Bicisvet

Transferi za sezonu 2015

CYCLING-FRA-TDF2013-FANS-POSTCARDKao i prethodnih par godina timovi su nastavili sa trošenjem novca na pojačanja koja će donositi rezultate, motivaciju i WorldTour bodove. Više o kalendaru trka i o World Tour-u za sezonu 2015 pročitajte OVDE

Astana
Astana iako potresena velikim doping problemima sačuvala je okosnicu tima iz prošle sezone i dovela nekoliko zaista zvučnih imena. Najpoznatiji su sigurno bivši vozači holandskog Belkina, Lars Bum i Luis Leon Sančez. Bum će biti veliko pojačanje na prolećnim klasicima kao i na hronometrima. Sančez je specijalista za begove i ako se kockice poklope može doneti puno pobeda timu. Astana je takođe dovela i mladog italijansog brdaša Dijega Rosu, koji je bio desna ruka Franka Pelicotija u prethodne dve godine. U početku će biti radnik, međutim možda donese par iznenađujućih pobeda. Takođe u ekipu su stigli Rein Taramae, veliki potencijal i talenat, ali Estonac osim jednog trijumfa na Vuelti nije uradio ništa značajno. I poslednje pojačanje je Lorens de Vris, Belgijanac koji je specijalista za begove.

AG2R La Mondiale
Francuska ekipa nije mnogo menjala. Doveli su Belgijanca iz Garmina, Johana Vansumerena. On je specijalista za klasike i veliki je pomoćnik u ekipi, tako da iako neće donositi puno rezultata mlađi vozači će sigurno puno naučiti od njega.

Lotto - BrandLoyalty
Ekipa koju smo prošle godine znali kao Belkin, u sezoni 2015 će za glavnog sponzora imati holandsku nacionalnu lutriju. Sačuvali su mlade i perspektivne vozače, i dodali par novih. Bertjand Lindeman je vozač koga su doveli iz svog razvojnog tima, momak je imao vrlo zapaženu prošlu godinu i treba očekivati solidne rezultate od njega. Doveli su Toma van Asboka iz Topsport Flanderena i Tima Rosena takođe iz razvojnog tima. Oni se drže već oprobanog recepta, dovođenja vozača iz svog podmlatka.

BMC Racing Team
Za raliku od prošlih sezona nisu dovodili skupocene vozače, već su doveli talentovane vozače, buduće nosioce tima. Doveli su Kembela Fejklmora i Džpija Roskopfa, koji je imao fantastične rezultate na najvećim trkama SAD-a. Zatim tu su pobednik etape Vuelte, Alesandro de Marki, kao i sjajni hronometraš Roan Denis, koji je sa ekipom od avgusta. Tu su i mladi Švajcarac Stefan Kueng, kao i Luksemburžanin Žan Pier Druker.

Etix-Quick Step
Prošle sezone su bili Omega Farma Kvik Step, u sezoni 2015 biće Etix-Quick Step. Marku Kevendišu, Toniju Martinu i družini priključili su se Fabio Sabatini, koji je lid-aut vozač za sprint, zatim Maksim Bue, francuski brdaš i  bivši vozač Netap Endure, David de la Kruz.

FDJ
Pojačanja francuske ekipe su Kevin Reza, koji će biti od velike koristi u sprinterskoj liniji Arnoa Demara, i Stiv Morabito, koji će biti podrška Tibou Pinou u planinama.

Lampre Merida
Jedini italijanski WorldTour tim je konačno imao jednu dobru sezonu i 2015 godine žele to da ponove. Zato su doveli mladog Slovenca Luku Pibernika, Tsgabua Grmaja iz MTN-Kubeke, i vrednog radnika Rubena Plazu iz Movistara. Takođe, tu je i brat bivšeg svetskog šampiona iz ove ekipe, Ruija Košte, Mario Košta.

Lotto- Soudal
Ovu ekipu smo prošle godine znali kao Loto Belisol, sada su ponovo promenili ime. Pojačali su se sa par  vozača, a pre svih tu je Tom de Gent. Tu su i Hasper de Bujst i Tiesj Benot.

Movistar
Iako je Španska ekipa po rezultatima među najboljima u karavanu, nemaju baš veliki budžet. Pojačanja dovodo u skladu sa budžetom, a njihova pojačanja su Mark Soler, Ruben Fernandez, Rori Saterlend još jedan pobednik etape Vuelte, Viner Anakona.

