Bicisvet

Sezona 2012 - statistika

Vreme je za sumiranje rezultata iz ove godine tj. minule sezone. Statistika kojom se bavimo su naravno rezultati tj. pobede.

Brojke su bazirane ne samo na World Tour trkama već i na trkama profesionalnog ranga pa se tu nalazi i Jense Van Rensburg o kome ćemo mnogo više čuti naredne sezone jer njegov tim MTN Qhubeka skače iz kontinentalnog nivoa u PRO kontinentalni rang, a imaće i bivšeg nemačkog šampion Geralda Cioleka.

Najviše trijumfa ima Grajpel gorila koji je svom timu doneo skoro dve trećine pobeda. Slede Sagan i Manksman pa Jense i Bonen a onda Ričeze koji je bodovni saldo popravljao i na trci kod nas.

Što se timova tiče SKY i Omega Pharma Quick Step su zajedno skupili 102 pobede (po 51) ali će novi transfer Kavendiša iz jednog u drugi tim svakako dati prednost belgijskoj ekipi naredne godine. Likvigasov konto suvereno brani Sagan dok su 32 pobede za novi tim Orica Green Edge zaista fantastičan uspeh.

Italijani sigurno vladaju kao nacija što se pobeda tiče a i po broju trka koje organizuju za svoje vozače, slede ih Francuzi, Španci dok čast Nemaca brane tri sprintera Grajpel, Kitel i Degenkolb.

Sa trkama u Aziji koje Rusi dosta voze po broju pređenih kilometara prednjači Mikail Ignatiev sa 16257km na 104 starta u sezoni, ispred Adama Hansena sa 16025km na 103 trke. Primetite da je Grajpel takođe u ovoj statistici sa 14978km i 89  trka što znači da je pobedio 21% trka koje je vozio. Ovakvu statistiku: jedna pobeda od pet trka, ima i Peter Sagan sa svoje 73 odvežene trke. Kavendiš je tu sa svojih 17,9% i ako saberemo njihove procente dobijamo verovatnoću od 59,9% da će  ovaj trio trijumfovati ukoliko startuje na trci.

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down