Bicisvet

Rabobank ukida profesionalnu ekipu

Rabobank će okončati sponzorstvo i za muški i za ženski profesionalni tim  31. decembra 2012. Banka će nastaviti sponzorstvo mladog i coklo-kros tima. Rabobank je doneo ovu odlulku na osnovu izveštaja američke anti doping agencije - USADA od prošle nedelje.

Bert Bruging (Bert Brugging) član upravnog odbora objašnjava. "Sa bolom u srcu objavljujemo ovu vest ali za našu banku ovo je neizbežna odluka. Nismo više ubeđeni da internacionalni profesionalni svet biciklizma može učiniti sport fer i čistim, i verujemo da se stvari u budućnosti neće popraviti. Biciklizam je najlepši sport u kome uživaju milioni Holanđana koji su takođe naši klijenti, ali naša odluka stoji. Povlačimo se iz profesionalnog biciklizma i ova odluka je bolna ne samo za nas već i za bicikliste a naročito za entuzijaste koji nisu ništa krivi".

Rabobank sa puno ubeđenja i jasnom misijom već 17 godina sponzoriše profesionalni biciklizam i imao je ugovor o sponzorstvu profesionalnog tima do 2014. godine, dok je juče WADA je započela istragu povodom sumnjivog biološkog pasoša Karlosa Bareda dugogodišnjeg Rabobankovog vozača.

Na pres konferenciji u Utrehtu održanoj u 10:30h objavljeno je da će Rabobank zadržati UCI World Tour licencu i da će nastaviti da isplaćuje zarade vozačima ali će ime banke nestati sa svih dresova dok će Marian Vos biti njihov štićenik do 2016 godine. Tim bez imena banke na dresovima će voziti u 2013 ali će tražiti rešenje za naredne godine.Pošto Rabobank ima validne ugovore oni će nastaviti da ih poštuju i isplaćuju samo se njihovo ime nigde ne pojavljuje. 

(BiciSvet.com/cyclingnews.com/Đorđe Pejković)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down