Bicisvet

Vodič kroz Vueltu 2012

Na prvi pogled ovo izgleda kao trka kroz severnu Španiju pošto je najjužnija tačka Madrid i to samo zbog poštovanja tradicije inače je komotno mogla da se zavri u Bilbau ili nekom drugom baskijskom gradu pošto su narandžasti najvatreniji navijači.

Pistolero se vratio na trku po prvi put posle svoje pobede 2008. Ovog puta, posle nepravedne suspenzije, Alberto je motivisaniji nego ikad da pobedi grand tur tj. četvrtu trku na kojoj startuje u 2012.

Posao mu neće biti lak jer tu je prošlogodišnji pobednik trke Huan Hose Kobo. Tu je i najjači čovek sa nedavno završenog Tura - Kris Frum, uvek agresivni Igora Anton kao i vicešampion Đira 2012 Purito Rodrigez i mnogi drugi momci koju mogu itekako da iznenade u potrazi za boljim ugovorom naredne sezone. Uostalom pogledajte priču o favoritima OVDE dok su majice i bodovanja objašnjeni na dnu teksta.

Trka je za prave brdaše u to nema sumnje jer 10 etapa ide po brdima od čega je 6 sa završnicom na usponu. - La-Vuelta-2012-startna-lista -

Etapa 1 - LINK
–Subota 18.avgust – ekipni hronometar

Večernjim ekipnim hronometrom započinje trka na ulicama Pamplone, poznate po  godišnjoj jurnjavi sa bikovima, gde hrabri nose crvene marame. Ovog puta će timovi biti proganjani jedino od strane svojih timskih automobila dok jure ka crvenoj majici.

Etapa 2 - LINK
– Nedelja 19. Avgust

Ravan teren u odnosu na ostale moguće sprinterske dane.  Pre linije cilja u Viani, postoji blaga nizbrdica sa kojom će vozači imati šansu da se upoznaju kada trka uđe u grad gde ih očekuje prolazni sprint i jedan krug do Rioha vinograda pre povratka na cilj.

Etapa 3 - LINK
– ponedeljak 20. Avgust

Iako je etapa kratka, biće ovo naporan trkački dan kroz Baskiju, što verovatno znači eksplozivni finiš u Alto de Arateu. Ako vam je ime poznato to je zato što je prestonica Trke kroz Baskiju svakog proleća.  Velikim pretendentima na generalni plasman, koji će pokušati ovde da se dokažu, pridružiće se i nekoliko brdaša.

Etapa 4 - LINK
– utorak 21. Avgust

Brdski finiš na ski stanici označava rani test ali organizatori, iz očiglednih razloga, nisu želeli da bude pretežak. Poslednji uspon ima, na početku, rampu od 9% ali se nagib uskoro stabilizuje na 5-6% što znači da vožači mogu da profitiraju. Verovatan je brz finiš pogotovo što postoji padina do linije cilja.

Etapa 5 - LINK
Sreda 22. Avgust

Kružna trka,počinje i završava se na istom mestu, kružeći van grada. Etapa je namenjena sprinterima  koji mogu da se izbore sa pojedinim brdima.

Etapa 6 - LINK
– Čatvrtak 23. Avgust

Trka stiže u Pirineje sa završnicom u Haki. Brdski finiš ali bez velikih uspona u međuvremenu pa je etapa idealna za napade i begove.

Etapa 7 - LINK
– Petak 24. Avgust

Završnica na moto stazi znači široke puteve i idealne uslove za sprint ali i dalje postoji šansa da beg opstane.

Etapa 8 - LINK
– Subota 25. Avgust

Preko Katalonije, trka posećuje brdovitu kneževinu Andoru sa prvim brdskim ciljem prve kategorije. U biltenu stoji nagib od 8% ali na drugi pogled uspon više liči na 6%, što znači da je borba selektivna ali i dalje otvorena.

Etapa 9 - LINK
– Nedelja 26. Avgust

Na prvi pogled liči na sprintersku etapu ali nezgodna završnica u Barseloni, uključujući i brdo Monžik, je dovoljna da uništi nade nekim sprinterima pre samog uspona do cilja.

Dan odmora - Ponedeljak 27. Avgust

Etapa 10 - LINK
– Utorak 28. Avgust

Nakon dana odmora, još jedan odmor?  Etapa je ravničarska ali sa uzanim putevima što može da oteža kontrolisanje trke ali je ovo ipak dan za sprintere.

Etapa 11 - LINK
– Sreda 29. Avgust

Jedini individualni hronometar počinje na širokim i otvorenim putevima pre uspona a onda i spusta obezbeđujući sveobuhvatni test sposobnosti i tehničkih veština.

