklame sa Džonom Degenkolbom i šamponima. Tim je krenuo 2009. godine nakon što je otkupljen tim Tinkoff Credit Systems od Olega Tinkova.

Lotto-Soudal
je tim sa najdužim sponzorstvom od svih timova, jer je belgijska lutrija u posao ušla 1985. godine. Soudal je belgijska firma, praktično isto što i "Uradi sam" u Srbiji.
Uprkos jakom pedigreu i podršci vlade Belgije, ovo je tek drugi najjači tim u zemlji. U zavisnosti od proizvoda na trđištu pojedinih zemalja znaju i da menjaju izglr+ed dresova u toku sezone na trkama u tim zemljama.

Mitchelton-Scott
je tim koji je počeo kao Orica GreenEdge. Mitchelton je vinarija u Australiji čiji je vlasnik Džeri Rajan, vlasnik Jayco kompanije, najvećeg australijskog proizvođača vozila. Mnogo ulaže u sport, pa tako i u biciklizam. Sponzorstva alkoholnih pića su zabranjena na Tur de Fransu, međutim Mitchelton je takođe i lanac hotela, pa su tako izbegli problem. Scott je švajcarsko-američki sportski brend koji se takođe bavi izradom skija i motora za trkanje van asfalta.

Movistar
mobilni operater koji je zastupljen u Španiji, ali i zemljama latinske Amerike. Posluju i u Britaniji i Nemačkoj pod brendom O2. Geografska zastupljenost sponzora itekako se odražava i na sastav njihove ekipe, jer jezgro ekipe čine Španci, a tu su vozači poput Karapaza iz Ekvadora, Kvintane iz Kolumbije ili Amadora iz Kosta Rike. Ujedno, ovo je ekipa koja i najduže postoji u karavanu (računajući promene sponzora i imena), osnovana je 1980. godine a pamtimo je iz doba Induraina kao Banesto tim

Dimension Data for Qhubeka
je tim koji za sponzora ima IT kompaniju iz Južne Afrike sa internacionalnom prošlošću. "Di Data" se prvo pojavila u Londonu, a zatim je otkupio japanski telekomunikacioni gigant NTT. Zadržali su partnerstvo sa Qhubeka, dobrotvornom organizacijom, a jedan od sponzora je Nederberg, južnoafrička vinarija. Tim je osnovan 2008. godine kao MTN.

Team SKY
je u vlasništvu britanske medijske kuće SKY. Međutim, SKY je skoro otkupljen od strane Comcast-a, te su se ciljevi ulaganja promenili i sponzorstvo je povučeno. Postojale su naznake da će novi sponzor biti kolumbijska naftna kompanija. ali to je otprilike propalo. Najnovije glasine su da će ih od 2020 sponzorisati najbogatiji čovek Britanije koji u svom vlasništvu ima INEOS hemiju.  Tim je osnovan 2010. godine.

Team Sunweb
za sponzora ima holandsku turističku agenciju, sa sedištem u Švajcarskoj. Slično kao i sa timom SKY, i Sunweb je skoro otkupljen, od strane skandinavskog fonda Triton, međutim za razliku od Britanaca, čini se da su oni zainteresovani da nastave sa ulaganjem u ovaj sport, iz prostog razloga što godišnje imaju 600 miliona evra profita od sponzorstva ovom timu. Tim ima holandsko jezgro vozača, ali registrovani su u Nemačkoj, kako bi imai pristup većem tržištu. Tim je počeo 2005. godine kao Skill Shimano.

Trek-Segafredo
je kombinacija američkog proizvođača bicikla, Treka, i italijanskog brenda kafe, Segafreda. Tim je startovao 2011. godine kao Leopard Trek. Iako ima tu super imena ne sme se zaboraviti da je ovo ipak veliko nasleđe Lensa Armstronga. Kakvogod mišljenje neko imao o njemu ipak je on zaslužan za zalaufavanje ove industrije u americi koja sada vredi milijarde.

UAE-Team Emirates
je ekipa kako joj i samo ime kaže, sponzorisana od strane ove bogate zalivske zemje, gde najveći udeo daju gradovi Abu Dabi i Dubai, koji čak imaju i svoje world tour trke. Zanimljivo, nakon što je izbila kriza u zemji, tim je jedno vreme imao najmanji budžet, međutim onda je uskočila avio kompanija Emirates sa pozamašnom finansijskom inekcijom. Trenutno su najbogatiji sa ogromnim ambicijama, pa uprkos svom novcu koje ulažu Arapi, ovaj tim je praktično italijanski, jer jezgro tima čine vozači sa Apeninskog poluostrva, a i voze Colnago bicikle. Zapravo ovo je tim koji smo mnogo dugo znali kao Lampre.

(Bicisvet.com/Dimitrije Partonjić/inrng.com)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down