Bicisvet

Vuelta a España

66. Vuelta a Espana 2011

Zvaničan naziv trke kroz Španiju je “Vuelta a Espana” koja je ujedno najmlađi Grand Tour od tri velike trke. Godine 1935 Klemente Lopez Doriga startuje sa novim biciklističkim događajem koju kao i ostale dve trke pokreće časopis Dario Internacionales.

Dosta medijske pažnje je poklonjeno ovom događaju 1935. godine, ali nikad nije postala spektakl kakav su smatrali da će biti. Na dan 29. Aprila 50 biciklista je bilo spremno za iscrpljujući put. Te prve godine biciklisti su prešli 3416km raspoređenih u 14 etapa, i 16 takmičarskih dana na putu do Madrida. Posle odlične borbe Belgijanac Gustaf Delor (Gustaaf Deloor) odneo je prvu pobedu, dok je i drugo izdanje španske trke pripalo njemu, ali bez prisustva poznatih biciklističkih imena tog vremena.

Naredne godine donele su mnogo poteškoća za organizatore. Španski rat, i Vuelta kao izolovan događaj, i mnogi drugi problemi nisu dozvolili održavanje trke. Od 1955.godine pa na dalje trka se ustalila kao standardan događaj. Ruta i teškoće sa kojima su se vozači suočavali na trci, dovele su do toga da ne bude popularna kao ostale dve. Tadašnja Vuelta vozila se pre Đira i Tura, pa su je mnogi koristili samo kao zagrevanje za ostatak sezone. Pre promene kalendara (1990) Španci su morali da se takmiče sa Italijanima, u borbi koju su obično gubili, jer većina biciklista preferira italijanske pejzaže.

Čak i promena kalendara nije mogla da donese značajniji pomak i velika imena na trku. Liderstvo je uvek bilo rezervisano za Špance, ali u poređenju sa italijanskom trkom ta dominacija nije tako izražena. Uprkos velikoj biciklističkoj kulturi u zemlji matadora, Španci nisu uspeli da tokom godina proizvedu takav broj šampiona kao Italijani, čiji su vozači pobeđivali po nekoliko nacionalnih trka. Najbolji primeri su F. Bahamontes i M. Indurain. Niko od njih dvojice nije uspeo da pobedi Vueltu.

Možda ste stekli utisak da je kruna španskog biciklizma “manja” trka od ostala dva Grand Tura. Ako je tako onda ste se gadno prevarili. Sama trka je puna spektakla i tenzije do poslednje etape, kada se ne retko rešava pobednik čitave trke. Brdaši preferiraju teške planine na sredini trke: Siera Nevada, Alto de Abantos i nedavno otkriven Alto d’Angliru, koje donose fenomenalnu borbu. Ali trku ne može dobiti sam brdaš. Dugačke ravne etape po pravilu donose dosta vetra i problema za momke iz generalnog plasmana. Hronometri su još jedan od velikih problema brdskim vozačima, koji moraju biti na maksimumu svojih mogućnosti, tokom ovih etapa, da ne bi izgubili dragoceno vreme.

Na svim dosadašnjim izdanjima trke, španski vozači su uspeli da pobede samo polovinu. Popularni Baskijac Marino Lejareta (Marino Lejarreta) kao i Lusi Okana (Luis Ocaña) bili su najveći šampioni ovog spektakla. Jedini koji je pobedio trku zbog svojih neustrašivih vožnji nizbrdo bio je Pedro Delgado. On je činio sve kako bi se što pre spustio sa planina i ostavio konkurenciju iza sebe, što mu je u velikom broju slučajeva i uspevalo. Poslednjih godina Roberto Heras je dominirao noseći “Amarillo” majicu do Madrida. Omaleni brdaš iz Behara pobedio je 3 puta, dok mu je četvrta oduzeta zbog korišćenja EPO-a, pa će tako Heras ostati po statistici uz Švajcarca Tonija Romingera, koji je trijumfovao 3 puta ranih devedesetih.

Mnogi smatraju da je će ovogodišnja Vuelta biti najbolja od svih, jer će doći svi oni momci koji su zbog loše sreće prerano završili ovogodišnji Tour. Vi ćete moći da je ispratite uživo na programu EUROSPORT Srbija svakog dana, počevši od 20. VIII do 11. IX, u terminu od 16h - uz standardan komentatorski dvojac: Ognjen Veljić & Đorđe Pejković. Naravno, kako ste već navikli, na BiciSvet-u izlaziće kompletne rezultati i video pregled nakon svake etape.

ETAPE:

Etapa 1       Avg 20        Benidorm     16 km
Etapa 2       Avg 21        La Nucía - Playas de Orihuela    171.5 km
Etapa 3       Avg 22        Petrer - Totana      164 km
Etapa 4       Avg 23        Baza - Sierra Nevada       172 km
Etapa 5       Avg 24        Sierra Nevada - Valdepeñas de Jaén   200 km
Etapa 6       Avg 25        Úbeda - Córdoba   185.7 km
Etapa 7       Avg 26        Almadén - Talavera de la Reina 185 km
Etapa 8       Avg 27        Talavera de la Reina - San Lorenzo de El Escorial   183 km
Etapa 9       Avg 28        Villacastín - Sierra de Bejar. La Covatilla       179.5 km
Etapa 10     Avg 29        Salamanca   40 km
Prvi dan odmora   Avgust 30.
Etapa 11     Avg 31        Verín - Estación de Montaña Manzaneda      171 km
Etapa 12     Sep 1        Ponteareas - Pontevedra 160 km
Etapa 13     Sep 2        Sarria - Ponferradaa        150 km
Etapa 14     Sep 3        Astorga - La Farrapona. Lagos de Somiedo   173.2 km
Etapa 15     Sep 4        Avilés - Anglirú      144 km
Drugi dan odmora   Septembar 5.
Etapa 16     Sep 6        Villa Romana La Olmeda (Palencia) - Haro    180 km
Etapa 17     Sep 7        Faustino V - Peña Cabarga        212.5 km
Etapa 18     Sep 8        Solares - Noja        169.7 km
Etapa 19     Sep 9        Noja - Bilbao          157.9 km
Etapa 20     Sep 10       Bilbao - Vitoria       187 km
Etapa 21     Sep 11       Circuito del Jarama - Madrid     94 km

(BiciSvet.com)

O autoru
Đorđe Pejković
Đorđe Pejković - EUROSPORT cycling commentator
Nastavi sa čitanjem postova iz kategorije
Vruća tema
COVID-19
crossmenuchevron-down