Bicisvet

Šta dalje za tim Kaćuša?

RodriguezKaćuša je imala odličnu završnicu ove godine sa velikim uspehom na Vuelti i sa Rodrigezovom pobedom na "Il Lombardia" što ga je krunisalo za svetskog No.1 vozača na UCI-jevoj rang listi. Sada je ukus šampanjca iščazao a umesto njega UCI je na tim i njegove buduće planove prosuo kofu hladne vode.

Vest da Kaćuša nije dobila World Tour licencu za 2013. godinu je sve iznenadila. Čak je i menadžer tima zbunjen a zamislite samo šta misle vozači i sponzori. Ali ruski tim nije dugo ostao ošamućen. Advokati su radili dan-noć na slučaju i  u roku od 24 sata započeta je kampanja.

Koje su opcije tima? Mogu li da se povrate ili su izbačeni zauvek? Šta je sa vozačima, da li će ostati u timu bez licence? Ne možemo da predvidimo budućnost ali možemo da prečešljamo moguća scenarija i proverimo pravila.

Prvo da napravimo kratak rezime kako se licenca dodeljuje. Tim mora da ispuni četiri kriterijuma: sporski, etički, administrativni i finansijski kako bi zadovoljio UCI-jevu komisiju. Članovi komisije su Paolo Franz, Hans Hoehener, André Hurter i Pierre Zappelli- svi švajcarci. Zappelli je sudija i član Švajcarskog Vrhovnog suda . Oni imaju zadatak da razmatraju sve zahteve i da ih drže podalje od drugih delova UCI-ja kako bi komisija ostala neutralna. Da li to funkcioniše? Ko zna ali bitno je napomenuti da  komisiju ne čine McQuaid i njegovi ortaci.

Imajte na umu da ovo nije pasivan proces. UCI je pozvao Kaćušu na saslušanje i tim je uveden u proces kroz dijalog. Ovo je FAKS koji su Kaćušini advokati uputili 11.XII UCI-ju, i kao što možete videti UCI kategorički osporava i odbija Kaćušu.

Joaquim-Rodriguez-KatushaŠta je pošlo naopako?

Ovo je pitanje od milion rubalja.  Ne znamo zasigurno ali dokument pomaže da razjasnimo neke stvari. Bilo je špekulacija da je tim bio prozvan zbog etičkih pitanja kao što su zapošljavanje Ekimova ili optužbe da je Kolobnev prodao trku ali to baš i ne pije vodu jer je Ekimov nevin za sada baš kao i Kolobnev. UCI-jeva istraga oko prodaje Lijež trke biće održana u januaru. Ne, ipak je u pitanju finansijki problem.

Kada sam pomenuo finansijeske probleme na Tviteru neki su se zapitali kako tim koji je sponzorisan od strane Gazproma i Itera može da ostane bez sredstava. Moguće je da sponzori neće da iskeširaju svotu bez obzira koliko su veliki jer je ovo pre pitanje finansija a ne novčane sume. Jedna je stvar imati milione evra za trošenje a druga objasniti odakle taj novac a određena dokumenti  UCI očekuje da vidi, između ostalih i:

  1. Finansijski izveštaj za poslednju obračunsku godinu, sa revizorskim izveštajem
  2. Obračun do 30. juna tekuće godine
  3. Prognoze profita i gubitka za tekuću godinu
  4. Izveštaj o novčanim tokovima do kraja tekuće godine
  5. Godišnji budžet sa obrazloženjem
  6. Mesečni izveštaj o novčanim tokovima
  7. Finansijski plan koji pokriva period izdavanja licence.

Za sada ne znamo šta je pošlo naopako, možda neki od ovih dokumenata nije zadovoljio komisiju za izdavanje licence. Poenta je da postoji mnogo papirologije  tako da kada kažemo „finansijski problem“ to je mnogo više nego kofer pun rubalja ili evra.

Šta je sledeće?