Orica
Ni oni nisu dovodili puno vozača kao prošlih sezona, ali su doveli dva izuzetno mlada i kvalitetna vozača. To su Magnus Kort Nilsen, Danac koji je vozio u domovini i prerastao taj nivo. Sada će se okušati u WorldTuru, on je specijalista za klasike. Drugo pojačanje je Adam Blajt. Mladi Englez je bio u BMC-u, izgubio mestu u timu, proveo godinu dana u kontinentalnom timu u Britaniji, pobedio jaku trku ProRide London ispred jakih vozača i sada je spreman za nove izazove.

Europcar
Francuzi nisu doveli bitnija pojačanja. Tu su samo mladi francuski vozači od kojih se ove sezone ne očekuje ništa specijalno, oni će se osloniti na već postojeće snage.

Giant-Alpecin
Još jedan tim koji je promenio ime, prošle godine su bili Giant-Shimano. Doveli su Amerikanca Kartera Džounsa, uz još par vozača iz razvojnog tima. Jasno je, u timu pored Kitela, Degenkolba, Mezgeca, Arnta i Bargija nema puno mesta za pojačanja. Najveće pojačanje je ustvari Kitelov lični sponsor kompanija Alpecin!

Katusha
Ruski predstavnik u najjačem rangu biciklizma pojačao se lid-aut vozačem Jakopom Guarnijerijem i Portugalcem Tiagom Mačadom. Možda je najveće pojačanje U-23 svetski šampion Sven-Erik Bistrom, sjajni Norvežanin. Takođe doveli su i par vozača iz razvojnog tima.

SKY
Najbogatiji tim WorldTura je takođe i najviše potrošio. Ostali su bez Bosona Hagena, međutim doveli su više nego kvalitetna pojačanja: Vouta Polsa, Nika Rouča, Endrua Fena. Zatim tu su spriter Elia Viniani, specijalista za klasike Lars Peter Nordhaug i možda njihovo najveće pojačanje, sjajni Čeh, Leopold Konig, koji je briljirao na Tur de Fransu.

Tinkoff-Saxo
Ruski Danci su možda najveći dobitnici ovog prelaznog roka. Doveli su Ivana Basa, Juraja Sagana i Macieja Bodnara. Pogađate kada je tu Juraj Sagan, tu je i Peter Sagan, mlađi brat, i daleko uspešniji vozač. Trostruki uzastopni osvajač zelene majice na Turu, sjajan klasik vozač, i jedan od najspretnijih vozača na biciklu sigurno je najveća zvezda ovog prelaznog roka. Međutim Tinkof-Saxo je doveo još jedno veliko pojačanje, Roberta Kišerlovskog. Hrvat će sigurno imati dosta prilika kao lider tima, ali za očekivati je da na nekim trkama pomaže i El Pistoleru.

Trek Factory Racing
Nisu doveli puno vozača čelnici američke ekipe, međutim uz postojeći kadar i dva pojačanja u vidu Baukea Moleme i Marka Koledana, ekipa izgleda vrlo respektabilno. Holanđanin Molema je vozač za velike domete na Grand turovima i klasicima, dok je Italijan sjajan sprinter, i ako dobije priliku sigurno će je iskoristiti i doneti rezultate.

Pro Continental
Što se pro continental divizije, odnosno druge po rangu divizije u svetskom biciklizmu treba izdvojiti par zvučnih transfera. Najzvučniji je naravno transfer francuskog sprintera Nasera Buhanija iz FDJ-a u Cofidis. Bivši pobednik Amstelove zlatne trke, Enriko Gasparoto pojačao je belgijsku ekipu Vanti Grup Žuber. Mladi norveški sprinter Sondre Holst Enger je pojačao ekipu IAM. Timu koji je prošle godine nosio naziv Netap Endura a ove godine Bora Argon 18 priključili su se Dominik Nerc i Bjorn Turo. Nipo Fantini je doveo jedno zaista zvučno pojačanje, ,,Malog princa’’, Damiana Kunega koji posle trijumfa na Điru pre 10 deset godina ima samo još par pobeda na klasicima, svakako ne karijera koju je mogao da postigne.

Međutim kada govorimo o Pro Continental diviziji, pobednik u transferima za ovaj prelazni rok je južnoafrička ekipa MTN-Qhubeka. Na jug crnog kontinenta su u pauzi između dve sezone otišli Edvald Boson Hagen, Tajler Farar, Metju Gos, Teo Bos, Reinart Jense van Rensburg i Stiven Kamings. Ovim pojačanjima bio bi prezadovaljan svaki WorldTour tim, a i sam tim MTN-Qhubeka teži takmićenju u WorldTour-u, i videćemo hoće li im se želja ispuniti. Nije nemoguće, imaju puno UCI bodova, kvalitetan tim a i postoji jedno upražnjeno mesto u WorldTour-u posle spajanja timova Kenondejl i Garmin-Šarp.

(BiciSvet.com/Dimitrije Partonjić)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down