Bicisvet

Stević i Kasa na trci u Londonu

Selektor biciklističke reprezentacije Srbije Radiša Čubrić odlučio je da drugi putnik za Olimpijske igre u Londonu, uz Ivana Stevića, bude subotički mladi as Gabor Kasa!

- Prelomio sam posle priprema u Vrnjačkoj Banji. U najužem krugu kandidata bili su, sa Kasom, i Žolt Der, Esad Hasanović i Nebojša Jovanović iz kragujevačkog Radničkog – kaže Čubrić.- Međutim, ove prireme su pokazale da je Der u lošoj formi i da je angina koju je dobio pred start trke „Kroz Srbiju“ uzela težak danak. Na strani Kase je, uz bolju formu,  bila i činjenica da je u klubu Salkano ove godine najviše radio sa Stevićem i da će može da odgovori taktičkim zadacima u Londonu. Odluku sam doneo mirne savesti. Da je staza u Londonu kao u Pekingu i da odgovara više brdskim vozačima, moj izbor drugog vozača bi bio Hasanović koji odlično ide u brdima.

Na pripremama u Vrnjačkoj Banji, okruženi pažnjom i gostoprimstvom osoblja apartmana „Sani hil“ uz korišćenje hiperbarične komore u klinici u ovom banjskom mestu, bili su Ivan Stević, Gabor Kasa, Esad Hasanović, Nebojša Jovanović, Žolt Der i dvojica mlađih vozača Nikola Kozomara (Partizan) i Dejan Marić (Radnički, Kragujevac). Naredni test je od 3. do 8. jula na trci „Sibiu tur“ u Rumuniji.

Posle Rumunije, Stević i Kasa odlaze na Planicu u olimpijski centar Slovenije gde će ostati na pripremama od 10. do 20. jula. Planirane su dve kontrolne trke u Sloveniji i Mađarskoj.  U London Čubrić vodi Stevića i Kasu 24. jula. Drumska trka za muškarce je 28. jula u delu Londona Boks Hil (pogledajte stazu OVDE) i biće dugačka 250 km. Start je u 10 časova. Stručnjaci kažu da je pravljena za Britanca Kevendiša sjajnog sprintera i zvaničnog šampiona sveta. Stratovaće 145 biciklista  iz 63 zemlje. Maksimalan broj vozača, po pet, kvalifikovalo  je devet zemalja: SAD, Švajcarska, Holandija, Italija, Velika Britanija, Nemačka, Španija, Australija i Belgija. Srbija je u grupi zemaa koje su kvalifikovale dva vozača na osnovu plasmana na rang listi Evropa tura za nacije.

U Pekingu 2008. pobedio je Španac Sančez, Stević je bio 67, a Jovanović 85. od 90 biciklista koji su završili trku.

(BiciSvet.com/bss.rs/BranimirVasić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down