Etapa 12 -LINK
– četvrtak 30. Avgust

Sledi dugačak dan i vožnja pored obale pre finiša u Mirador de Ezaro ili „vidikovac Ezaro“, visoravan iznad obale sa nagibom od 13% u poslednja 2 km.

ETAPA13 - LINK
– Petak 31. Avgust

Obalom se stiže do Ferola gde se pravi krug do finiša i očekivanog sprinta.

Etapa 14 - LINK
– Subota 1. Septembar

Brza i furiozna brdska etapa. Duga je manje od 150 km ali će profil testere  biti od presudnog značaja sa poslednjim usponom prosečnog nagiba od 8% koji uključuje i kratak spust i ravnu deonicu na polovini uspona . Veći deo puta ima 10% nagiba ili više.

Etapa 15
– LINK

Nedelja 2. Septembar

Još jedan težak brdski finiš, ovog puta u Lagos de Kovadonga koji je čuven po svom usponu . Ovo je još jedna ključna etapa.

Etapa 16
– LINK

Ponedeljak 3. Septembar

Još jedan brdski finiš, veći deo trke je prevaljen do sada ali nas danas čeka Cuitu Nigru, 19 km uspona koji se završavaju sa neverovatnih 22% nagiba. Vreme je za malu šajbnu i grč.

Drugi dan odmora - Utorak 4. Septembar 

Etapa 17
– LINK
Sreda 5. Septembar

Iako ima brdski finiš etapa je pogodna za beg i borbu u finišu sa 4% nagiba.

Etapa 18
– LINK
Četvrtak 6. Septembar

Najduža etapa na ovogodišnjoj Vuelti trebalo bi da se završi sprintom u Valjadoludu. Poslednji pobednik ovde je bio Wouter Weylandt.

Etapa 19
– LINK

petak 7. Septembar

Očekuje se još jedna dobra borba između begunaca i sprinterskih timova. Finiš je brdski, stvoren za jake vozače. To je teren Pedra Delgrada, vrhunskog vozača 1980-ih koji sada radi za domaću televiziju RTVE.

Etapa 20
- LINK

– Subota 8. Septembar

Postoji dosta uspona usput ali svi izgledaju mali u odnosu na finiš u Bola del Mundo koji se uzdiže na 2.247m i završava se surovim putem sa sekcijama i preko 20% pri vrhu. Ovde će pobednik Vuelte biti krunisan.

Etapa 21
–LINK

Nedelja 9. Septembar

Poslednja etapa,slavlje u Madridu i ravna završnica u španskoj prestonici.

Majice:

Cvena:
Dodeljuje se vozaču sa najboljim vremenom u zbiru svih etapa. Nekada je bila žute i zlatna dok je od 2010 crvena. the maillot rojo is awarded to the rider with the shortest overall time for all the stages added together. Sponzor je osiguravajuće društvo.

Postoje bonus sekunde na liniji cilja
12 sec za pobednika etape,
8 sec za drugog
4 sec za trećeplasiranog. Svaki prolazni cilj nagrađuje se sa 6-4-2 sec za prvu trojicu.

Zelena:
Majica za vozača koji skupi najviše bodova. Bodovi se dodeljuju na liniji cilja i na prolaznim ciljevima. Sponzor majice je državna firma za reciklažu.
-Linija cilja: 25-20-16-14-12-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1 bodova za prvih 15 vozača
-Prolazni ciljevi: 4-2-1 poena za prva tri vozača kao i sekunde bonifikacije

Tačkasta:
Po ugledu na tur to je majica za najboljeg vozača na brdskim ciljevima - skupljaju se bodovi na tri kategorije uspona. Sponzorisana je od strane španske lutrije.

-Cima Alberto Fernandez (Bola del Mundo) : 20-15-10-6-4-2
-Ciljevi na usponu: 15-10-6-4-2 za prvih 5 vozača
-Kategorija 1: 10-6-4-2
-Kategorija 2: 5-3-1
-Kategorija 3: 3-2-1

Bela majica:
Majica za najboljeg vozača u kombinaciji prethodna tri plasmana: generalnog, bodovnog i brdskog. bodovi se dodeljuju tako što se sabere pozicija vozača u svakom plasmanu. Primer: 3-ći u generalnom, 5-ti u bodovnom plasmanu i 8-mi u brdskom - 3+5+8=16 bodova. Pobednik je onaj vozač koji ima najmanje bodova. Sponzor je Feribibera - poljoprivredna kompanija.

(BiciSvet.com/inrng/DraganaPetrović)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down