Tim već radi na polju odnosa sa javnošću. Izneli saopštenje koje je oborilo sajt. Poruka je bila trostruka:

Haos: timu je rečeno u isto vreme kada je saopštenje izašlo u javnost bez ikakvog objašnjenja i bez šanse da se na vest odreaguje pre no što je svet saznao za to poniženje. Osuđujemo UCI za ovu zbrku.

Patriotizam: reč „rus“ se pojavljuje pet puta, jedino je nedostajala Kaćuša, Sovjetska narodna pesma, po kojoj je tim i dobio ime.

Borba: ruski tim namerava da brani svoje interese uz pomoć svih mogućih civilizovanih sredstava i metoda, uključujući i odlazak na sud.

Lepo je znati da su obećali civilizovanu borbu. Postoje jasne odredbe u UCI pravilima kako se dokopati Arbitražnog suda za sport. Kaćuša mora da navede razlog žalbe ali takođe da navede svedoke i da dostavi dodatnu dokumentaciju. Kada se podnese papirologija UCI ima 15 dana da dostavi svoja dokumenta na sud. Odviće se ubrzano saslušanje. Brz završetak suđenja bi značio da Kaćuša može da startuje na Tour Down Under, za manje od 40 dana. Ako pobedi.

Ali stvari nisu tako jednostavne. Kaćuša nije samo spala sa World Tour na Pro Continental  nego mora da konkuriše za drugorazrednu licencu. Sada su uslovi pojednostavljeni ali je opet sve neizvesno. Ako je UCI već rekao „ne“ onda bi mogao opet da ih odbije.

Šta ako Kaćuša dobije drugorangiranu „Pro Conti“ licencu? Tim neće biti zadovoljan pogotovo što će biti pored tima Rusvelo. Imamo vozača kao što je UCI No.1 Hoakim Rodrigez koji bi mogao da prekrši klauzulu i promeni tim. Ove klauzule su uobičajene kada tim trpi razne nevolje. Takva situacija neće zadovoljiti ni menadžment, ekipa ima jedan od najvećih budžeta i njegovi članovi nisu tu da bi provele jul vozeći Tour of Austria ili molile za "wildcard" učešća na trkama. Zapravo, poslednji rok za podnošenje zahteva za Điro wildcard je bio 12.XI tako da već postoji velika verovatnoća za preskakanje Đira.

Šta ako tim pobedi u žalbenom postupku? Dobili bismo 19 timova u UCI World Tour. To je moguće ako je UCI-jev izbor od 18 timova proizvoljan. Ali to bi značilo da bi organizatori trke mogli da pozovu samo tri tima sa wildcard licencom što bi imalo posledice po druge timove i trke.

Šta ako tim ništa ne dobije? Ko zna, možda se tim ponovo vrati na CAS. Bilo bi bez presedana i potpuno bizarno videti ovu ekipu kao suvišnu.

Članovi UCI-jeve komisije za izdavanje licenci nisu budale, jedan od njih je švajcarski sudija Vrhovnog suda. Ovo nije laka presuda.

Kaćuša je pokrenula žalbeni proces, prvo se obraćajući UCI-ju a onda tražeći i javno mišljenje.  Još uvek nismo odmakli u odgonetanju problema ali ishod može biti ili povratak na World Tour kao 19-a ekipa ili ljutita godina u Pro Conti rangu ili čak zamrzavanje sporta zauvek.

U sledećem koraku bi UCI trebao da objasni odluku komisije. Ovo bi moglo da vodi do arbitražnog suda za sport i ubrzanog saslušanja a Kaćuša odaje utisak da će sve probati. Dokle god je to civilizovano.

Postavlja se pitanje o sportu u celini jer je to još jedna zastrašujuća perspektiva za neodlučne sponzore koji treba da odluče između biciklizma i sponzorisanja nekog drugog sporta. Tu je takođe i politička strana jer je Igor Makrov član UCI-jeve komisije organa upravljanja. Mora da se sada crveni od besa i biće zanimljivo videti njegovu reakciju. Plus, Rusija pregovara sa UCI-jem oko dobijanja World Tour trke a odluka o ovome se očekuje u maju 2013.godine.

(BiciSvet.com/inrng.com/Dragana Petrović)

O autoru
Gaga
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down